Reacția ministrului Educației în cazul elevilor de la Liceul Greco-Catolic care au fost trimiși acasă pentru că aveau părul lung și barbă

Reacția ministrului Educației în cazul elevilor de la Liceul Greco-Catolic care au fost trimiși acasă pentru că aveau părul lung și barbă
Publicat: 19/10/2017, 17:13

„Este regulemantul de organizare și funcționare a unităților de învățământ, care este unul cadru și nu sunt specificate detalii de genul celor de la Cluj. Prin regulament intern, fiecare unitate școlară, poate să introducă noi elemente. Anual, se revizuiesc aceste regulamente, părinții semnează niște contracte cu unitatea școlară. Nu este un abuz dacă s-a respectat regulamentul pe care școala respectivă îl are”, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Educației, Liviu Pop.

Ministrul a explicat că fiecare regulament de ordine interioară are propriile sancțiuni care se aplică în momentul în care prevederile acestuia sunt încălcate.

„În baza acestui regulament, fiecare unitate școlară adaugă drepturi și obligații. Sunt convins că vom avea detalii suplimentare imediat când se vor termina consultările dintre liceul respectiv, părinți și elevi. Dar până atunci, acel regulament aplică sancțiuni, dacă nu este respectat. Din declarația inspectorului general școlar de la Cluj reiese că acum se fac aceste consultări cu părinții și elevii tocmai pe tema acestui regulament”, a adăugat Liviu Pop.

Reacția ministrului Educației, vine după ce, marți, mai mulți elevi, de la liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” Cluj-Napoca au fost scoși din școală de către director, pe motiv că aveau părul lung sau barbă. Ei au fost trimiși să se tundă sau să se bărbierească.

„Astăzi eram la ora de chimie, stăteam liniștit și îmi vedeam de treaba mea, deodată intră marele Dom” Director la mine în clasă. Din cauza părului meu am fost scos de la oră, ajungând în curte mă aflu alături de încă 20-25 de elevi din școală (băieți) cu păr lung sau barbă așteptând să fim scoși din școală. Da, ați citit bine, pentru că avem părul lung sau barbă am fost scoși din perimetrul liceului. Mă bucur că trăiesc într-o comunitate unde se promovează creativitatea și libera exprimare. (…) Singurul lucru pe care pot să îl spun e că mă bucur că am ajuns în secolul XXI unde capacitatea ta psihică este determinată după cum te îmbraci, respectiv cum arăți”, a scris, mați, pe o rețea de socializare, Tudor Helgiu, elev al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” Cluj-Napoca

Directorul Liceului Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” Cluj-Napoca, Petrică Daniel Tintelecan, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că elevilor li s-a cerut să respecte regulamentul școlar în ceea ce privește ținuta capilară.

„Tudor Helgiu are o frizură exagerată pentru regulamentul nostru școlar și i-am cerut să se conformeze. În aceeași situație au fost mai mulți elevi de clasele a XI-a și a XII-a și i-am trimis să se tundă sau să își radă barba, iar unii s-au conformat și s-au întors la ore. De la începutul anului școlar și într-un careu pe care l-am avut săptămâna trecută, am ridicat această problemă a ținutei capilare, iar azi am intrat în clase și am constatat cu neplăcere că mulți elevi nu s-au conformat prevederilor din regulamentul nostru școlar. Le-am cerut să respecte regulamentul intern, dar nu i-am sancționat, nu au fost puși absenți”, a spus Tintelecan.

Acesta a precizat că printre elevi a căror frizură nu corespunde regulamentului se numără și o fată care „are toate culorile în părul ei” și care a fost trimisă să și-o aranjeze și să adopte o „ținută capilară adecvată”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului