RADET amenință cu GREVA: „Din cauza stresului, în ultimii doi ani am avut 32 de decese. Directorul de producție a murit cu telefonul la ureche”

Redactor:
Andrei Dumitrescu
RADET amenință cu GREVA: „Din cauza stresului, în ultimii doi ani am avut 32 de decese. Directorul de producție a murit cu telefonul la ureche”
RADET amenință cu GREVA: "Din cauza stresului, în ultimii doi ani am avut 32 de decese. Directorul de producție a murit cu telefonul la ureche"

Liderul Sindicatului Liber Independent din Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București a declarat că „oamenii sunt disperați”, pe motiv că nu „s-au luat nici salarii, nici bani de scule sau materiale”, iar de multe ori fac reparații cu scule sau piese cumpărate din banii lor.

Ioana Stoica a explicat că un sistem ca RADET, care ca mărime „este al doilea după cel al Moscovei”, nu poate să funcționeze fără bani. Aceasta a spus că angajații sunt foarte stresați pentru că își dau seama că dacă oamenii nu vor mai avea în locuință apă caldă și căldură, ei vor fi cei învinovățiți.

Liderul sindical a adăugat că, în acest moment, din cauza lipsei de bani, sistemul de termoficare ar putea fi închis oricând, fiind lasat să funcționeze la capacitatea de numai 30 la sută, pentru alimentarea spitalelor, grădinițelor, creșelor și azilelor de bătrâni.

„Din cauza stresului, în ultimii doi ani am avut 32 de decese. Directorul de producție a murit cu telefonul la ureche”, a spus Stoica.

Liderul sindical a atenționat că dacă situația financiară în care se află RADET nu se va schimba, la data de 1 septembrie va fi declanșat conflictul de muncă.

„Salariații vor să țină sistemul în funcțiune, dar nu pe banii lor”, a mai spus Ioana Stoica.

RADET a solicitat în instanță suspendarea executării silite cerute de ELCEN, arătând că, din cauza blocării conturilor, nu poate efectua revizii și reparații la instalațiile de alimentare cu energie termică a Capitalei. Cererea de suspendare a executării silite, acțiune introdusă pe calea procedurii ordonanței președințiale, a fost judecată în 16 iulie și respinsă de Judecătoria Sectorului 3, decizia fiind însă contestată la Tribunalul București.

De asemenea, RADET a formulat și contestație la executare silită, tot la Judecătoria Sectorului 3, urmând să se judece în 25 august.

Suma impusă de Electrocentrale București (ELCEN) prin dosarul de executare este în valoare de 118.146.981,44 de lei, din care 112.226.665,97 de sunt penalități de întârziere, care se actualizează în funcție de rata inflației începând din 19 decembrie 2012 până la data plății efective. De asemenea, din cele peste 118 milioane de lei, 1.130.382,66 reprezintă cheltuieli de judecată, 4.724.742,64 lei este actualizarea creanței cu indicele de inflație (în perioada 19 decembrie 2012 – 31 mai 2015) și 65.190,17 lei cheltuieli de executare silită, potrivit reprezentanților RADET.

Începând din 2014, ELCEN a instituit popriri în cuantum de 100% pe toate conturile RADET București, astfel că toți banii pe care regia îi încasează se duc la creditor.

Președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu, declara, la sfârșitul lunii iunie, că cea mai mare problemă a regiei sunt datoriile acumulate. RADET a încheiat anul 2014 cu datorii de 3,83 miliarde lei, din care cea mai mare parte (3,6 miliarde lei) sunt către ELCEN. La sfârșitul anului 2013, datoriile RADET se ridicau la 3,51 miliarde lei. Regia a înregistrat anul trecut pierderi de 320,1 milioane lei, față de un rezultat negativ de 289,4 milioane lei în 2013.

Guvernul a aprobat, în 27 martie 2014, memorandumul privind fuziunea dintre RADET, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, și ELCEN, care aparține Ministerului Energiei. RADET este cel mai mare datornic al ELCEN.

Oprescu declara în decembrie anul trecut că fuziunea se va realiza „undeva spre martie 2015”, iar în februarie anul acesta afirma că ELCEN nu dorește și nu a dorit niciodată fuziunea cu RADET.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) și din țară (40%). Societatea asigură și 4,8% din energia electrică produsă la nivel național.

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide