Proteste la Cluj: Manifestanții s-au îmbrâncit cu jandarmii, care au folosit un spray lacrimogen

Proteste la Cluj: Manifestanții s-au îmbrâncit cu jandarmii, care au folosit un spray lacrimogen
Mai multe persoane care protestează, duminică seară, la Cluj-Napoca față de proiectul minier de la Roșia Montană și care au blocat traficul rutier s-au îmbrâncit cu jandarmii, iar la un moment dat s-a creat o busculadă, jandarmii folosind un spray lacrimogen, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Publicat: 30/09/2013, 10:18
Actualizat: 27/09/2018, 21:50

Mai multe persoane care protestează, duminică seară, la Cluj-Napoca față de proiectul minier de la Roșia Montană și care au blocat traficul rutier s-au îmbrâncit cu jandarmii, iar la un moment dat s-a creat o busculadă, jandarmii folosind un spray lacrimogen, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aproximativ 5.000 de persoane care se opun proiectului de la Roșia Montană protestează duminică seară la Cluj-Napoca, în cartierul Mărăști, unde au ajuns în marș din centrul orașului, străbătând Piața Cipariu, bulevardul Nicolae Titulescu și strada Alexandru Vaida Voievod.

În momentul în care manifestanții au ajuns pe strada Alexandru Vaida Voievod, traficul rutier și transportul în comun au fost blocate și a avut loc un incident între mai mulți protestatari și jandarmii care îi însoțeau.

Una dintre participantele la marș spune că un jandarm i-a cerut să se încadreze în coloana de manifestanți, după care jandarmii au îmbrâncit-o într-un gard, iar mai mulți ptotestatari au sărit în ajutorul tinerei, creându-se o busculadă.

În busculada creată, un jandarm a folosit un spray lacrimogen, iar incidentul a fost aplanat după ce jandarmul a fost scos din mulțime de către superiorii săi.

Șeful Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, colonel Florinel Budișan, a declarat pentru MEDIAFAX că „a avut loc o îmbrânceală și că probabil sprayul lacrimogen a fost folosit din greșeală”.

La ora transmiterii acestei știri, manifestanții se îndreaptă spre Piața Lucian Blaga, ultimul punct al protestului. Ei scandează „Nu ne provocați, că o să regretați”, „Jandarmeria apără hoția”, „România, stat polițienesc”, „Fără violență”, și „Rușine să vă fie”.

Mitingul de la Cluj-Napoca împotriva proiectului minier de la Roșia Montană a început în jurul orei 17.00, pe Bulevardul Eroilor, unde mai mulți protestatari au adus o fotografie de mari dimensiuni a ministrului Culturii, Daniel Barbu, pe care au scris „Barbarul – Ministrul sfârșitului culturii” și au aruncat în ea cu roșii, cerând demisia ministrului și scandând „Hoții, hoții”.

„Am aruncat cu roșii pentru că Daniel Barbu nu vrea să semneze includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, pentru că minte și ascunde documente oficiale, pentru că ia cu copy-paste declarațiile RMGC, pentru că încă mai este ministru. Daniel Barbu face lobby pentru RMGC. Îi cerem demisia”, afirma Mihai Goțiu, unul dintre protestatari.

Manifestanții, care au scandat „Nu cedăm, nu capitulăm”, „Uniți, salvăm Roșia Montană”, „Demisia”, au plecat apoi în marș spre cartierul Gheorgheni.

Câteva sute de persoane care se opun proiectului de la Roșia Montană au protestat, duminică seară, și la Alba Iulia, Câmpeni și Iași. De asemenea, peste 2.000 de persoane care se opun proiectului minier protestează în Capitală.

De la începutul lunii septembrie, proteste împotriva proiectului de la Roșia Montană au loc în fiecare duminică în Piața Universității din Capitală și în alte mari orașe din țară, după ce în 27 august Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Protestatarii cer respingerea de către Parlament, prin vot, a proiectului de lege, interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roșia Montană în patrimoniul UNESCO și demisia demnitarilor care au inițiat proiectul de act normativ.

În 25 septembrie, Comisia specială parlamentară pentru Roșia Montană a făcut o vizită în localitate și a mers și la Câmpeni. Atunci, la Roșia Montană au avut loc proteste ale susținătorilor acestui proiect, în timp ce la Câmpeni au manifestat câteva mii de persoane care se opun proiectului. Protestele au fost marcate și de incidente: la Roșia Montană, deputatul Remus Cernea, cunoscut opozant al proiectului minier, a fost împins și huiduit, iar la Câmpeni membrii comisiei parlamentare au fost împiedicați, timp de aproximativ un sfert de oră, să iasă dintr-un restaurant unde se întâlniseră cu reprezentanți ai ONG-urilor care se opun proiectului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce scrisul de mână este mai bun pentru memorie?
×