Proprietarii teraselor din Centrul Vechi despre stingerea de la ora 22:00: „O idioțenie fără margini”. Ce spune arhitectul șef al Capitalei

Proprietarii teraselor din Centrul Vechi despre stingerea  de la ora 22:00: O idioțenie fără margini. Ce spune arhitectul șef al Capitalei
Publicat: 01/02/2013, 16:16
Actualizat: 31/01/2019, 03:36

Proprietarii de restaurante din Centrul Istoric al Capitalei spun că închiderea teraselor la ora 22, respectiv la ora 24 în anumite zone, va opri de fapt din dezvoltarea zonei, cunoscută tocmai pentru că terasele sunt deschise până târziu în timpul verii. Ei spun că vor propune primăriei schimbarea orei de închidere. Arhitectul șef al Capitalei arată că va lua în calcul numai propunerile pertinente și majoritare.

Primăria Capitalei a propus ca cele mai multe terase din Centrul Istoric să funcționeze, între 15 martie și 15 noiembrie, doar până la ora 22.00 și să nu organizeze nunți sau botezuri, proiectul fiind în dezbatere publică până în 25 ianuarie.

HARTA NOUĂ A CENTRULUI VECHI AL CAPITALEI: peste 140 de restaurante, baruri și locuri de distracție din cel mai nou pol de atracție al Bucureștilor

„Este ridicol că primăria hotărăște unde să se facă nunți. Mai rămâne să se ocupe și de înmormântări”, a declarat agenției MEDIAFAX poetul Mircea Dinescu, proprietarul unui restaurant din Centrul Istoric.

El a adăugat că închiderea teraselor la ora 22:00 amintește de Nicoale Ceaușescu.

„Mai rămâne să avem și televiziune parțial color și suntem pe drumul cel bun”, a mai spus el.

Și Mugur Mihăescu, fostul component al grupului umoristic „Vacanța Mare”, care deține un pub în zonă, afirmă că închiderea teraselor la ora 22:00 este o „idioțenie”.

„Este o idioțenie fără margini. Centrul Vechi s-a dezvoltat tocmai prin viața de noapte. În această zonă nu sunt foarte mulți locuitori pe care să îi deranjeze terasele, doar vreo 20 de familii. Asociația noastră se va opune acestei măsuri, iar de zilele Bucureștiului vom închide toate barurile”, a mai spus Mihăescu, care conduce Asociația Investitorilor din Centrul Istoric.

„Comercianții trebuie lăsați să-și facă treaba, pentru că altfel nu mai pot plăti taxele”

Alți reprezentanți ai restaurantelor din Centrul Istoric spun că vor propune un alt program, astfel încât clienții să stea până spre dimineață la terasă.

Cătălin Mahu, directorul de la restaurantul „La Mama”, susține că este de acord ca pe terasă să nu fie organizate petreceri. „Dar să închizi terasele la ora 22 în Centrul Istoric, care se află în plină dezvoltare, înseamnă să-i oprești de fapt din dezvoltare. Dar haideți să vedem dacă va fi pus în practică un astfel de regulament de către toată lumea. Pentru că până acum tot primăria a hotărât să nu se facă podeste și s-au făcut, tot ei au decis să închidă terasele care ies din aliniament, dar nu le-au închis”, a spus Cătălin Mahu. El a mai spus că un regulament este important, dar mai important este să fie respectat de către toată lumea.

„Comercianții trebuie lăsați să-și facă treaba, pentru că dacă nu sunt lăsați să-și facă treaba nu mai pot plăti taxele către primărie”, a mai spus Cătălin Mahu. El susține că același proiect cuprinde și un lucru bun- deschiderea teraselor să aibă loc de la 15 martie, și nu din mai ca până acum.

Dragoș Petrescu, reprezentantul lanțului City Grilll, care cuprinde Caru Cu Bere, Hanu Berarilor și Bongiorno, arată că patronii sunt de acord cu un regulament echilibrat, dar acesta trebuie să satisfacă cerințele locuitorilor din Centrul Istoric.

„Având în vedere că nu este o zonă rezidențială, stabilirea unui program similar cu cel din zone foarte populate precum Drumul Taberei de exemplu este o exagerare. Am încrederea și convingerea că până la finalul dezbaterii se va decide un orar grafic care să convină la toată lumea. În orice caz, Centrul Istoric este de interes și pentru faptul că terasele sunt deschise până la 2-3 dimineața”, a declarat pentru gândul Dragoș Petrescu.

