RAPORT EUROSTAT: Jumătate din populația României se confruntă cu deprivare materială și socială

RAPORT EUROSTAT: Jumătate din populația României se confruntă cu deprivare materială și socială
Publicat: 12/12/2017, 13:43

Cea mai mare rată de deprivare materială și socială se înregistrează în România (50%) și Bulgaria (48%), unde jumătate din populație este afectată. Una din trei persoane este afectată în Grecia (36%), Ungaria (32%) și Lituania (29%).

În schimb, statele nordice și Luxemburg au raportat cele mai mici cote ale degradării condițiilor materiale și sociale: 3% în Suedia, 4% în Finlanda, 5% în Luxemburg și 6% în Danemarca.

În UE, rata de degradare a condițiilor sociale și materiale este mai mare în rândul persoanelor cu un nivel mai redus de educație.

În România, 62% din populația care a absolvit învățământul primar sau învățământul secundar inferior se confruntă cu degradarea condițiilor materiale și sociale, aproape 46% din persoanele care au absolvit învățământul secundar superior se confruntă cu acest lucru, în timp ce 15,2% din cei care termină cursurile din învățământul postliceal sau universitar au această problemă.

Anul trecut, 16% din populația Uniunii Europene (75 de milioane) se confruntă cu degradarea condițiilor materiale și sociale, adică nu își permit cel puțin cinci elemente din următoarea listă: cheltuieli neașteptate, o săptămână de vacanță departe de casă, să evite datorii, să își permită o masă care să includă carne, pui sau pește două zile la rând, să își mențină casa la o temperatură adecvată, o mașină sau o camionetă pentru uz personal, să înlocuiască mobila învechită sau hainele învechite cu unele noi, să aibă două perechi de încălțări adecvate, să cheltuie o mică sumă de bani săptămânal pentru propria persoană, să desfășoare constant activități de relaxare, să se adune cu familia sau prietenii pentru a mânca sau a bea cel puțin o dată pe lună sau să aibă o conexiune la Internet.