Răspunsul moldovenilor la întrebarea: Aderare la UE sau intrare în Uniunea Vamală

Răspunsul moldovenilor la întrebarea: Aderare la UE sau intrare în Uniunea Vamală
Publicat: 24/04/2014, 19:12

Fiind puși în situația de a alege fie o opțiune, fie alta, cetățenii din Republica Moldova s-au divizat în două grupuri aproape egale. Astfel, 38 la sută s-au pronunțat pentru Uniunea Vamală și 35 la sută pentru Uniunea Europeană (în special populația tânără, cu un nivel înalt de studii și nivel socio-economic ridicat).

În același timp, în cazul unui referendum privind aderarea R. Moldova la UE, 44 la sută dintre persoanele intervievate ar vota pentru, iar 37 la sută împotrivă. Ponderea persoanelor care sunt împotriva aderării la UE înregistrează o tendință de creștere continuă în ultimii patru ani – de la 18 la sută în mai 2010, la 37 la sută în aprilie 2014.

În ceea ce privește eventuala aderare a R. Moldova la Uniunea Vamală, 45 la sută dintre persoanele intervievate s-au pronunțat pentru, în special minoritățile etnice, o descreștere semnificativă față de proporția de 57 la sută înregistrată în urmă cu doi ani.

Referitor la liberalizarea regimului de vize cu UE, 50 la sută dintre participanții la sondaj au răspuns că aceasta este importantă, iar alți 50 la sută au apreciat că nu este deloc importantă sau mai puțin importantă. De asemenea, 49 la sută dintre cei intervievați consideră că liberalizarea regimului de vize este rezultatul conjucturii externe, iar 35 la sută au răspuns că este meritul conducerii statului.

În privința Acordului de Asociere cu UE, 61 la sută dintre participanții la sondaj consideră că semnarea documentului este foarte importantă sau importantă pentru R. Moldova. Pe de altă parte, doar 41% dintre persoanele intervievate au spus că semnarea Acordului de Asociere va contribui la îmbunătățirea condițiilor de trai, iar alte 48 la sută consideră că va duce la înrăutățirea situației sau că nu va schimba nimic.

Totodată, sondajul arată o creștere a susținătorilor aderării R. Moldova la NATO – de la 15 la sută în mai 2012, la 19 la sută în prezent.

De asemena, integritatea teritorială a R. Moldova este foarte importantă pentru 69 la sută dintre persoanele intervievate, care spun că nu ar fi de acord cu alipirea regiunii separatiste transnistrene la Federația Rusă. În plus, 43 la sută spun că este mare riscul extinderii conflictului din Ucraina pe teritoriul R. Moldova. În același timp, 40 la sută ( în special minoritățile etnice) susțin decizia includerii peninsulei Crimeea în componența Rusiei, în timp ce doar 18 la sută ar susține repetarea aceluiași scenariu și în cazul Transnistriei.

La capitolul încredere în peronalitățile politice din alte țări, președintele rus Vladimir Putin rămâne pe primul loc – cu 62 la sută, dar în descreștere, față de 74 la sută în aprilie anul trecut. Liderul rus este urmat de cancelarul german Angela Merkel, cu 44 la sută, și de președintele României, Traian Băsescu, cu 35 la sută, la egalitate cu omologul său american, Barack Obama.

Sondajul „Barometrul de Opinie Publică” a fost realizat de Institutul de Politici Publice de la Chișinău în perioada 28 martie – 13 aprilie, pe un eșantion de 1.115 persoane de pe teritoriul R. Moldova (cu excepția regiunii transnistrene) și are o marjă de eroare de minus/plus 3 la sută.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cum au apărut baobabii, numiți și „copacii vieții”, pe Pământ?
×