Directorul de la Crama Domnească, George Dumitrescu, arată că va propune o prelungirea orarului înaintat de primărie cu o oră – două în plus. „Zona nu este una rezidențială. Acum noi știm că unde e lege nu e tocmeală, dar pe de altă parte vom avea și noi un punct de vedere și urmează să ne sfătuim în asociația comercianților și vom avea o propunere comună”, a spus Dumitrescu.

Arhitectul șef al Capitalei: La Sibiu funcționează foarte bine același orar”

Arhitectul șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, a declarat pentru gândul că primăria nu face decât să aplice legea ordinii și liniștii publice, dar dacă patronii vor vrea să-și țină localurile deschise până dimineața, atunci primăria le va respecta dorința.

„Dacă ei vor vrea până la ora 6, atunci asta e, ne vom conforma. Sau se pot retrage în interior după o anumită oră. Este încă un proiect în dezbatere și atunci vom ține cont de observațiile pertinente și de cele care sunt într-o majoritate reprezentativă. La Sibiu, care a fost capitală europeană văd că funcționează foarte bine orarul cu ora închidere 24″, a spus arhitectul șef.

În plus, el a declarat că o altă reglementare de care se va ține cont este cea privind spațiul pentru intervenția mașinilor de pompieri sau de salvare. „Dacă nu vor avea cei patru metri, atunci nu li se va aproba cererea pentru deschiderea terasei. Sunt și excepții cum e în cazul înfundăturile și acolo vom analiza și se poate da”, a mai spus Gheorghe Pătrașcu.

George Mărginean, proprietarul Karpaten Turism, cea mai mare agenție din România specializată în incoming, spune că Centrul Vechi a devenit în ultimii ani noua atracție turistică a Capitalei și că aproximativ 8 din 10 turiști care vin în București ajung și în această zonă.

„După ce ne-am chinuit atâția ani să facem Centrul Vechi cunoscut, acum îl închidem la ora 22:00, ca pe timpul lui Ceaușescu. Asta va afecta puternic turismul. Decât să închidă barurile la ora 22:00, mai bine primăria s-ar ocupa de hoții de buzunare din Centrul Vechi”, a mai spus Mărginean.

Alin Burcea, proprietarul agenției de turism Paralela 45, califică închiderea teraselor drept o prostie.

„Eu cred că este o eroare, este o propunere făcută de vreun consilier, dar nu va trece. Brandul zonei respective este dat tocmai de terasele și barurile deschise până târziu. Dacă le închidem ne întoarcem pe vremea lui Ceaușescu”, crede Burcea.

Centrul Vechi, o atracție turistică importantă a Capitalei, trebuie să rămână deschis până la ultimul client, crede și Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

„Închiderea teraselor la ora 22:00 ar avea efect negativ. Pe timp de noapte, Bucureștiul nu are ce să arate. Această zonă plină de baruri diferențiază Bucureștiul de celalalte capitale europene. Dacă noi o închidem, rămânem cu niște atracții banale”, a mai spus el.

Excepție de la această regulă vor face terasele de pe străzile din perimetrul delimitat de străzile Lipscani, Bulevardul I.C. Brătianu, Splaiul Independenței și Calea Victoriei, care vor putea funcționa până la ora 24.00 în timpul săptămânii, în weekend programul putând fi extins până la ora 1.00.

Ce cuprinde regulamentul propus de Primăria Capitalei

Și spectacolele live organizate pe terasele sezoniere se vor termina la ora 22.00, fiind interzisă organizarea evenimentelor festive private, printre care și nunți sau botezuri.

În ceea ce privește interdicția organizării de nunți, părerile sunt împărțite. Proprietarii de restaurante nu sunt de acord cu inițiativa, în timp ce turoperatorii cred că nunțile organizate într-o zonă turistică deranjează turiștii și trebuie interzise.

Potrivit documentului, terasele din Centrul Istoric pot fi realizate doar pe amplasamente avizate de Direcția Generală Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Capitalei, ascestea urmând să fie atribuite fără licitație publică, în ordinea cronologică a solicitărilor.

Regulamentul mai stabilește faptul că, pe străzile fără trotuare, amplasarea teraselor se avizează și cu condiția păstrării, pe mijlocul străzi, a unei zone libere pentru circulație cu lățimea minimă de patru metri, necesară intervențiilor de urgență. În cazul în care configurația străzii nu permite acest lucru, amplasarea teraselor este interzisă.

Totodată, pe străzile cu trotuare, amplasarea teraselor de face numai pentru cele care au trotuare cu lățimea minimă de trei metri, acestea urmând să fie avizate și cu condiția păstrării, pentru circulația pietonală în dreptul terasei, a unei zone libere cu lățimea minimă de 1,5 metri.

Cei care încalcă aceste prevederi ar urma să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun