RADET a obținut în instanță suspendarea provizorie a executării silite cerute de ELCEN. Ce înseamnă acest lucru pentru bucureșteni

RADET a obținut în instanță suspendarea provizorie a executării silite cerute de ELCEN. Ce înseamnă acest lucru pentru bucureșteni
Publicat: 27/07/2015, 23:07

„Salutăm decizia instanței dată în dosarul privind suspendarea executării silite impuse de către ELCEN. Deși este vorba de o suspendare provizorie, până la judecarea cauzei pe fond, vom avea acces la banii necesari realizării reviziilor și reparațiilor la instalațiile de alimentare cu energie termică a Municipiului București. Prin această decizie, banii pot fi folosiți pentru a asigura continuitatea serviciului de utilitate publică. Îi asigurăm pe bucureșteni că vom continua să acționăm pentru a realiza ce ne-am angajat la preluarea mandatelor în Consiliul de Administrație și pentru a asigura, în sezonul rece, căldura și apa caldă”, a spus președintele Consiliului de Administrație al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET).

Judecătoria Sectorului 3 a admis cererea RADET București, din 23 iulie, și a dispus suspendarea provizorie a executării silite cerute de ELCEN, „până la soluționarea cererii de suspendare a executării silite, formulată în cadrul dosarului nr. 23782/301/2015 al Judecătoriei Sectorului 3 București”. Decizia de suspendare a executării silite este definitivă.

Judecătoria Sectorului 3 București a stabilit în 25 august primul termen în dosarul în care RADET a formulat o contestație la executarea silită cerută de Electrocentrale București (ELCEN).

Suma impusă de ELCEN prin dosarul de executare este în valoare de 118.146.981,44 de lei, din care 112.226.665,97 de lei sunt penalități de întârziere, care se actualizează în funcție de rata inflației începând din 19 decembrie 2012 până la data plății efective. De asemenea, din cele peste 118 milioane de lei, 1.130.382,66 reprezintă cheltuieli de judecată, 4.724.742,64 lei este actualizarea creanței cu indicele de inflație (în perioada 19 decembrie 2012 – 31 mai 2015) și 65.190,17 lei cheltuieli de executare silită, potrivit reprezentanților RADET.

Începând din 2014, ELCEN a instituit popriri în cuantum de 100% pe toate conturile RADET București, astfel că toți banii pe care regia îi încasează se duc la creditor.

Președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu, declara, la sfârșitul lunii iunie, că cea mai mare problemă a regiei sunt datoriile acumulate. RADET a încheiat anul 2014 cu datorii de 3,83 miliarde lei, din care cea mai mare parte (3,6 miliarde lei) sunt către ELCEN. La sfârșitul anului 2013, datoriile RADET se ridicau la 3,51 miliarde lei. Regia a înregistrat anul trecut pierderi de 320,1 milioane lei, față de un rezultat negativ de 289,4 milioane lei în 2013.

Recent, Gabriel Dumitrașcu a spus că există suspiciuni privind faptul că ELCEN practică subvenția încrucișată de energie termică și electrică și că va solicita în instanță suspendarea tuturor plăților scadente către societatea comercială.

El a arătat că, în fapt, prețul gigacalorie față de suma de 230 de lei, raportată și aprobată de autorități pentru ELCEN, ar trebui să fie cu cel puțin 30-40% mai mic, pentru a respecta regula cogenerării de înaltă eficiență.

„Pe baza acestor constatări, pregătim o acțiune în instanță. Vom cere instanței să constate nulitatea absolută a actelor de reglementare care au aprobat metodologia de calcul a prețurilor la gigacalorie și, pe cale de consecință, constatând frauda la lege, vom cere suspendarea tuturor plăților scadente către ELCEN până când instanța nu se va pronunța pe această speță. În fapt, încercăm să stopăm lucruri pe care le-am tot sesizat în ultimii ani: ELCEN bagă mâna în buzunarul fiecărui cetățean, ELCEN bagă mâna în bugetul Primăriei Capitalei, iar lucrul acesta trebuie oprit”, a precizat președintele CA al RADET.

Întrebat care este valoarea fraudei în cazul ELCEN, Gabriel Dumitrașcu a spus că nu vrea să se hazardeze, dar că se face o expertiză contabilă de cost.

„Estimăm că frauda este de ordinul miliardelor de lei pe ultimii zece ani, nu vorbim de ultimul an. Acesta este și motivul pentru care cerem suspendarea plăților pentru datoria pretinsă de ELCEN în momentul de față, de 3,6 miliarde de lei, pentru că trebuie să știm exact cât am plătit mai mult prin acest mecanism de suvenție încrucișată”, a spus Dumitrașcu.

Guvernul a aprobat, în 27 martie 2014, memorandumul privind fuziunea dintre RADET, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, și ELCEN, care aparține Ministerului Energiei. RADET este cel mai mare datornic al ELCEN.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, în 23 iulie, că dacă guvernanții nu vor aproba trecerea ELCEN în administrarea Primăriei Capitalei, prețul la energie termică ar putea crește necontrolat, începând din toamnă, iar municipalitatea nu își va mai putea permite să susțină subvențiile pentru cetățeni.

Liderul sindicatului din RADET, Ioana Stoica, a atenționat că din 1 septembrie ar putea fi declanșat conflictul de muncă, în condițiile în care, în lipsa banilor, angajații nu mai pot ține sistemul în funcțiune, iar din cauza stresului, în ultimii doi ani au murit 32 de oameni.
ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) și din țară (40%). Societatea asigură și 4,8% din energia electrică produsă la nivel național.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice