RECHIZITORIU DNA. Elena Udrea și-a cumpărat o geantă Hermes care poate ajunge la prețul de 100.000 euro

Publicat: 22/04/2015, 14:52

Procurorii susțin, în actul de sesizare a instanței, că Tudor Breazu a fost, în perioada 2010 – 2012, asistentul personal al Elenei Udrea, fiind plătit lunar cu o sumă în numerar, nefiscalizată, care reprezenta unica sa sursă de venit.

„În această calitate, Breazu Tudor Liberiu a gestionat activitatea curentă a organizației București a Partidului Democrat Liberal în numele inculpatei, și a făcut mai multe plăți către furnizori de servicii sau salariați. (…) De asemenea, Breazu Tudor Liberiu a intermediat relația dintre Udrea Elena Gabriela cu mai multe organizații de presă apropiate acesteia. Astfel, în urma percheziției informatice au fost identificate numeroase mesaje de poștă electronică prin care inculpatul transmitea redactorilor solicitările inculpatei de a difuza știri cu un anumit conținut sau de a elimina știri deja difuzate și care nu îi erau favorabile, inclusiv cu privire la faptele care formează obiectul prezentei cauze”, se menționează în rechizitoriul procurorilor.

Conform sursei citate, în urma percheziției informatice, au fost identificate mai multe mii de mesaje de e-mail transmise între Breazu și Udrea, care atestă relația de subordonare față de fostul ministru și faptul că gestiona chestiunile administrative în numele acesteia în perioada în care avea calitatea de președinte al organizației PDL București.

„În aceeași perioadă, inculpatul a cumpărat mai multe imobile de la persoane din subordinea Ministerului Turismului sau care aveau relații cu această instituție, iar în 2014 a primit de la Udrea Elena un automobil Porsche Cayenne Turbo în schimbul unui preț cu mult mai mic decât valoarea de piață”, potrivit actului de sesizare a judecătorilor.

Procurorii notează și că Breazu este deținătorul domeniilor de internet care conțin numele Elena Udrea și al mai multor mărci pentru diferite mișcări politice asociate cu aceasta, precum și administratorul firmei Agro Green Nana SRL, societate la care unic asociat este fostul ministru și care este finanțată din fondurile proprii ale acesteia.

„Toate aceste argumente demonstrează că Breazu Tudor Liberiu a acționat în toată această perioadă exclusiv ca un interpus al lui Udrea Elena Gabriela, iar patrimoniul său și actele juridice pe care le-a încheiat reprezintă în realitate patrimoniul și actele juridice ale fostului ministru. În perioada 2010 – 2012 inculpatul a realizat numeroase depuneri de numerar în cuantum total de aproximativ 400.000 RON în conturile bancare proprii, sume a căror proveniență nu poate fi justificată în mod legitim”, potrivit procurorilor anticorupție.

Sursa citată mai arată, în documentul citat, Elena Udrea a achiziționat, în urma cu trei ani, o geantă al cărei preț variază între 50.000 și 100.000 de dolari.

„Din mesajele de poștă electronică și din declarațiile inculpaților rezultă că în luna februarie 2012 Udrea Elena Gabriela a achiziționat prin intermediul lui Topoliceanu Ana Maria o geantă Hermes Birkin Crocodile, al cărei preț variază, potrivit datelor existente pe site-ul ebay.com, între 50.000 și 100.000 USD. Plata prețului s-a realizat în numerar, în condițiile în care proveniența sumei nu poate fi identificată în extrasele de cont bancar ale inculpatei”, se mai arată în rechizitoriu.

Mai mult, în documentul precizat, se menționează că mai multe plăți au fost făcute către PDL București, organizația fiind astfel finanțată din bani obținuți din infracțiuni de corupție. Procurorii descriu mecanismul prin care acești bani ajungeau la partid, fiind folosite inclusiv contracte de donație fictive.

Depunerea sumelor de bani în contul partidului, mascate sub forma unor contracte fictive de donație, era o metodă folosită în special pentru plata salariilor angajaților sau a prestatorilor care nu acceptau forme alternative de plată. Plățile mai erau făcute în numerar, fără a se întocmi documente, sau prin transfer bancar realizat de societăți implicate direct sau indirect în relații comerciale cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, condus la acea vreme de Elena Udrea.

„Inculpata a recunoscut această împrejurare, însă a susținut că sumele proveneau din donații neînregistrate în evidența partidului, de la donatori care doreau să își păstreze anonimatul. În condițiile în care dispozițiile Legii nr. 334/2006 interzic în mod expres finanțarea partidelor politice prin sume neînregistrate, eludarea acestor dispoziții imperative demonstrează că inculpata a cunoscut și a acceptat proveniența infracțională a sumelor de bani folosite pentru funcționarea organizației pe care o conducea”, conform rechizitoriului.

În documentul citat, anchetatorii arată că, în 2011, Rudel Obreja l-a contactat Adrian Tudosie Sînică, cerându-i să îi indice o persoană dispusă să îi furnizeze documente contabile fictive și să îi restituie sumele plătite în baza acestora.

„Martorul l-a pus în legătură cu Ceban Iurie, persoană care controla prin intermediari societățile SC Biovros SRL și și SC Biotehnical Industrial SRL și le folosea exclusiv pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală. Administratorul formal al acestor societăți era Vasilenco Galina, cetățean moldovean aflat ilegal pe teritoriul României și care îl ajuta pe Ceban Iurie la treburile casnice și la ferma de oi pe care acesta o deține”, conform sursei citate.

Pe baza unor înțelegeri cu persoane interesate să înregistreze cheltuieli fictive în contabilitate, arată anchetatorii, Iurie Ceban emitea facturi având ca obiect prestări de servicii, încasa prețul prin transfer bancar, după care retrăgea sumele în numerar și le restituia beneficiarilor acestor servicii, în schimbul unui comision cuprins între 5 și 10% din valoarea facturii.

Fostul ministru Elena Udrea, aflată în arest din 25 februarie, a fost trimisă în judecată, marți, de procurorii anticorupție, în dosarul „Gala Bute”, ea fiind acuzată de luare de mită.

Alături de Udrea, în fața instanței au ajuns și fostul ministru Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Georghe Nastasia, fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu și Dragoș Botoroagă.

Fostul ministru Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului „Gala Bute” de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și respectiv de luare de mită în legătură cu finanțarea de către același minister a mai multor contracte.

Procurorii DNA au dispus continuarea cercetărilor față de Elena Udrea pentru spălare de bani și folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
„Suflete pereche, zic eu”. Jador, fermecat de frumusețea unei tinere din Corbu. „Viitoarea mea soție”....
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Apple anunță reduceri de sute de dolari la unele modele de iPhone
×