Proteste ale deținuților în 11 penitenciare. Promisiunile ministrului Justiției

Publicat: 14/07/2016, 17:12

Penitenciarele în care deținuții protestează sunt Botoșani, Bistrița, Iași, Poarta Albă, Miercurea Ciuc, Vaslui, Brăila, Oradea, Giurgiu, Tulcea și Rahova.

„Principalele aspecte semnalate de către deținuți vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție, precum: supraaglomerare, participarea la activități lucrative și educative, programul tv, serviciile medicale, micșorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea și termenele stabilite de comisia pentru liberare condiționată”, anunță Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) printr-un comunicate de presă.

Potrivit sursei citate, „la Penitenciarul Botoșani, deținuții își exprimă nemulțumirile prin lovirea gratiilor, 8 deținuți au escaladat pavilionul unei secții de deținere, 43 de deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani”.

La Penitenciarul Iași 480 de deținuți au refuzat hrana iar la Poarta Albă 50 de persoane condamnate au protestat în aceeași manieră. La închisoarea din Miercurea Ciuc 81 de deținuți au refuzat masa, iar la Vaslui 43.

La Brăila nouă deținuți au protestat prin refuzul hranei, la Oradea cinci iar la Giurgiu unul.

La nivelul tuturor unităților, angajații penitenciarelor au purtat discuții individuale și colective cu persoanele implicate în această formă de protest și au încercat identificarea unor soluții care să răspundă problemelor semnalate, mai transmite ANP.

La Bistrița, deținuții s-au urcat pe acoperiș și au aruncat cu sticle

Deținuții din Penitenciarul Bistrița au declanșat, miercuri după-amiază, un conflict spontan, alăturându-se protestelor care au început în închisorile din țară, mai mulți deținuți urcând pe acoperișul instituției și aruncând în gardienii care încearcă să se apropie cu sticle.

Mai mulți deținuți au reușit să iasă din celule și s-au refugiat pe acoperișul clădirii, unde protestează față de condițiile din penitenciare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ei sunt ajutați de colegii aflați în celule, primind de la aceștia sticle și alte obiecte cu care aruncă în forțele de ordine.

Gardienii sunt în alertă, la muncă fiind chemați și cei aflați în timpul liber.

De asemenea, mai multe echipaje ale Poliției au ajuns la fața locului pentru a asigura ordinea.

Subcomisarul Laura Opriș, purtător de cuvânt al penitenciarului Bistrița, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că miercuri după-amiază 15 deținuți au început să refuze pâinea, „fără să invoce motive specifice”.

„Ulterior, 13 deținuți au escaladat acoperișul unei secții de deținere și a unui bloc alimentar, manifestându-se verbal și zgomotos și protestând în semn de solidaritate cu deținuții din celelalte penitenciare. În același timp, persoanele de pe o altă secție de deținere au incendiat materiale textile, provocând pagube materiale. Pentru intervenție a fost alarmat întreg personalul unității”, a spus subcomisarul.

Potrivit acestuia, a fost solicitat sprijinul ISU, al Inspectoratului Județean de Jandarmi, al Poliției și al SMURD.

„Conducerea Penitenciarului Bistrița poartă discuții cu deținuții implicați în această formă de protest și încearcă identificarea unor soluții care să răspundă problemelor. Principalele aspecte semnalate de către deținuți vizează condițiile de detenție, cum ar fi supraaglomerarea, acordarea de servicii de asistență medicală și posibile acte de clemență care ar putea fi adoptate. Persoanele private de libertate din zonele afectate au fost evacuate de urgență. Până în acest moment nu avem victime sau alte situații de urgență”, a spus Laura Opriș.

Reprezentanta Penitenciarului a adăugat că în unitatea de detenție nu există probleme cu supraaglomerarea.

Raluca Prună: Dacă am așteptat 20 de ani, mai putem aștepta două luni

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a dat explicații despre protestele care au cuprins 10 penitenciare din România, spunând că problemele sistemului penitenciar sunt grave, că le cunoaște foarte bine și nemijlocit, prin vizite directe în celule, dar că acestea datează de 25 de ani, fără ca cineva să miște vreun lucru. Prună s-a adresat direct deținuților: „Sper să mă vadă deținuții. Nu servește nimănui, nu lor, nu societății, continuarea și escaladarea acestor tensiuni. Înțeleg nerăbdarea, îi asigur că lucrăm pentru soluții. Nu este nevoie să își agraveze propria condiție, prin refuzul de hrană de exemplu”. Prună a spus că nu va adopta măsuri sub presiune, referindu-se la solicitările de grațiere sau amnistie apărute, și că deținuții trebuie să aibă răbdare încă două luni pentru ca lucrurile să înceapă să se schimbe: „Dacă am așteptat 20 de ani, mai putem aștepta 2 luni”.

„Situația din sistemul penitenciar din România este una sistemică și gravă, nu de ieri sau alaltăieri, ci de mai bine de 20 de ani. Eu știam acest lucru, am avut ocazia în vizitele făcute în penitenciarele din România între 2000 și 2004 să văd.Sunt unul dintre nu foarte mulți oameni care au intrat în penitenciarele românești. Am dat mâna cu ei, am intrat în camerele lor, știu nemijlocit, din contact direct cu ei care sunt condițiile din penitenciare. De când am preluat mandatul, am revizitat peniteniciarele, în speranța să găsesc o situație îmbunătățită. Nu a fost cazul”, a declarat Raluca Prună.

Ministrul s-a adresat direct deținuților care s-au revoltat și protestează la această oră: „Sper să mă vadă deținuții. Nu servește nimănui, nu lor, nu societății, continuarea și escaladarea acestor tensiuni. Înțeleg nerăbdarea, îi asigur că lucrăm pentru soluții. Nu este nevoie să își agraveze propria condiție, prin refuzul de hrană de exemplu. Există o responsabilitate a întregii societăți, a Guvernului, a Parlamentului și a publicului, care trebuie informat, dar nu oricum, ci nepărtinităor. Escaladarea de tensiuni în penitenciare nu va duce la măsuri pripite. Nu voi adopta nicio măsură sub presiune. Dacă am așteptat 20 de ani, mai putem aștepta 2 luni”.

Prună a spus că remedierea situației din penitenciare este o prioritate a mandatului său și că în 2012 România a fost condamnată la CEDO, printr-o decizie cvasi-pilot care impunea luarea unor măsuri. Acestea nu au fost luate de guvernele anterioare. „În noiembrie 2015, eu am moștenit o colecție de hârtii, nicio măsură concretă”, a spus Raluca Prună.

„Doresc să mă adresez direct celor aflați în detenție. Nu-mi sunt străine deloc problemele lor. Sunt necesare măsuri imediate care să rezolve supraaglomerarea, chestiuni stabilite prin norme cu privire la hrană, la muncă, la asistența medicală și mai ales la pregătirea reintegrării sociale a acestor persoane. Scopul unei pedepese este în primul rând reeducareea”, a arătat ministrul Justiției.

Ministrul a explicat că a început deja să remedieze restanțele din acest sistem, adoptând legislația secundară, care avea o întârziere de 25 de luni și care face acum posibilă adoptarea unor decizii privind direct condițiile deținuților.

Prună a mai adăugat că în a doua jumătate a lunii iulie va lansa o dezbatere publică privind sistemul penitenciar, pentru a vedea ce soluții sunt agreate pentru sistemul penitenciar.

„Probațiunea este o soluție. Aveam 355 de posturi în sistemul de probațiune care se ocupau de 58.000 de persoane supravegheate. Acum avem 15.000 de persoane la ANP care supraveghează 28.000 de persoane”, a spus Prună.

Proteste în 10 penitenciare din România, alimentate și de dezbaterile televizate

Deținuții din mai multe penitenciare din țară – Iași, Botoșani, Poarta Albă, Giurgiu, Arad, Tulcea, Bistrița, Vaslui – au început să protesteze luni și marți, unii intrând în refuz de hrană, alții distrugând obiecte de mobilier din celule și scandând lozinci.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?