Propunere CNAS: bonusuri pentru medicii de familie ce reușesc să mențină bolile cronice în limite

Propunere CNAS: bonusuri pentru medicii de familie ce reușesc să mențină bolile cronice în limite
Șeful CNAS vrea să dea bonusuri medicilor de familie ce reușesc să mențină bolile cronice în limite

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat, joi, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că se intenționează acordarea de bonusuri pentru medicii de familie care depistează o boală devreme sau care reușesc să mențină bolile cronice ale pacienților „în anumite limite”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„La nivelul medicilor de familie, și aici trebuie să găsim soluții în a-i stimula să depisteze o boală cât mai devreme. Sau pacienții cu anumite boli cronice – diabet, hipertensiune arterială și altele – să fie ținuți în niște limite. Și cu certitudine ne gândim în a stimula. De exemplu, dacă vorbim în aria cardiacă, faptul că îl ții în anumite limite la tensiune, să primești un bonus. Faptul că în diabet reușești să-i menții glicemia la un nivel acceptabil, primești un bonus. Sunt absolut dispus în a crește valoarea serviciului medical, pentru că îl scad din costul medicamentelor”, a spus Ciurchea.

Întrebat despre volumul bonusurilor la care se gândește, președintele CNAS a arătat că își dorește să existe stimulente pentru a ține lucrurile în anumite limite, dar nu poate indica un cuantum, pentru că acest aspect va trebui analizat.

Vasile Ciurchea a precizat că, la insulină, spre exemplu, se dau 0,5 până la o unitate pe kilogram corp și este o diferență dacă unei persoane de 80 de kilograme îi trebuie 40 sau 80 de unități, întrucât, practic, „costul este la dublu”. El a adăugat că, la diabet, trebuie avut în vedere și costul presupus de complicații.

Potrivit lui Ciurchea, și pacienții trebuie convinși că nu pot primi un tratament „oricât”, fără a fi interesați să țină un regim igieno-dietetic, după niște reguli.

„Degeaba îi dai un tratament adecvat în diabet, îl ții internat o săptămână, îi reglezi glicemia, îi stabilești tratamentul – și se duce acasă și a sărit cu regimul în pod. Deci, nu mai are nicio importanță acea schemă terapeutică prescrisă. În diabet, în țările din Vest, cea mai mare parte din timp la consultația unui bolnav diabetic este la dietetician. Îl învață cum să mănânce, îl învață cât să mănânce, să știe să-și cântărească din ochi – cât are un măr, cât are o chiflă și așa mai departe. Noi, la momentul acesta, punem accent pe a-i transmite tratamentul. Dar nu rezolvă situația”, a arătat Ciurchea.

Președintele CNAS a arătat că descoperirea unei boli în fază incipientă presupune costuri mult mai mici, iar bolnavul poate fi „reinserat” în societate.

El a subliniat că un medic „trebuie stimulat”, pentru că e foarte important ca o tumoră să fie descoperită în stadiul zero sau unu, nu în stadiul patru, „când deja e plin de metastaze și costurile sunt altele”.

Ciurchea a mai spus că pacienții trebuie să-și facă controale și să se prezinte la medic când simt că ceva nu e în regulă, însă nu la „doctor Google”, care, în ultimul timp, „a ajuns să reprezinte o adevărată problemă”.

„Pacienții trebuie educați, să-și facă acele controale, în momentul în care simt că ceva nu e în regulă cu ei să întrebe un doctor. Dar nu pe doctor Google. Pentru că pe doctor Google nu găsești rețeta pentru boala ta. Am văzut că zâmbiți, dar să știți că devine o problemă. Pacientul, când se duce la medic acum, așteaptă să-i spună ce a citit el pe doctor Google. Nu e același lucru, fiecare pacient este cu boala lui, fiecare pacient înțelege boala în felul lui, o exteriorizează în felul lui. Am văzut foarte multe cazuri: «Am fost la doctor și nu mi-a spus ce am citit eu». Sigur că nu, n-are nicio legătură. De la acest doctor Google se înghit și o grămadă de medicamente, fără să aibă vreo legătură cu boala. Mai mult decât atât, pacientul se duce la doctor și-i cere acel medicament, că a văzut la vecină, că a auzit nu știu unde, că a citit acolo. Nu întotdeauna face și obiectul sau doza prescrisă este aceeași”, a spus Ciurchea.

Președintele CNAS a arătat că aceste lucrurile trebuie discutate „și fiecare să facă câte puțin”.

„Este extrem de important ca pacienții să fie disciplinați. Când îi explică doctorul «Dom”le, nu ai nevoie de RMN în momentul acesta», trebuie să înțeleagă. Nu că nu vrea să i-l dea, nu că CNAS nu-l decontează. Chiar nu are nevoie! De ce să te expui la o iradiere, dacă nu este absolută nevoie? Faci RMN-ul când trebuie”, a conchis Ciurchea.

Tags:
Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
EXCLUSIV! Un interlop cunoscut din București aproape l-a omorât în bătaie pe Cătălin Zmărăndescu
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
Bani în plus de la stat pentru acești angajați! Care este condiția
ULTIMA ORĂ. Cât de bogat e Gigi Becali! Femeia apropiată de miliardar spune ce avere...
Veste teribilă! Un nou VORTEX polar în România. O să afecteze grav prețul la electricitate
Poliţiştii din Quebec au amendat o femeie pentru că îşi plimba soţul în lesă
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Secretele laboratorului din Wuhan, publicate de Departamentul de Stat al SUA
EXCLUSIV! Un interlop cunoscut din București aproape l-a omorât în bătaie pe Cătălin Zmărăndescu
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Eșec RUȘINOS pentru NASA în timpul testării celei mai puternice RACHETE construită vreodată
ATENȚIE! Așa te poți programa online pentru vaccinul anti-Covid. Care sunt pașii ce trebuie urmați
Mesaje de Sfântul Anton de trimis pe Whatsapp, Facebook Messenger și SMS – 29 de...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Știrea ȘOC a momentului despre unul dintre cei mai mari luptători MMA români
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Competiţia „made in Romania”. Câţi bani fac retailerii din brandurile private label şi unde le...
ȘOC! Se anunță un DEZASTRU total pentru România! Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR...
Inchide