PSD s-a răzbunat pe Comisia de etică a Universității București. Ce notă a primit de la europarlamentari

PSD s-a răzbunat pe Comisia de etică a Universității  București. Ce notă a primit de la europarlamentari
Publicat: 03/06/2016, 11:49
Actualizat: 01/11/2016, 11:22

Din partea României, au fost nominalizați pentru Premiul Cetățeanul European al Anului 2016 Comisia de etică a Universității din București, alături profesorul Iordan Bărbulescu (SNSPA), Barbara Helen Knowles, biochimist britanic, și István Gergely, fost jucător de polo maghiar.

Potrivit regulilor de organizare a Premiului cetățeanului, fiecare europarlamentar are dreptul de a face o nominalizare și de a acorda note tuturor propunerilor înaintate de țara sa. Notele se dau de la 1 la 10, 1 fiind nota cea mai mică, iar 10, nota maximă.

Din cei 32 de europarlamentari români, doar patru au făcut nominalizări pentru această distincție, iar doar șapte dintre ei și-au exprimat și votul – Maria Grapini, Siegfried Mureșan, Victor Negrescu, Emilian Pavel, Ioan Mircea Pașcu, Claudia Țapardel și Norica Nicolai.

Câștigător din partea României a fost desemnat profesorul Iordan Bărbulescu, decan al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană la SNSPA. El a fost nominalizat de către europarlamentarul PSD Victor Negrescu și a primit nota maximă (zece) din partea tuturor social-democraților români din Parlamentul European, la care se adaugă Norica Nicolai. Iordan Bărbulescu este și președintele Senatului SNSPA, universitate al cărei rector este social-democratul Remus Pricopie, fost ministru al educației în Guvernul Ponta.

Spre deosebire de ceilalți votanți, europarlamentarii PSD au dat nota minimă – 1 tuturor celorlalte nominalizări din partea României, inclusiv Comisiei de Etică a Universității din București. Excepție fac Claudia Țapardel, care nu a pus nicio notă de 1 și a acordat Comisiei de etică nota 8, și Emilian Pavel, care a notat cu 7 nominalizarea Barbarei Helen Knowles.

Comisia de Etică a Universității din București a mai primit nota 8 din partea Mariei Grapini, nota 10 din partea lui Siegfried Mureșan și nota 9 din partea Noricăi Nicolai.

Votul europarlamentarilor PSD împotriva Comisiei de Etică a Universității din București vine după ce, în iulie 2012, această instituție a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele”.

„Teza de doctorat a lui Victor Ponta, Curtea Penală Internațională, are 432 pagini numerotate. Textul propriu-zis, fără anexe, fără prefața semnată de profesorul coordonator Adrian Năstase și fără cuprins are 297 pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 pagini”, spunea președintele Comisiei de Etică, profesorul Marian Popescu, care a prezentat în 20 iulie 2012 decizia luată în cazul autosesizării privind plagiatul lui Ponta.

Decizia din iulie 2012 a Comisiei de Etică a UB a fost anunțată la o zi după ce Consiliul Național de Etică a informat că titlul de doctor în Științe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obținut în concordanță cu legislația în vigoare în 2003 și calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susține. Totodată, potrivit raportului întocmit de experți și aprobat prin hotărârea Consiliului Național de Etică, nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta și-ar fi însușit partenitatea unor idei, concepte, modele care nu îi aparțineau și le-ar fi prezentat drept contribuții personale sau originale.

Premierul Victor Ponta declara atunci că decizia Comisiei de Etică a Universității București, pe care a calificat-o drept „comisie ad-hoc” special pentru el, este „politică” și că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorității Naționale de Cercetare Științifică (ANCS).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cubanez de 29 ani, prins în timp ce încerca să treacă Prutul înot din Moldova...