Reacția ELCEN după declarațiile lui Firea: Furnizarea apei calde și a căldurii se face la parametri normali, deși PMB nu plătește subvenția

Reacția ELCEN după declarațiile lui Firea:  Furnizarea apei calde și a căldurii se face la parametri normali, deși PMB nu plătește subvenția
Publicat: 29/05/2019, 09:59

„Ca urmare a declarațiilor făcute în spațiul public de primarul Capitalei, doamna Gabriela Firea, potrivit cărora Elcen a oprit apa în sectoarele 2,3 și 4 fără să informeze conducerea RADET și că „e un sabotaj la nivelul cetățenilor”, vă transmitem o serie de precizări necesare pentru o informare onestă și reală a cetățenilor: În data de 16.05.2019., ELCEN a informat RADET (prin Nota Telefonică nr. 3) cu privire la efectuarea reviziei anuale planificate conform programului aprobat de Dispecerul Energetic Național și agreat de comun acord cu RADET, prin care se asigură pregătirea corespunzătoare a programului de iarnă 2019-2020″, se arată într-un comunicat al instituției.

Pe 17.05.2019, RADET și-a exprimat acordul cu privire la oprirea pentru revizie tehnică programată a CTE București Sud în data de 20.05.2019, solicitând ELCEN ca în perioada 20-25.05.2019 să livreze în continuare apă de adaos având în vedere faptul că sistemul de termoficare gestionat de RADET este într-o stare avansată de degradare.

În 27.05.2019, ELCEN a informat RADET cu privire la faptul că va diminua furnizarea apei de adaos din CTE București Sud, întrucât decalarea programului de reparații pentru pregătirea sezonului următor de iarnă generează riscuri în funcționarea corespunzătoare a sistemului în sezonul rece.

„După o oră și jumătate de la diminuare, la solicitarea RADET de amânare din nou a reviziei, ELCEN a reluat debitul de apă de adaos, deși furnizarea apei de adaos constituie o excepție ce implică pierderi determinate de vechimea rețelei. Menționăm totodată că, în data de 27.05.2019, ELCEN a livrat agentul termic la parametrii solicitați de RADET conform contractului încheiat între cele două entități. Așadar, nu doar că ELCEN a informat conducerea RADET că urmează să fie oprită apa caldă în conformitate cu programul de revizie anuală planificată, dar a și amânat propriul program de reparații din cauza faptului că sistemul de transport al agentului termic gestionat de RADET este degradat și nu permite diminuarea furnizării apei de adaos”, potrivit sursei citate.

ELCEN transmite și că riscul real de sistare a agentului termic în București și de compromitere a întregului sistem de termoficare din Capitală în perioada următoare este reprezentat de neplata subvenției de către Primăria Municipiului București în conformitate cu obligațiile asumate.

„Neplata sumelor cuvenite de către Primăria Capitalei va determina Romgaz să sisteze alimentarea cu gaze naturale a centralelor ELCEN. Sunt necesare eforturi deosebite pentru a gestiona funcționarea unui astfel de sistem în condițiile de deteriorare la care s-a ajuns și pentru a asigura condiții de trai decente oamenilor care doresc să beneficieze de un serviciu public aliniat la standarde europene. ELCEN tratează cu profesionalism și deschidere orice situații legate de sistemul de termoficare din capitală și depune toate eforturile pentru asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică a locuitorilor bucureșteni”, se mai arată în comunicatul de presă.

Revizia urma să aibă loc în perioada 20.05 – 08.06.2019, iar consumatorii deserviți de CTE București Sud să fie preluați pe CTE Progresu începând cu data de 20.05.

„Deși regimul de vară presupune funcționarea a două centrale din cele patru, din cauza stării avansate de degradare a rețelei RADET, începând cu anul 2017, ELCEN a furnizat apă de adaos din toate cele 4 CET-uri, ceea ce reprezintă o situație excepțională în regimul de funcționare. Datorită furnizării apei de adaos, ELCEN nu a putut demara lucrările de reparații, riscând periclitarea pregătirii programului de iarnă. În ultima perioadă, debitul de apă de adaos livrat din centralele ELCEN are valori de 1500 – 2000 t/h, cu maxime de 2300 t/h în timpul iernii, mult mai mari decât cele în regim normal de funcționare”, potrivit sursei citate.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, marți că luni a fost oprită apa caldă în sectoarele 2, 3 și 4 din București, iar din acest motiv a depus plângere penală. „Au oprit apa caldă în jumătate din București, sectoarele 2, 3, 4. Am făcut plângere penală pentru cei care au luat această decizie, pentru că apa caldă trebuie să se distribuie continuu”, a declarat Gabriela Firea.

Primarul general al Capitalei a catalogat drept o premieră decizia Elcen de a opri apa caldă, fără a informa conducerea RADET.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă din Spania a crezut că Brad Pitt a văzut-o pe TikTok și s-a...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Pedeapsă redusă pentru tânăra care şi-a ucis cea mai bună prietenă în Mangalia. Mama victimei:...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore