RCS&RDS „a uitat” să introducă în grilă UN POST TV obligatoriu

RCS&RDS a uitat să introducă în grilă UN POST TV obligatoriu
Publicat: 19/03/2013, 15:22
Actualizat: 30/07/2014, 15:43

Radu Moraru, asociat al televiziunii Nașul TV, a declarat, în ședința CNA de marți, că RCS&RDS încalcă în continuare Legea audiovizualului și refuză să introducă în grila sa Nașul TV, deși pe 12 martie Consiliul a somat compania de telecomunicații să intre în legalitate în privința acestui post TV.

Radu Moraru a fost prezent la ședința de marți a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) și și-a exprimat punctul de vedere cu privire la RCS&RDS. Totuși, membrii CNA nu au analizat aspectele sesizate de Radu Moraru, din cauză că acest subiect nu este pe ordinea de zi a ședinței de marți a Consiliului.

Radu Moraru și-a spus, însă, punctul de vedere în contextul în care Consiliul a decis, în prima parte a ședinței de marți, să someze public Antena 1 și Antena 3, pentru că nu au informat obiectiv telespectatorii în privința disputei juridice dintre Antena TV Group și RCS&RDS, după ce compania de telecomunicații a scos, în aprilie 2012, de pe platforma sa digitală Digi televiziunile Antena TV Group.

„Mă bucur să văd cum miliardarii de la RCS și Voiculescu își folosesc televiziunile în scopuri economice (…) Nașul TV se bate pentru dreptatea pe care a obținut-o prin lege și pentru decizia CNA. Orice zi în care noi nu putem emite pentru jumătate din România există riscul ca jurnaliștii noștri să își piardă slujbele. Neintrarea asta în legalitate a RCS ne pune pe gânduri (…) Orice zi de încălcare a legii de către RCS poate pune în pericol televiziunea noastră”, a mai spus Radu Moraru.

El a făcut referire la faptul că RCS&RDS a fost somat public, pe 12 martie, de CNA, să introducă postul Nașul TV în grila sa de programe digitale, întrucât această televiziune se numără printre cele obligatorii la retransmisie pentru toți cabliștii, în conformitate cu principiul „must carry”.

Conform lui Radu Moraru, după decizia CNA, RCS&RDS nu a introdus Nașul TV în grilele sale și nici măcar nu a cerut modificarea grilelor sale în acest sens.

„Noi nu am sfidat niciodată CNA, am respectat toate sentințele date de CNA, chiar dacă nu am fost de acord cu ele (…) Nu am considerat că intrarea în legalitate o hotărâm noi. Iată că RCS face acest lucru, intră în legalitate când vor ei, poate peste un an, poate peste doi (…) RCS nu pune în aplicare decizia CNA și încalcă legea de aproape o lună de zile. Dacă «must carry» le convine în cazul Antena Group, nu le convine în cazul Nașul TV”, a spus Radu Moraru.

El le-a mai spus membrilor CNA că nu mai pot fi „parte în concubinaj cu nerespectarea legii”: „Nu știu ce tupeu are RCS (…) Mi se pare aberant să vii în fața Consiliului, pe care l-ai sfidat, să ceri dreptate, să strigi aici cât de oripilat ești de Antena 3”.

Totodată, Radu Moraru a spus că televiziunea Nașul TV este retransmisă de toți cabliștii din România, mai puțin de RCS&RDS. În schimb, RCS își retransmite propriile televiziuni.

Radu Moraru a mai spus că Nașul TV este o televiziune dorită de telespectatori, fapt dovedit de audiențele înregistrate de acest post, cifre care de altfel au permis televiziunii să intre în „must carry”.

El a mai cerut CNA să oblige RCS&RDS să intre în legalitate în privința Nașul TV și să aplice amenda maximă posibilă potrivit legislației audiovizualului și, în caz contrar, să retragă companiei RCS autorizația de retransmisie.

CNA a decis, pe 12 martie, să someze public RCS&RDS să introducă postul Nașul TV în grila sa de programe digitale, întrucât această televiziune se numără printre cele obligatorii la retransmisie pentru toți cabliștii, în conformitate cu principiul „must carry”.

Consiliul Național al Audiovizualului a analizat atunci mai multe sesizări la adresa societății S.C. RCS&RDS SA, referitoare la retransmisia televiziunii Nașul TV, în conformitate cu articolul 82 din Legea audiovizualului numărul 504/2003, potrivit căruia „Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicații electronice, cu excepția celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum și serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență”.

RCS&RDS nu a retransmis însă televiziunea Nașul TV nici în grila sa analogică, nici în cea digitală, acesta fiind motivul sesizărilor înaintate CNA de către societății Nașul, Prietenii de Pretutindeni și Asociații SA, care deține licența audiovizuală a Nașul TV.

În ședința CNA din 12 martie, Radu Moraru (președintele Consiliului de Administrație al societății Nașul, Prietenii de Pretutindeni și Asociații SA și realizator al emisiunii „Nașul”) și Adrian Bucă (producătorul emisiunii „Nașul” și asociat minoritar al televiziunii Nașul TV) au cerut Consiliului să oblige RCS&RDS să includă în grila sa Nașul TV.

„Din totalul programelor incluse în lista «must carry», doar Nașul TV nu este inclus în grilă. Din toate pozițiile, doar poziția 20 este sărită, de zici că suntem poziția 13 cu ghinion”, a spus Radu Moraru în fața membrilor CNA.

De cealaltă parte, Cătălin Alexandru, avocatul RCS&RDS, a spus la ședința CNA din 12 martie că, dincolo de obligațiile impuse de articolul 82 al Legii audiovizualului, „trebuie să vadă dacă sunt în fața unei libertăți sau a unei obligații”. „Pachetul RCS digital este un pachet extra-opțiune, care poate fi achiziționat de către abonați pe baza unui abonament suplimentar. Nu există abonați RCS care să aibă televiziune digitală, fără să aibă și televiziune analogică”, a spus acesta.

Din punctul de vedere al RCS&RDS, „postul Nașul TV nu se califică” pentru a fi introdus în grila digitală a operatorului de telecomunicații alături de celelalte programe din „must carry”.

Lista „must carry” este publicată anual de către CNA, până cel mai târziu la data de 1 februarie, potrivit Deciziei CNA nr. 72 din 2 februarie 2012.

Potrivit deciziei CNA din 22 ianuarie 2013, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cabliști în 2013 se regăsesc următoarele televiziuni private, selectate de CNA în ordinea indicelui anual de audiență: Pro TV, Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Realitatea TV, Național TV, B1 TV, România TV, Antena 2, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, Euforia Lifestyle TV, Gsp TV, National 24 Plus, U Televiziune Interactivă, Music Channel, TV Neptun, Nașul TV, Transilvania Live, Look TV, H!T Music Channel, TV H2O și Inedit TV.

În maximum șapte zile de la publicarea listei „must carry”, operatorii de cablu trebuie să solicite, în scris, radiodifuzorilor, pentru fiecare rețea de comunicații electronice în funcțiune, acceptul anual de retransmisie pentru toate serviciile de programe pe care sunt obligați să le retransmită conform articolului 82 din Legea audiovizualului. Dacă, în maximum 15 zile de la publicarea listei „must carry” radiodifuzorul nu răspunde în scris solicitării, acceptul de retransmisie se consideră a fi acordat tacit.

În termen de 30 de zile de la publicarea listei „must carry”, cabliștii au obligația să introducă în oferta lor televiziunile care îndeplinesc condițiile regimului „must carry”. La rândul lor, posturile de televiziune au obligația să asigure cabliștilor accesul gratuit și necondiționat la semnal necodat/necriptat.

Asociații S.C. Nașul, Prietenii de Pretutindeni și Asociații SA, o societate înființată în mai 2012, sunt: Fire Breaking News SRL (97,18%), Adrian Bucă – 0,01%, Cătălin Gigel Chirilă – 0,01%, Radu Moraru – 0,01% și acționari tip listă – 2,79%. Asociații Fire Breaking News SRL sunt: Radu Moraru (asociat principal – 51,22%), Ioana Lăcrămioara Reit (24,39%) și Anda Blîndu (24,39%).

Televiziunea Nașul TV s-a lansat oficial pe 20 aprilie 2012. Pe blogul personal, Radu Moraru a invitat românii să devină membrii fondatori și acționari la „noua televiziune independentă” Nașul TV.

Totodată, în prima parte a anului 2012, Radu Moraru a lansat o subscripție publică prin care a scos la vânzare acțiuni la SC Nașul, Prietenii de Pretutindeni și Asociații SA.

Intenția lansării unei televiziuni proprii a fost anunțată anul trecut de Radu Moraru, după ce realizatorul TV și echipa lui au încetat colaborarea cu RCS&RDS. Radu Moraru și echipa lui de la emisiunea „Nașul” au fost cei care au pus în funcțiune televiziunea generalistă 10 TV, lansată pe 10 decembrie 2010. Ulterior, RCS&RDS a decis să renunțe la continuarea proiectului televiziunii 10 TV și a transformat-o în Digi 24, un post de știri lansat pe 1 martie 2012.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Alertă pentru cei care stau la BLOC. Decizia de care nu s-a aflat până acum:...
Noi tendințe în modă. Blugii pătați în dreptul șlițului stârnesc scandal
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Din ce sunt făcute stelele? Răspunsul l-a dat Cecilia Payne Gaposchkin în 1925