PROIECT MALPRAXIS: Un mediator va negocia valoarea daunei morale cu pacientul și asiguratorul

PROIECT MALPRAXIS: Un mediator va negocia valoarea daunei morale cu pacientul și asiguratorul
Publicat: 21/06/2013, 10:18
Actualizat: 20/05/2015, 19:37

Pacienții pot soluționa litigiul amiabil în cel mult șase luni, cuantumul daunelor morale va fi plafonat, iar medicii pot fi asigurați pentru incidente petrecute cu până la trei ani înaintea încheierii contractului de asigurare, potrivit unui proiect de modificare a legislației malpraxisului.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Raed Arafat a explicat, joi, propunerile de modificare a Legii sănătății (Legea nr. 95/ 2006), la Titlul XV, referitor la malpraxis.

„Vorbim doar despre o propunere care va fi supusă dezbaterii publice, timp de o lună, începând de vineri și nu de un document final. Prin acest proiect, pacienții nu vor avea obligații de plată în soluționarea amiabilă, vor avea la dispoziție șase luni pentru rezolvarea litigiului pe cale amiabilă, și, mai mult, pentru prima dată vor avea acces la documentele medicale ale cazului, până acum acestea putând fi date numai la cererea instanțelor”, a explicat secretarul de stat.

De asemenea, pacineții vor beneficia de un evaluator care poate fi desemnat sau ales de ei dintr-un corp de experți. În plus, un mediator va putea negocia valoarea daunei morale cu pacientul și asiguratorul.

Potrivit documentului, personalul medical va fi obligat să se asigure atât pentru daunele materiale, cât și pentru cele morale. Pentru daunele morale va fi stabilit un anumit plafon, așa cum se practică și alte țări. În plus, medicul va fi asigurat pentru incidente petrecute cu până la trei ani înaintea încheierii contractului de asigurare.

„Procedura prealabilă nu reprezintă o retragere a accesului la justiție întrucât este o procedură limitată în timp – șase luni – mai scurtă în timp decât termenul de prescripție a acțiunii în justiție, este o procedură fără cheltuieli, oferă pacientului acces la toate documentele medicale, pe care le poate folosi ulterior în acțiunea juridică”, a adăugat Arafat.

Polița de asigurare în sistemul public va fi acoperită parțial de către angajator, adică de către spital. Spitalul va avea însă propria asigurare și apoi ar putea contribui cu o anumită cotă la polița de asigurare a medicilor, a explicat Raed Arafat, precizând că prin noul proiect, spitalul va evita riscurile de blocare a conturilor.

Asiguratorii vor putea să estimeze activitatea financiară, având în vedere limitarea daunele morale, și vor putea negocia despăgubirea la un nivel inferior al cuantumului maxim pentru care se încheie contractul de asigurare.

Potrivit secretarului de stat, actuala lege prevede o procedură de analizare a cazurilor de malpraxis în comisii care funcționează pe lângă direcțiile de sănătate publică (DSP). Procedura punea pacienții în situația de a plăti, în termene foarte scurte, onorarii de expertiză greu de suportat și, drept urmare, expertiza nu se efectua, iar pacienții recurgeau la sesizări penale, soluționarea cazurilor putând dura și cinci – șase ani, a mai explicat Arafat.

Totodată, actualele prevederi includ obligativitatea încheierii de asigurări pentru malpraxis, dar fără a face dinstincție între asigurarea pentru daune materiale și cea pentru daune morale. Drept urmare, asiguratorii au oferit contracte de asigurări care, în marea majoritate, nu acopereau daunele morale.

Totodată, condițiile de încheiere a contractelor pentru asigurare de malpraxis pot face contractele inoperante, caz în care asiguratorii nu achită despăgubirile stabilite de instanțe. Având în vedere că spitalul răspunde în solidar cu angajații săi, acoperirea prejudiciilor revine spitalului în care se produce evenimentul, iar dacă spitalul nu are buget pentru acoperirea acestor prejudicii, se ajunge la situația blocării conturilor instituției și la regres împotriva Ministerului Sănătății sau a autorității publice locale care are în administrare spitalul, a mai spus Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata