Proiect neobișnuit: Bucureștenii vor fi obligați să sterilizeze câinii mai mari de șase luni

Proiect neobișnuit: Bucureștenii vor fi obligați să sterilizeze câinii mai mari de șase luni
Publicat: 17/04/2013, 09:27
Actualizat: 17/04/2013, 09:27

Posesorii de câini în vârstă de peste șase luni din Capitală vor avea obligația să îi sterilizeze, excepție făcând numai patrupedele utilitare și de vânătoare înregistrate, precum și cele ale ministerelor Internelor și Apărării, potrivit unui proiect de hotărâre a CGMB.

Proiectul, lansat marți în dezbatere publică de municipalitate, modifică Hotărârea Consiliului General al Municipiului București (CGMB) nr. 243 /2009 privind controlul reproducției câinilor în Municipiul București.

Noul proiect prevede obligația tuturor deținătorilor de câini în vârstă de peste șase luni din București să-i sterilizeze în termen de un an de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Excepție de la această prevedere vor face câinii utilitari și de vânătoare care sunt înregistrați la Asociația Chinologică Metropolitană București, dar și câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naționale și ai Ministerului Afacerilor Interne, precum și câinii a căror stare de sănătate nu este compatibilă cu procedura de sterlizare, acest lucru urmând să fie confirmat prin semnătura și parafa medicului veterinar.

Proiectul mai stabilește că persoanele fizice și juridice, dar și ONG-urile care dețin câini în vârstă de peste patru luni în municipiul București sunt obligate să-i înregistreze la Administrația pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei Capitalei, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, prin microciparea lor și completarea unui formular. Excepție vor face de asemenea câinii utilitari și de vânătoare care sunt înregistrați la Asociația Chinologică Metropolitană București și câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naționale și ai Ministerului Afacerilor Interne.

Proiectul nu prevede însă și aplicarea unor sancțiuni pentru cei care nu respectă aceste prevederi sau vreo formă de control privind respectarea acestora.

Pe de altă parte, persoanele juridice, instituțiile și ONG-urile care capturează, adăpostesc, transportă, sterilizează, identifică și adoptă câini fără deținător din Capitală au obligația de a comunica reprezentanților ASPA, lunar, toate informațiile aferente acestei activități, în caz contrar fiind sancționați cu o amendă contravențională de 2.000 de lei.

Totodată, ONG-urile care au protocol de colaborare cu reprezentanții municipalității și care vaccinează, deparazitează, sterilizează și înregistrează în baza unică sunt scutite de orice plată a serviciilor pe care aceste organizații le prestează.

Potrivit noului proiect de hotărâre, medicii veterinari care au contract de prestări servicii cu ASPA vor avea obligația să transmită atât în scris, cât și electronic situația câinilor sterlizați, vaccinați, deparazitați și identificați pentru introducerea acestora într-o bază unică de date.

Identificarea prin microcipare și crotaliere a câinilor fără stăpân se va face de către ASPA, iar numărul de microcip va fi înscris în fișa câinelui și înregistrat în baza unică de date.

De asemenea, agenții economici care solicită prestări de servicii către reprezentanții municipalității vor plăti câte 70 de lei pentru capturarea și sterlizarea unui câine, 20 de lei, pentru identificarea și înregistrarea acestuia în baza de date și 10 lei, pentru vaccinul antirabic.

Potrivit reprezentanților Municipiului București, modificarea Hotărârii nr. 243/ 2009 este necesară întrucât studiile din teren arată că aproximativ 30 la sută dintre câinii fără stăpâni din Capitală provin din „abandon privat”, adică pui proveniți din „monte accidentale” sau câini ai căror deținători nu-i mai doresc.

Proiectul de hotărâre va fi în dezbatere publică până la data de 30 aprilie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase