Reacția ministerului de Externe, după ce șeful unei comisii din Parlamentul irakian a spus că România va livra muniție Statului Islamic

Reacția ministerului de Externe, după ce șeful unei comisii din Parlamentul irakian a spus că România va livra muniție Statului Islamic
Publicat: 02/02/2015, 13:52

Referitor la publicarea în media irakiană a unor declarații privind presupusa vânzare de armament românesc către ISIL, România „respinge cu tărie astfel de afirmații, care sunt complet nefondate”, precizează MAE, într-un comunicat.

„Ministerul Afacerilor Externe dezavuează afirmațiile șefului Comisiei de Apărare și Securitate din Parlamentul irakian, prin care se face referire directă la presupuse legături comerciale între statul român și o organizație considerată teroristă de către întreaga comunitate internațională”, se arată în comunicat.

MAE solicită parlamentarului irakian să prezinte scuze în mod public pentru acuzațiile sale nefondate, subliniind că „acest tip de afirmații denigratoare pot afecta relațiile bilaterale româno-irakiene”.

În urma instrucțiunilor primite de la Centrala MAE, Ambasada României la Bagdad a întreprins demersuri pe lângă autoritățile irakiene pentru lămurirea situației.

MAE informează că ambasadorul român la Bagdad, Iacob Prada, a fost primit în regim de urgență, la 31 ianuarie, de către președintele Parlamentului Republicii Irak și a prezentat poziția autorităților române asupra acest subiect.

Oficialul irakian și-a exprimat regretul față de faptul că un membru al Parlamentului a făcut astfel de afirmații „denigratoare”, calificând situația drept „inacceptabilă”. El a dat asigurări că va lua măsuri pentru clarificarea situației create.

Totodată, un demers similar al Ambasadei României la Bagdad la conducerea Ministerului irakian al Afacerilor Externe este în curs.

„România va continua să sprijine statul irakian în lupta împotriva terorismului și în restabilirea unui climat de stabilitate și securitate pentru toate componentele etnice și confesionale ale societății irakiene. România contribuie la eforturile internaționale de combatere a terorismului și va continua să fie implicată în lupta împotriva acestui flagel. România este membru al Coaliției internaționale anti-ISIL și reafirmă angajamentul său de a combate terorismului transnațional și a fenomenele extremiste violente”, precizează MAE.

Un parlamentar irakian a declarat că gruparea teroristă Stat Islamic este pe punctul de a achiziționa muniție în valoare de 300 de milioane de dolari din România, însă ambasadorul român în Irak, Iacob Prada, a negat că statul român ar fi încheiat un contract de armament cu organizația jihadistă.

Potrivit site-ului IraqiNews.com, președintele Comisiei parlamentare irakiene pentru Securitate și Apărare, Hakim Zamili, i-a cerut, sâmbătă, premierului Haider al-Abadi să intervină imediat pentru a opri furnizarea muniției în valoare de 300 de milioane de dolari, achiziționată de gruparea Statul Islamic (SI) din România și finanțată dintr-un stat învecinat cu Irakul.

„Îi cer premierului să intervină imediat pentru a opri SI să achiziționeze din România muniția în valoare de 300 de milioane de dolari (…). Acest contract este finanțat dintr-o țară vecină”, se arată într-un comunicat al lui Hakim Zamili.

Ambasadorul român în Irak, Iacob Prada, a dezmințit duminică informația potrivit căreia România ar fi încheiat un acord de armament cu gruparea Stat Islamic, precizând că toate exporturile de armament către Irak sunt aduse la cunoștința Guvernului irakian, notează site-ul IraqiNews.com.

„Informația privind armament românesc și provizii furnizate grupării SI este incorectă”, a declarat ambasadorul român, adăugând de asemenea că „România nu furnizează armament nici unuia dintre statele învecinate cu Irakul”.

„Toate exporturile de armament din Irak sunt aduse la cunoștința Guvernului irakian, iar ambasada le are în evidență”, a adăugat ambasadorul român, Iacob Prada.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Pensii aproape duble după recalculare! Ce români vor trece de la 2.100 de lei la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
FMI a redus prognoza de creștere economică pentru România în 2024