Putin amenință Statele Unite, în privința Ucrainei: „Nu avem unde să ne retragem. Credeți că vom sta cu mâinile în sân?”

Putin amenință Statele Unite, în privința Ucrainei: „Nu avem unde să ne retragem. Credeți că vom sta cu mâinile în sân?”
Foto - Profimedia Images
Publicat: 22/12/2021, 12:02

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia nu are unde să se retragă într-o confruntare cu Statele Unite pe tema Ucrainei și va fi forțată să adopte un răspuns dur dacă Occidentul nu renunță la „linia agresivă”, transmite Reuters.

Putin a spus asta oficialilor militari în timp ce Rusia făcea presiuni pentru un răspuns urgent al SUA și NATO la propunerile pe care le-a făcut săptămâna trecută pentru un set obligatoriu de garanții de securitate din partea Occidentului.

Putin nu a precizat natura acestor măsuri, dar a avertizat că Rusia ar putea redistribui rachete nucleare cu rază intermediară în Europa ca răspuns la ceea ce consideră că intenționează să facă NATO. Rusia respinge acuzațiile ucrainene și americane că ar putea pregăti o invazie a Ucrainei încă de luna viitoare cu zecile de mii de trupe adunate în apropierea graniței dintre celle două țări.

Președintele rus spune că are nevoie de o promisiune din partea Occidentului de a nu desfășura activități militare NATO în Europa de Est, pentru că securitatea Rusiei ar fi amenințată de legăturile tot mai mari ale Ucrainei cu NATO.

La rândul său, președintele ucrainean Volodymr Zelenski a declarat săptămâna trecută că este gata să se întâlnească cu Rusia pentru „discuții directe, tête-à-tête”, dar Moscova a spus în repetate rânduri că nu vede rostul unei astfel de întâlniri fără claritate privind ordinea de zi.

Putin a subliniat, într-o convorbire telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron, că reunirea din nou a grupului de patru puteri din Normandia (Rusia, Ucraina, Franța și Germania) ar necesita pași concreți din partea Kievului pentru implementarea acordurilor de pace existente. Ucraina spune că Rusia și împuterniciții săi refuză să se implice.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a exclus marți o întâlnire personală între Biden și Putin pentru moment. „Cred că trebuie să vedem dacă, în primă instanță, există vreun progres din punct de vedere diplomatic”, a spus Blinken într-o conferință de presă, când a fost întrebat dacă s-ar putea organiza un summit pentru a încerca atenuarea tensiunilor.

Karen Donfried, principalul diplomat al Departamentului de Stat al SUA pentru Europa, a declarat într-o conferință de presă că Washingtonul este pregătit să se angajeze cu Moscova prin trei canale: bilateral, prin Consiliul NATO-Rusia, care s-a reunit ultima dată în 2019, și la Organizația pentru Securitate și Cooperarea în Europa. Între timp, a spus Donfried, Statele Unite vor continua să trimită echipamente militare și provizii în Ucraina în săptămânile și lunile următoare. „Așa cum președintele Biden i-a spus președintelui Putin, dacă Rusia va invada Ucraina, vom furniza ucrainenilor materiale defensive suplimentare, dincolo de ceea ce suntem deja în proces de furnizare”, a mai spus oficialul.

De asemenea, SUA au în vedere măsuri dure de control al exporturilor pentru a perturba economia Rusiei dacă Putin invadează Ucraina, a declarat pentru Reuters un oficial al administrației Biden, iar măsurile vor fi discutate în cadrul unei întâlniri a înalților oficiali marți.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța va căuta discuții semnificative cu Moscova la începutul anului viitor.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a susținut că peste 120 de contractori militari privați americani sunt activi în estul Ucrainei, unde trupele ucrainene se luptă cu separatiștii susținuți de ruși din 2014.

De-a lungul crizei, Rusia a virat între retorică dură, apeluri la dialog și avertismente. Multe dintre cererile Moscovei, inclusiv pentru blocarea aderării Ucrainei la NATO și retragerea trupelor SUA și a altor trupe aliate din Europa de Est, sunt văzute ca inacceptabile de către Washington și partenerii săi. Însă, respingerea lor totală ar risca să închidă orice spațiu pentru dialog și să alimenteze și mai mult criza.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii