Recursul în dosarul fostului senator Cătălin Voicu, judecat în ianuarie 2013. Fostul senator PSD a fost condamnat la 5 ani de închisoare

Recursul în dosarul fostului senator Cătălin Voicu, judecat în ianuarie 2013. Fostul senator PSD a fost condamnat la 5 ani de închisoare
Publicat: 17/12/2012, 13:27
Actualizat: 31/01/2019, 21:26

Completul de cinci judecători de la instanța supremă a amânat, luni, până în 28 ianuarie 2013 începerea discuțiilor în recursul din dosarul de corupție al fostului senator Cătălin Voicu, după ce avocații au cerut din nou termen pentru a-și pregăti apărările.

Discuțiile în recursul din dosarul de corupție în care sunt judecați Cătălin Voicu, Marius Locic, Costel Cășuneanu și Florin Costiniu trebuiau să înceapă în 19 noiembrie, însă atunci instanța a amânat judecarea cauzei pentru 17 decembrie, după ce avocații lui Voicu și Marius Locic au cerut alt termen pentru a-și pregăti apărările.

La termenul de luni al procesului, cei cinci judecători din completul de judecată de la instanța supremă au amânat din nou judecarea recursurilor, după ce doi dintre avocați au arătat că au nevoie de timp pentru pregătirea apărării. Instanța a stabilit următorul termen de judecată în acest dosar pentru 28 ianuarie 2013.

La ieșirea din sala de judecată, Marius Locic a declarat că are încredere în justiția română și speră să se dovedească nevinovăția sa atât în această cauză, cât și în noul dosar în care este cercetat de procurorii DIICOT, alături de mai multe persoane, pentru fraude bancare de 85 de milioane de euro.

În cazul privind fraudele bancare, Marius Locic a spus că „totul este un fals, este eronat, o minciună sfruntată a nu știu cui”.

Marius Locic a precizat că stă oricând la dispoziția procurorilor DIICOT, care, în opinia sa, ar trebui să-l întrebe despre „cum se derulau business-urile înainte” de criza economică.

„Înainte, piața imobiliară era un boom, prețurile se modificau de la o săptămână la alta, creșteau continuu. Acum, piața imobiliară este în cădere. Înainte nu era criză, iar acum este”, a adăugat Locic.

Întrebat în legătură cu modul în care erau modificare prețurile unor imobile ce fac obiectul anchetei procurorilor DIICOT în dosarul fraudelor bancare, Marius Locic a arătat că „adevărul este undeva la mijloc” și că „în 2008 prețurile se schimbau de la o săptămână la alta”.

„Nu putem judeca acum momentul 2008 (…) În acest fel nu facem decât să alungăm băncile”, a mai spus Marius Locic.

El a mai precizat că la sfârșitul acestei săptămâni se va hotărî cu privire la intrarea sa în politică.

Cătălin Voicu le-a urat sărbători fericite alegătorilor săi, arătând că nu comentează cu privire la dosarul în care este judecat pentru fapte de corupție.

În 1 iunie, Cătălin Voicu a fost condamnat de un complet de trei judecători de la instanța supremă la două pedepse de trafic de influență, respectiv la patru și cinci ani de închisoare, iar pentru fals în înscrisuri a primit o pedeapsă de un an și două luni de închisoare. Voicu ar urma să execute pedeapsa cea mai mare, de cinci ani, din care judecătorii au scăzut perioada în care a stat în arest preventiv, din 30 martie 2010 până în 18 iulie 2011.

Omul de afaceri Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru cumpărare de influență, un an și două luni pentru fals în înscrisuri și un an și șase luni pentru fals intelectual, urmând să execute în regim de detenție pedeapsa cea mai grea, de patru ani.

Fostul președinte al Secției civile a instanței supreme Florin Costiniu a fost găsit vinovat de complicitate la trafic de influență, pentru care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru un termen de încercare de șase ani.

Omul de afaceri Costel Cășuneanu a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru cumpărare de influență, judecătorii instanței supreme suspendându-i executarea pedepsei pentru un termen de încercare de șapte ani.

Florin Costiniu, Costel Cășuneanu și Marus Locic au stat și ei în arest preventiv din 8 până în 12 aprilie 2010.

În acest caz, în 21 mai 2010, fostul senator Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Cășuneanu și Marius Locic au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru trafic de influență, complicitate la trafic de influență, cumpărare de influență și, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Florin Costiniu, fost președinte al Secției civile și de proprietate intelectuală a ICCJ, este acuzat de complicitate la trafic de influență, Costel Cășuneanu, asociat la SC PA&CO Internațional SRL Bacău, de cumpărare de influență, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, de cumpărare de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupție, participație improprie la fals intelectual la legea contabilității în legătură cu fapte de corupție.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie – septembrie 2009, Cătălin Voicu, „prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator”, ar fi primit de la Costel Cășuneanu, în două tranșe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) și 200.000 de euro, în schimbul intervenției pe lângă magistrați din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluții favorabile societății comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins și primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă polițiști pentru a-i determina să propună o soluție favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

Fostul senator PSD ar fi intervenit pe lângă judecătorul Florin Costiniu ca, în schimbul unor foloase, să intervină pe lângă magistrații instanței supreme învestiți cu soluționarea favorabilă a unui dosar al SC PA&CO International SRL Bacău, care contesta atribuirea unei licitații privind lucrările de reabilitare a drumului național 76, între localitățile Ștei și Beiuș.

Astfel, în iulie 2009, Voicu i-ar fi cerut lui Costiniu preschimbarea termenului de judecată, stabilit pentru 9 decembrie 2009. Voicu i-ar fi cerut 60.000 de euro (250.000 RON) patronului SC PA&CO, Costel Cășuneanu. Termenul de judecată a fost schimbat apoi pentru data de 16 septembrie 2009.

În 11 septembrie 2009, Voicu i-ar fi cerut telefonic lui Cășuneanu 200.000 de euro, iar câteva ore mai târziu curierul trimis de omul de afaceri îl contacta pe senator să-i livreze „împrumutul solicitat”, în Carol Davila 27 din București, potrivit procurorilor.

Anchetatorii consemnează faptul că Voicu i-ar fi cerut Costiniu să transmită magistraților din completul de judecată al procesului firmei PA&CO faptul că „soluționarea favorabilă” este „o rugăminte din mediul politic, că această firmă este îndreptățită să aibă câștig de cauză” și că, la rândul său, președintele Secției civile și de proprietate intelectuală „le va face judecătorilor din complet servicii similare în alte dosare în care ar fi interesați”.

Cele trei judecătoare de la ICCJ, între care una a fost membru al Partidului Democrat, au respins solicitarea firmei lui Cășuneanu.

Respingerea acțiunii a fost neașteptată pentru cei implicați în aranjament. Din interceptările realizate în acest caz rezultă că Florin Costiniu dă de înțeles că una dintre judecătoare a fost rugată la cel mai înalt nivel, „preferând arginții”, că a făcut „pact cu diavolu”, iar celelalte au fost „temătoare, mai speriate”, în final spunându-i lui Costel Cășuneanu că va vedea „ce remedii juridice mai sunt”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Obligație totală în România. S-A DAT ORDIN direct de la Guvern: Deja avem o creştere
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Scene terifiante în plină stradă! Un barbat înarmat cu o sabie de samurai a atacat...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum au avut de suferit estuarele, așa-numitele „pepiniere ale mării”, în ultimii 35 de ani?