RAND Corporation: SUA nu se pot baza decât pe România pentru contracararea Rusiei la Marea Neagră

Redactor:
Florentina Dinu
RAND Corporation: SUA nu se pot baza decât pe România pentru contracararea Rusiei la Marea Neagră
RAND Corporation: SUA nu se pot baza decât pe România pentru contracararea Rusiei la Marea Neagră/ caracter ilustrativ

Organizația RAND, care dezvoltă programe pentru descurajarea Rusiei, la comanda Casei Albe și Pentagonului susţine că ar fi necesare o serie de ajustări ale strategiei aliate la Marea Neagră, în contextul unei agresiuni ruseşti tot mai evidente în zonă

Pe 13 octombrie anul acesta, RAND Corporation a publicat un raport cu privire la rezultatele unui joc de stat major cu scenariul unei crize militare, care a avut loc în iunie 2018. După cum s-a explicat în raport, s-a considerat necesar să se facă ajustări semnificative la strategia NATO de acțiuni în Marea Neagră.

Rusia este prea puternică

„Investițiile militare rusești în teatrul de operațiuni de la Marea Neagră, realizate începând din anul 2014, au schimbat fundamental harta de securitate a regiunii […] Jocul și cercetările conexe au evidențiat puterea relativă a poziției Rusiei”, apreciază RAND Corporation, considerând că „este necesară extinderea măsurilor existente de apărare și descurajare”.

„În așteptarea crizei, Statele Unite și aliații săi trebuie să ia în considerare măsuri pentru soluționarea dezechilibrelor militare regionale”, se explică în raport.

Se analizează modul în care trei aliaţi NATO aflaţi în zona Mării Negre, Bulgaria, România şi Turcia, percep şi sunt în stare să reacţioneze la activităţile ostile ale Rusiei.

Deşi poziţia Turciei este de o importanţă fundamentală „datorită capacităţilor sale navale şi a responsabilităţii pentru strâmtorile de la Marea Neagră, în conformitate cu Convenţia de la Montreux”, Ankara este „reticentă să reziste agresiunii ruseşti”, din cauza cooperării cu Moscova în Siria şi a „dependenţei de importurile ruseşti de gaze naturale”.

Bulgaria nu sprijină propunerea românească de a înfiinţa un grup operativ naval permanent în Marea Neagră

Documentul mai arată că şi cel de-al treilea aliat NATO de la Marea Neagră nu poate fi destul de ferm în faţa Moscovei. Sofia „este vulnerabilă la impactul stimulentelor şi constrângerilor ruseşti” pentru că o enervare a Kremlinului ar putea afecta, în special, sectorul energetic bulgar.

Pe cine se poate baza SUA

Raportul mai reliefează iniţiativele Bucureştiul de a creşte prezenţa aliată în zonă. Între altele este amintită solicitarea unei prezenţe navale aliate la Marea Neagră, demers care  nu a avut succes la vecinii bulgari. „Propunerea românească de a înfiinţa un grup operativ naval permanent în Marea Neagră de către România, Turcia şi Bulgaria, cu participarea aliaţilor germani, italieni şi americani nu a primit sprijinul Sofiei”, se mai precizează în studiu.

Există, de fapt, doar un singur stat pe care să se parieze. RAND Corporation consideră că „este foarte probabil ca România să fie dispusă și capabilă să contribuie la o inițiativă militară regională în Marea Neagră”. Planurile de achiziții militare în curs, de modernizare și extindere a armatei și a marinei, ar putea spori contribuția României la campania navală.

Pe fondul acestei concluzii, a început consolidarea capacităților de luptă ale trupelor române la Marea Neagră și consolidarea României în termeni militari. Pe 16 octombrie, Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibilitatea vânzării către România a două baterii ale complexului de apărare de coastă Coastal Defense System (CDS) cu rachete anti-navală Naval Strike Missile (NSM). Acordul ar trebui să aibă o valoare de 300 de milioane de dolari.

 

VIDEO | Ultima filmare cu Diego Maradona în viaţă: ”Este sfâşietoare” Un vecin a surprins...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
FOTO. Gabriela, postări incendiare pe tik-tok! Iubita protejatului lui Gigi Becali face furori pe net
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Alertă pentru toți clienții Lidl: produsele cu probleme extrem de grave. Ai cumpărat așa ceva?
Surse NYT: Israelul a comis asasinatul din Iran / Criza poate complica eforturile Administraţiei Joe...
Imagini cu sicriul deschis al lui Maradona stârnesc revoltă. Angajații de la pompe funebre s-au...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
Ce a spus Diego Maradona înainte de a muri. Au fost ultimele cuvinte
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
ȘOCANT! Ce probleme are Silviu Biriș din cauza divorțului. Este halucinant...
Când va lua sfârșit pandemia? ”Mama” Polidinului a dat un RĂSPUNS ȘOCANT. Doar așa putem...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Jador, gata să ia decizia care îi va schimba viața. Artistul se lasă sau nu...
Inchide