Propunere CNAS: bonusuri pentru medicii de familie ce reușesc să mențină bolile cronice în limite

Propunere CNAS: bonusuri pentru medicii de familie ce reușesc să mențină bolile cronice în limite
Publicat: 20/11/2014, 22:47

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat, joi, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că se intenționează acordarea de bonusuri pentru medicii de familie care depistează o boală devreme sau care reușesc să mențină bolile cronice ale pacienților „în anumite limite”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„La nivelul medicilor de familie, și aici trebuie să găsim soluții în a-i stimula să depisteze o boală cât mai devreme. Sau pacienții cu anumite boli cronice – diabet, hipertensiune arterială și altele – să fie ținuți în niște limite. Și cu certitudine ne gândim în a stimula. De exemplu, dacă vorbim în aria cardiacă, faptul că îl ții în anumite limite la tensiune, să primești un bonus. Faptul că în diabet reușești să-i menții glicemia la un nivel acceptabil, primești un bonus. Sunt absolut dispus în a crește valoarea serviciului medical, pentru că îl scad din costul medicamentelor”, a spus Ciurchea.

Întrebat despre volumul bonusurilor la care se gândește, președintele CNAS a arătat că își dorește să existe stimulente pentru a ține lucrurile în anumite limite, dar nu poate indica un cuantum, pentru că acest aspect va trebui analizat.

Vasile Ciurchea a precizat că, la insulină, spre exemplu, se dau 0,5 până la o unitate pe kilogram corp și este o diferență dacă unei persoane de 80 de kilograme îi trebuie 40 sau 80 de unități, întrucât, practic, „costul este la dublu”. El a adăugat că, la diabet, trebuie avut în vedere și costul presupus de complicații.

Potrivit lui Ciurchea, și pacienții trebuie convinși că nu pot primi un tratament „oricât”, fără a fi interesați să țină un regim igieno-dietetic, după niște reguli.

„Degeaba îi dai un tratament adecvat în diabet, îl ții internat o săptămână, îi reglezi glicemia, îi stabilești tratamentul – și se duce acasă și a sărit cu regimul în pod. Deci, nu mai are nicio importanță acea schemă terapeutică prescrisă. În diabet, în țările din Vest, cea mai mare parte din timp la consultația unui bolnav diabetic este la dietetician. Îl învață cum să mănânce, îl învață cât să mănânce, să știe să-și cântărească din ochi – cât are un măr, cât are o chiflă și așa mai departe. Noi, la momentul acesta, punem accent pe a-i transmite tratamentul. Dar nu rezolvă situația”, a arătat Ciurchea.

Președintele CNAS a arătat că descoperirea unei boli în fază incipientă presupune costuri mult mai mici, iar bolnavul poate fi „reinserat” în societate.

El a subliniat că un medic „trebuie stimulat”, pentru că e foarte important ca o tumoră să fie descoperită în stadiul zero sau unu, nu în stadiul patru, „când deja e plin de metastaze și costurile sunt altele”.

Ciurchea a mai spus că pacienții trebuie să-și facă controale și să se prezinte la medic când simt că ceva nu e în regulă, însă nu la „doctor Google”, care, în ultimul timp, „a ajuns să reprezinte o adevărată problemă”.

„Pacienții trebuie educați, să-și facă acele controale, în momentul în care simt că ceva nu e în regulă cu ei să întrebe un doctor. Dar nu pe doctor Google. Pentru că pe doctor Google nu găsești rețeta pentru boala ta. Am văzut că zâmbiți, dar să știți că devine o problemă. Pacientul, când se duce la medic acum, așteaptă să-i spună ce a citit el pe doctor Google. Nu e același lucru, fiecare pacient este cu boala lui, fiecare pacient înțelege boala în felul lui, o exteriorizează în felul lui. Am văzut foarte multe cazuri: «Am fost la doctor și nu mi-a spus ce am citit eu». Sigur că nu, n-are nicio legătură. De la acest doctor Google se înghit și o grămadă de medicamente, fără să aibă vreo legătură cu boala. Mai mult decât atât, pacientul se duce la doctor și-i cere acel medicament, că a văzut la vecină, că a auzit nu știu unde, că a citit acolo. Nu întotdeauna face și obiectul sau doza prescrisă este aceeași”, a spus Ciurchea.

Președintele CNAS a arătat că aceste lucrurile trebuie discutate „și fiecare să facă câte puțin”.

„Este extrem de important ca pacienții să fie disciplinați. Când îi explică doctorul «Dom”le, nu ai nevoie de RMN în momentul acesta», trebuie să înțeleagă. Nu că nu vrea să i-l dea, nu că CNAS nu-l decontează. Chiar nu are nevoie! De ce să te expui la o iradiere, dacă nu este absolută nevoie? Faci RMN-ul când trebuie”, a conchis Ciurchea.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...