Proiect MAI: Recompense morale și materiale pentru cadrele militare care își exercită exemplar atribuțiile de serviciu

Proiect MAI: Recompense morale și materiale pentru cadrele militare care își exercită exemplar atribuțiile de serviciu
Publicat: 31/07/2019, 16:54

„Demersul normativ în discuție are la bază necesitatea emiterii unei noi reglementări subsecvente la nivelul MAI în raport cu noile dispoziții primare în materia disciplinei militare, conținute de Secțiunea a 4-a a Capitolului 2 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, astfel cum au fost modificată și completată de Legea nr. 101/2019. În acest context, potrivit temeiurilor primare reprezentate de art. 33 lit. e)1 și alin. (4) al art. 358 2 din Legea nr. 80/1995 prin proiect urmează să reglementeze următoarele aspecte: instituirea recompenselor morale, financiare și materiale care pot fi acordate cadrelor militare; stabilirea nivelului la care urmează să fie constituite consiliile de onoare, respectiv la nivelul unităților militare ale MAI, precum și al aparatului central al MAI; stabilirea unei proceduri prin care urmează să fie aleși membrii consiliilor de onoare atât de la nivelul unităților militare cât și de la nivelul aparatului central al MAI; stabilirea unei proceduri de lucru pentru activitatea consiliilor de onoare”, se arată în actul normativ pus în dezbatere publică.

Astfel, proiectul de Ordin al ministrului afacerilor interne privind stabilirea condițiilor de acordare a recompenselor morale, financiare și materiale cadrelor militare din MAI prevede că, „pentru îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu, cadrelor militare în activitate li se pot acorda următoarele recompense morale și materiale: mulțumiri; felicitări; diplome de merit; citarea prin ordin de zi pe unitate; distincții onorifice, altele decât cele reglementate de prevederile legale privind sistemul național de decorații al României; arme de apărare și pază; ridicarea unei sancțiuni disciplinare”.

De asemenea, proiectul impune recompense financiare, care se acordă în condițiile prevăzute de lege pentru premierea personalului plătit din fonduri publice, potrivit articolului 4.

Recompensele se acordă fără părtinire, diferențiat și, după caz, individual sau în grup. Pentru aceeași faptă se acordă o singură recompensă.

Actul normativ arată și condițiile și forma sub care este primită recompensa.

„Mulțumirile pot fi verbale sau scrise. Felicitările se adresează verbal sau în scris, individual sau în grup. Citarea prin ordin de zi pe unitate se face prin înscrierea gradului, numelui, prenumelui și a faptei în ordinul de zi pe unitate dat de comandantul/șeful care îl recompensează.
Distincțiile onorifice, care se acordă în conformitate cu normele legale în vigoare, sunt însemne care simbolizează aprecierea faptelor deosebite săvârșite pe timpul îndeplinirii misiunilor militare încredințate sau în sprijinul acestora, în timp de pace, în situații de criză ori război, a rezultatelor meritorii obținute în procesul formării profesionale sau cu ocazia participării la activități culturale, științifice și sportive”, potrivit proiectului pus în dezbatere publică pe site-ul MAI.

Armele de apărare și pază se acordă, în conformitate cu normele legale în vigoare, ca recompense materiale pentru acte de eroism, curaj, devotament și pentru merite deosebite în îndeplinirea îndatoririlor care le revin, ori cu ocazia pensionării, pentru întreaga activitate desfășurată.

O altă recompensă vizează ridicarea unei sancțiuni disciplinare: „Se acordă prioritar în raport cu celelalte recompense, în cazul cadrului militar aflat sub efectul unei sancțiuni disciplinare și determină încetarea imediată a acesteia”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Cel mai ghinionist campion mondial din istoria fotbalului. A rămas fără deget din cauza verighetei...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice