Raportul privind DNA nu a ajuns nici la CSM, nici la Parchetul General. Magistrații așteaptă publicarea documentului pe site

Raportul privind DNA nu a ajuns nici la CSM, nici la Parchetul General. Magistrații așteaptă publicarea documentului pe site
Publicat: 23/02/2018, 12:30
Actualizat: 25/03/2019, 20:47

Nici procurorul general al României, Augustin Lazăr, nu a intrat în posesia documentului. Acesta a transmis că așteaptă publicarea raportului privind conducerea DNA, iar după o analiză a acestuia va prezenta un punct de vedere privind cererea ministrului Justiției de revocarea a Laurei Codruța Kovesi.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să prezinte un punct de vedere asupra celor două aspecte după publicarea și analiza raportului ministrului Justiției”, transmite Parchetul General.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, vineri dimineața, că „a auzit” că este o problemă cu site-ul instituției pe care o conduce, aceasta urmând a fi remediată. Toader a precizat că mențione declarațiile făcute joi seara.

„Am auzit că este o problemă cu site-ul. Am intrat și eu dimineață și am văzut că nu funcționează. Am întâlnire cu conducerea institutului de la Siracusa, acum la 9.00. Verificăm și remediem. Tot ce am vorbit aseară este absolut valabil, cred că am explicat pe larg. Mai departe urmează procedura”, a declarat ministrul Justiției.

Parchetul General: Procurorul general va prezenta un punct de vedere după publicarea raportului MJ

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să prezinte un punct de vedere asupra celor două aspecte după publicarea și analiza raportului ministrului Justiției”, transmite Parchetul General.

Site-ul Ministerului Justiției s-a blocat, din nou, vineri dimineața, în jurul orei 7.00, situația fiind similară și joi seara, după ce Tudorel Toader a anunțat că inițiază procedura de revocare din funcție a procurorului-șef DNA și că va publica pe site raportul care stă la baza acestei solicitări.

Ministrul Justiției a declarat, joi seară, că va publica pe site-ul instituției pe care o conduce, just.ro, raportul referitor la activitatea managerială a DNA, document în baza căruia a cerut revocarea Laurei Codruța Kovesi.

La momentul transmiterii știrii, site-ul ministerului Justiției este blocat.

În cele câteva ore în care a funcționat, raportul nu a fost postat. De asemenea, deși ministrul anunța că publicul va avea acces la raport, acesta nu a fost făcut public până la ora transmiterii știrii.

Tudorel Toader a cerut joi, în urma prezentării raportului privind managementul la DNA, declanșarea procedurii de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, solicitarea fiind transmisă către CSM și președintelui României.

„Pentru aceste fapte și acte (n.r.: existente în raportul privind activitatea managerială a șefului DNA), de netolerat într-un stat de drept, în temeiul articolului 54, coroborat cu art 51 din legea 303/2004, cer declanșarea procedurii de revocare din funcție a procurorului șef DNA. Prezentul raport va fi transmis secției de procurori a CSM și către președintele României pentru a analiza și decide în raport cu competențele instituționale pe care fiecare le are”, a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiției.

Acesta a mai afirmat că acțiunile Laurei Codruța Kovesi pot pune în pericol însăși activitatea instituției.

„DNA trebuie să continue să funcționeze în mod legal. DNA nu se identifică cu procurorul șef ale cărui acțiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituția pe care o conduce, prin comportament discreționar, sfidarea Parlamentului, contestarea deciziilor CCR. Statul de drept este statul în care acțiunea fiecărei autorități publice este reglementată prin lege, se supune legii în spiritul valorilor democratice”, a spus Toader.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase