RCS & RDS a pus garanții de 1,15 miliarde euro pentru împrumuturi de 750 de milioane euro

RCS & RDS a pus garanții de 1,15 miliarde euro pentru împrumuturi de 750 de milioane euro
Publicat: 07/11/2013, 23:41
Actualizat: 29/07/2014, 23:50

RCS&RDS a pus garanții de 1,15 miliarde euro, constând în acțiunile proprii și la filialele din străinătate, imobile, rețele și echipamente, conturi bancare și contracte, pentru împrumuturi de 750 de milioane euro atrase recent, din care 450 de milioane euro reprezintă o emisiune de obligațiuni.

Acesta este unul dintre cele mai cunoscute TESTE din lume. Cu toate acestea, nu există un singur răspuns corect. Tu ce vezi prima dată când privești această imagine?

Compania de servicii TV și telecom, deținută de omul de afaceri Zoltan Teszari, a refinanțat mai multe împrumuturi și linii de credit printr-o emisiune de obligațiuni pe șapte ani, în valoare de 450 de milioane euro, cu un randament de 7,5%, precum și cu două credite, unul de 250 de milioane de euro scadent în 2018 și o linie de capital de lucru de 50 de milioane euro.

Emitentul obligațiunilor are opțiunea să ceară rambursarea anticipată după trei ani, au declarat surse bancare pentru MEDIAFAX.

Wilmington Trust (SUA) a fost ales agent de garanții al structurii de finanțare, care s-a realizat sub forma unui Intercreditor Agreement (contract între creditori). Wilmington Trust este creditorul ipotecar care girează îndeplinirea la termen și în conformitate cu prevederile contractuale ale tuturor obligațiilor născute din contractele de împrumut.

Creditele au fost sindicalizate de Citibank și ING, dar în final participă mai multe bănci care au creditat de-a lungul timpului de grupul RCS&RDS, au menționat sursele.

Compania a pus sub ipotecă 96,22% din acțiunile RCS & RDS, 100% din acțiunile Digi Czech Republic Sro, 100% din acțiunile Digi Tavkozlesi es Szolgaltato Korlatolt Felelossegu Tarsasag și 78,49% din acțiunile Digi Spain Telecom SLU.

Pe lângă acțiuni, RCS & RDS a pus în garanție conturile bancare, creanțele comerciale, inclusiv contractele cu abonații și contractele intragrup, drepturile de proprietate intelectuală, rețelele și echipamentele, stocurile și alte produse.

De asemenea, compania a pus în garanție sumele din mai multe conturi deschise la Alpha Bank, BCR, BRD -Groupe Societe Geneale, Banca Transilvania și 46 de conturi colectoare deschise la CEC Bank.

În luna mai, acționarii RCS&RDS au aprobat contractarea de finanțări în valoare totală de până la 800 milioane de euro (sau echivalentul în orice altă monedă), pentru o perioadă ce nu va depăși 10 ani.

Fondurile sunt utilizate pentru restructurarea parțială sau totală a tuturor angajamentelor de finanțare actuale ale operatorului telecom, potrivit hotărârii acționarilor.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Cable Communications Systems Olanda deține 88,54% din acțiunile RCS&RDS, iar un pachet de 7,83% este deținut chiar de companie. Cable Communications Systems este controlată de RCS Management, unde Zoltan Teszari deține aproape 60% din capital.

La începutul anului 2011, RCS&RDS a încheiat recent două acorduri de finanțare, un credit sindicalizat de tip forward start de 206 milioane de dolari pentru plata unor împrumuturi scadente și un credit sindicalizat în valoare de 125 milioane euro.

La primul credit au participat ING Bank NV, Unicredit Bank Austria AG, Raiffeisen Bank International AG, Royal Bank of Scotland NV și BRD- Groupe Société Générale, în calitate de aranjori mandatari principali, respectiv ING Bank NV în calitate de agent de credit și co-ordonator și agent pentru garanții.

În cazul creditului de 125 de milioane de euro, sindicalizarea a fost realizată de Fortis Bank SA/NV Bruxelles Sucursala București, Royal Bank of Scotland PLC și Unicredit Țiriac Bank în calitate de aranjori mandatați principali, respectiv Unicredit Bank AG, sucursala Londra, în calitate de agent de credit și Unicredit Țiriac Bank în calitate de agent pentru garanții.

Potrivit Ziarului Financiar, RCS&RDS, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de servicii TV și comunicații din regiune și în același timp una dintre cele mai opace companii locale – care comunică rareori date privind evoluția businessului propriu, a avut în perioada de un an încheiată în iunie 2013 venituri totale de 629 milioane de euro – ceea ce înseamnă că operatorul a avut venituri de aproape 200 milioane de euro de la operațiunile din afara României.

Datele au fost publicate în premieră în prospectul emisiunii de obligațiuni derulate de RCS&RDS în luna octombrie, prin care operatorul a împrumutat 450 milioane de euro, cu o maturitate de șapte ani, și sunt citate de publicația Euroweek.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Viața la bloc. Regulile pentru șefii asociațiilor de proprietari cel mai des încălcate
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 69 de ani de la moartea lui George Enescu, un geniu al muzicii