Radu Mazăre a tăcut în fața instanței. Avocat: A vorbit destul, zece ani a tot vorbit / Prima declarație a fostului edil de când a fost adus în țară

Publicat: 21/05/2019, 16:04

Radu Mazăre nu a dorit sa dea declarații în fața instanței.

Procurorul a spus: „Această măsură a fost dispusă în ianuarie 2018. Acesta a încălcat obligațiile prevăzute. În mod just, instanța a făcut o analiză a prevederilor privind luarea arestării preventive. Apreciem că motivele instanței subzistă și acum. În acest moment, s-a pronunțat deja instanța în 3 mai 2019. Sunt întrunite condițiil analizate în baza cărora s-a dispus mandatul de arestare preventivă. Confirmați mandatul de arestare emis în lipsă”.

La rândul său, apărătorul lui Mazăre a spus în fața instanței că lasă la aprecierea Înaltei Curți decizia. Completul a rămas în pronunțare.

„Nu l-au judecat atâția ani și fac ce vor (magistrații, n.r.)? Mai contează acum ce mai zice (Mazăre, n.r.)? (…) A vorbit destul atâția ani. 10 ani a tot vorbit, au tot fost audieri”, a declarat, la ieșirea din sediul instanței supreme, avocatul lui Mazăre, Lizeta Haralambie.

Radu Mazăre a fost adus, marți, de la Penitenciarul Rahova la Înalta Curte de Casație și Justiție, ca instanța să confirme mandatul de arestare preventivă dispus în dosarul Polaris. În acest dosar, Mazăre a fost condamnat în primă instanță la 9 ani și 10 luni de închisoare.

Fostul edil a fost plasat, în acest dosar, sub control judiciar, însă acesta a încălcat condițiile și a plecat în Madagascar, fiind emis mandat de arestare pe numele său. Potrivit procedurii, inculpatul trebuie prezentat în fața instanței pentru confirmarea mandatului.

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre, extrădat din Madagascar pentru a-și ispăși pedeapsa de 9 ani de închisoare cu executare în România în alt dosar, cel al retrocedărilor, a fost escortat cu Poliția până la Penitenciarul Rahova.

Mazăre: Toate considerentele de condamnare sunt clar împotriva jurisprudenței și deciziilor CEDO

Radu Mazăre transmite, într-un comunicat remis presei, că decizia de condamnare la 9 ani dată în cazul său încalcă jurisprudența și deciziile CEDO, precizând că nu are cum să se sperie de condițiile din închisorile românești după ce a fost arestat în Madagascar.

„De peste patru ani nu mai dau declarații și nu mai sunt deloc implicat în viață publică sau politică. Cu toate acestea constat că numele meu, viața și persoana mea suscită în continuare un uriaș interes. Nu înțeleg de ce și nu pot să fiu decât surprins și impresionat. În acest context doresc să fac câteva precizări, cu scuze pentru lipsa de modestie: sunt mândru de tot ceea ce am făcut în viață, am construit de la zero ziare, radio sau televiziuni atunci când nu eram implicat în politică. Ca primar am construit case pentru tineri și nevoiași, am îmbunătățit infrastructura și economia orașului Cta și, foarte important, am reconstruit stațiunea Mamaia, pe care am scos o din praf, ruine și anonimat, făcînd o celebră. Și lista poate continua pe o pagină întreagă. Și în Africa când am ajuns am procedat la fel: am construit un resort într-o junglă sălbatică, doar cu localnici inimoși, fără utilaje și facilități. Desigur, am făcut în viața mea și greșeli, ca orice om, dar n-am făcut rău intenționat niciodată, nimănui, fiind și un om cu frică lui Dzeu”, transmite Radu Mazăre, prin intermediul unui comunicat de presă.

Fostul primar vorbește, în comunicatul de presă remis prin intermediul avocatului său Lizeta Haralambie, că sunt mulți care vorbesc despre condamnarea sa de 9 ani și a celorlați oameni din acest dosar, catalogând sentința drept una absolut nedreaptă și revoltătoare.

„Pe fondul acestui dosar, la Curtea de Apel București, pe parcusul a 8 ani de proces, a 106 termene și a 5 judecători schimbați, s-au realizat de către instanța două expertize judiciare – mamut . Una de evaluare imobiliară și una topografică. Ambele expertize au evidențiat un prejudiciu zero, demolând raportul DNA-ului făcut în acest sens. Așa se face că la finalul judecății la Curtea de Apel au fost zeci de achitări în dosar iar eu am fost condamnat cu suspendare, ca să fie ceva”, potrivit sursei citate.

Lucrurile s-au schimbat însă la apel, susține Radu Mazăre, care-l acuză pe judecătorul Ionuț Matei de la instanța supremă că l-a condamnat fără a avea și o bază reală de dovezi.

„În apel însă, la ICCJ, „celebrul și temutul” judecător Ionuț Matei, pus cu mâna președinte de complet în mod nealeatoriu, cunoscut ca un apropiat și un bun executant al sistemului securist reînviat în ultimii ani în România, m-a condamnat, în doar 3 termene, la 9 ani de pușcărie. Cum? Foarte simplu:
− 1. a înlăturat expertizele judiciare neutre realizate de instanța de fond și s-a bazat numai pe rapoartele acuzatorului, adică ale DNA
− 2. fără probe noi, le-a reinterpretat pe cele existente deja”, completează Mazăre.

Fostul edil precizează că în dosarul ANRP 1, dosar similar cu al său, în motivarea achitării inculpaților de către Înalta Curte de Casație și Justiție se scria că nu pot răspunde membrii comisiei de retrocedare pentru valorile din expertizele realizate de către evaluatori autorizați în cazul retrocedărilor, adică, invers de cum s a apreciat în dosarul său.

„Toate considerentele de condamnare a mea sunt clar împotriva jurisprudenței și deciziilor CEDO de până acum, dar, sigur, până voi ajunge să fiu judecat acolo voi face pușcărie. CA și în cazul primarului Mircea Gutău!
Eu consider că nu asta este justiție. E doar o bătaie de joc! După ce am făcut pușcărie în Madagascar, acolo unde apelul deținuților se făcea într-o curte cu pământ și mizerie pe jos , unde 1400 de oameni stăteam în genunchi și cu mâinile la ceafă, fără paturi și toalete, crede oare cineva că nu o supraviețuiesc în pușcăriile din România? Mă voi descurcă onorabil și demn! Amintirile și iubirea nu mi le poate lua nimeni!”, conchide Radu Mazăre.

Instanța supremă confirmă mandatul de arestare emis în lipsă pentru Mazăre în dosarul Polaris

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au confirmat, marți, mandatul de arestare preventivă emis în lipsă în dosarul Polaris, anul trecut, pentru fostul primar al Constanței Radu Mazăre. În acest dosar, Mazăre a fost condamnat în primă instanță la 9 ani și 10 luni de închisoare.

„Confirmă arestarea preventivă dispusă în lipsă față de inculpatul Mazăre Radu Ștefan (…), prin încheierea de ședință din data de 10 ianuarie 2018 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția Penală, din dosarul nr. 4453/1/2015, încheiere rămasă definitivă prin decizia penală nr.12 din 22 ianuarie 2018 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul de 5 judecători pronunțată în dosarul nr.119/1/2018, precum și executarea M.A.P. nr.1/10 ianuarie 2018, emis pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data punerii efective în executare, respectiv, de la data de 08 mai 2019 la data de 06 iunie 2019″, se arată în decizia judecătorilor instanței supreme, pronunțată marți.

Decizia poate fi contestată în 48 de ore de la comunicare.

Radu Mazăre a fost adus, marți, de la Penitenciarul Rahova la Înalta Curte de Casație și Justiție, ca instanța să confirme mandatul de arestare preventivă dispus în dosarul Polaris. În acest dosar, Mazăre a fost condamnat în primă instanță la 9 ani și 10 luni de închisoare.

Radu Mazăre a fost plasat, în acest dosar, sub control judiciar, însă acesta a încălcat condițiile și a plecat în Madagascar, fiind emis mandat de arestare pe numele său. Potrivit procedurii, inculpatul trebuie prezentat în fața instanței pentru confirmarea mandatului.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia