Radu Beligan: Teatrul este în continuare la loc de cinste în sufletul românilor

Radu Beligan: Teatrul este în continuare la loc de cinste în sufletul românilor
Publicat: 14/12/2013, 15:48
Actualizat: 04/09/2019, 20:24

Radu Beligan a declarat, sâmbătă, la evenimentul de inaugurare a „Gongului Thaliei” de pe Aleea Celebrităților din Capitală, că, după timpul petrecut în slujba teatrului, poate afirma „cu evidentă satisfacție” că „nobila meserie este în continuare la loc de cinste în sufletul românilor”.

Actorul Radu Beligan, Sorin Oprescu, primarul general al Bucureștiului, și George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis, au inaugurat, sâmbătă, pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din Capitală, „Gongul Thaliei”, un simbol al teatrului ce semnifică longevitatea și evoluția spirituală a slujitorilor scenei.

La evenimentul de inaugurare a acestui simbol ce marchează 200 de ani de istorie a teatrului în București au participat, pe lângă cetățeni veniți să-i ureze „La mulți ani!” lui Radu Beligan, la împlinirea vârstei de 95 de ani și a 75 de ani de carieră, și actori care și-au dedicat viața teatrului. Astfel, actorii Ion Dichiseanu, Ileana Stana Ionescu, Mircea Albulescu, Florina Cercel, Monica Davidescu și regizoarea Alice Barb s-au numărat printre cei prezenți la evenimentul de inaugurare a „Gongului Thaliei”.

„Astăzi, îl aplaudăm pe Radu Beligan, care aduce onoare României prin intrarea în Cartea Recordurilor pentru cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scenă. Mulțumim, maestre!”, a spus George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis din București.

La eveniment a participat și un reprezentant al Ministerului Culturii, care a venit să îi aducă un omagiu lui Radu Beligan din partea instituției la care lucrează.

„Nu avem să-i spunem maestrului Radu Beligan decât recunoștința noastră, a tuturor generațiilor de spectatori care, de mai bine de 70 de ani, au pășit pe scenele României, și mulțumirea noastră că în toți acești 70 de ani de activitate teatrală a făcut cinste României în țară și peste hotare. Poate cea mai importantă pildă pe care am învățat-o de la maestrul Radu Beligan este că domnia sa a fost și este în continuare un elev sârguincios pe marea scenă a vieții”, a spus Ioan Matei, reprezentant al Ministerului Culturii.

De asemenea, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat: „Dumneavostră sunteți un bun național. Vă respectăm și vă iubim, maestre. (…) Cu tot respectul ne înclinăm în fața carierei dumneavostră, în fața vieții dumneavoastră, în fața caracterului dumneavoastră, care întotdeauna a fost reprezentat de demnitate, iar flacăra cu care ați ars pentru acest neam, maestre, face ca, astăzi, cu toții, aici și în multe alte părți, să vă sărbătorească și să vă spună din suflet un cald ‘La mulți ani!’.

„Gongul Thaliei” a fost dezvelit, iar pe el se puteau vedea inscripționate cele 200 de nume ale marilor artiști simbolizând 200 de ani de teatru în București. „Sunt 200 de nume și un nume în plus. Este dedicat slujitorului de teatru anonim”, a spus George Ivașcu.

„După trei bătai de gong, intră în scenă actorul. Astăzi, maestrul Beligan”, a completat George Ivașcu.

„După cum cred că majoritatea dintre dumneavoastră știți, astăzi împlinesc 95 de ani. O viață, aproape un secol petrecut în slujba Thaliei. Nu mă întrebați când a trecut, pentru că în teatru timpul este relativ. Anii trec adesea ca niște clipe, iar clipele se scurg adeseori mai greu ca anii. Cert este că, după tot acest timp, pot să afirm cu evidentă satisfacție că nobila meserie căreia mi-am dedicat existența este în continuare la loc de cinste în sufletele românilor. E normal să fie așa. Teatrul este locul binecuvântat unde oamenii pot trăi și visa împreună. Locul unde, odată ce s-a bătut gongul, ia naștere un miracol”, a spus Radu Beligan.

Acesta le-a mulțumit primarului Capitalei, directorului Teatrului Metropolis și tuturor celor care „au contribuit la înălțarea acestui monument, chiar aici, în locul unde, în urmă cu 200 de ani, a avut loc prima reprezentație teatrală românescă”. „Sper ca el să dăinuie întru mult timp de acum înainte, pentru înfrumusețarea minunatei noastre urbe și mai ales pentru cinstirea artei”, a mai spus Radu Beligan.

Uitându-se spre cer, Radu Beligan s-a închinat, în timp ce în Piața Timpului se auzea cântecul „Mulți ani trăiască!”.

După acest moment, s-a retras de pe scenă, la fel cum a urcat, în aplauzele publicului.

„Pentru noi, Radu Beligan a reprezentat foarte mult profesional. A însemnat, de fapt, pe toate planurile existenței, un exemplu. Este o minune de om. Un fenomen al naturii, apropo de forța pe care o are, de voluptatea cu care se înfruptă și azi din tot ce face și vreau să cred că ăsta este secretul existenței lui longevive și pline de bucurie. Se înfruptă cu plăcere din tot ce face”, a spus Ileana Stana Ionescu, prezentă la evenimentul din Piața Timpului.

Actrița a menționat că a învățat foarte multe lucruri de la Radu Beligan: „Disciplină profesională, corectitudine, dragoste față de prieteni, față de colegi, față de instituția pe care o servești, față de literatura de teatru”.

De asemenea, actrița Florina Cercel a spus că are „o plecăciune sufletească” în fața talentului lui Radu Beligan.

„Și acum îmi amintesc cât de important a fost că el era membru sau chiar șeful comisiei când am dat eu examen de admitere la facultate. Cât de important a fost pentru mine că maestrul Radu Beligan, când era directorul Teatrului Național, m-a angajat. Cât de important a fost pentru mine că am fost în spectacolul care a deschis clădirea aceasta nouă a Teatrului Național de la kilometrul 0. Cât de important era că maestrul Beligan era director și se gândea la repertoriu pe generații pentru generații de actori talentați și cât de părinte ne-a fost în acest sens, cât de mult ne-a îndrumat pașii, ne-a încurajat, ne-a explicat că sunt etape în creație, pentru că ele vin și odată cu maturizarea fiecărui actor, fiecărei actrițe. Acum, mi se pare că nu voi mai putea trăi în afara personalității domnului Beligan și că el va rămâne veșnic, el va fi nemuritor. Aș vrea din suflet ca cei care sunt astăzi directori de teatru să înțeleagă că, fără iubire față de actori, n-ai cum să fii director, n-ai cum să fii răsplătit cu atâta dragoste cum e răsplătit maestrul Beligan”, a mai spus Florina Cercel.

Regizoarea Alice Barb a declarat că de la Radu Beligan a învățat că o carieră în teatru se construiește în timp, „ca dovadă cei 70 de ani ai domniei sale petrecuți pe scenă”.

„(…) Am învățat eleganța. Domnia sa este un om extrem de elegant. Întotdeauna a fost așa în viață și a adus cu el această eleganță și acest rafinament și inteligența deosebită care îl caracterizează pe lângă talentul enorm, le-a adus pe toate pe scenă. Maestrul Radu Beligan este de foarte multă vreme o școală, este un reper, este o dovadă că teatrul te poate face bun, te poate face inteligent, te poate face frumos, te poate face înțelept, pentru că eu cred că teatrul i-a dat înapoi maestrului Radu Beligan tot atât cât i-a dat el teatrului”, a completat Alice Barb.

„Tot ce e frumos în artă. Primii pași i-am învățat de la el”, a spus și Ion Dichiseanu despre ce a învățat de la Radu Beligan.

Sâmbătă seară, de la ora 19.00, Radu Beligan a ales să-și sărbătorească ziua de naștere pe scena Teatrului Metropolis din București, în noul spectacol „Lecția de violoncel”, de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa, alături de binecunoscuții actori Lamia Beligan, Marius Manole și Tania Popa/ Rodica Ionescu.

De asemenea, duminică, la Teatrul Național București, imediat după spectacolul „Egoistul”, jucat și regizat de Radu Beligan, acesta va primi titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, din partea Guinness World Records. Spectacolul va începe la ora 19.00.

Actorul Radu Beligan a primit în 2011 o stea pe Aleea Celebrităților – Piața Timpului, spațiul bucureștean dedicat marilor valori ale filmului și scenei românești.

Radu Beligan împarte de peste 70 de ani bucurii, emoții și sentimente tuturor celor care umplu cu entuziasm sălile de spectacole.

Radu Beligan, născut pe 14 decembrie 1918, are o bogată activitate în teatru, film, televiziune și radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române și universale, piese semnate, printre alții, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Mușatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum „Egoistul” de Jean Anouilh, „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, „Doctor fără voie” de J. B. P. Molière, „Străini în noapte” de Eric Assous.

Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din București, între anii 1961 și 1969, și director al Teatrului Național București, între 1969 și 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru și Film, între 1950 și 1965, și a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaștere a activității sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur și colan și Ordinul Național al Legiunii de Onoare în grad de Ofițer, din partea Franței. Este Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.

Dorina Călin, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Reghecampf și greșeala vieții. Prodanca îl vrea în pușcărie
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”