REFERATUL procurorilor în cazul Mediafax Group. Principalele acuzații

REFERATUL procurorilor în cazul Mediafax Group. Principalele acuzații
Publicat: 15/12/2014, 23:47

Procurorii suțin, în referat, că Mediafax Group „era protejată, responsabilitatea plații taxelor și impozitelor fiind transferată în sarcina celor 5 societăți tampon, împotriva cărora se declanșau masurile de poprire a conturilor pentru neplata taxelor și executare silită a acestora, proceduri inutile deoarece nu dețineau în patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate”.

Procurorii au inclus în „schema infracțională” societățile S.C. DIGITAL AGE INVESTMENT S.R.L., S.C. PRODUCTIV COMPLET MANAGEMENT S.R.L., S.C. EASTFIELD PROD S.R.L.; PERSONA HUMAN RESORCES S.R.L., RETAIL EUROPE CONSULT S.R.L, al căror control, susțin ei, era asigurat în fapt de persoane cu funcții de conducere în Mediafax Group, respectiv Roxana Grigoruță, Dana Cozac șu Sorin Dinu, acesta din urmă director financiar în perioada 2007 -iunie 2011.

Astfel, potrivit procurorilor, au fost înființate societăți „pe numele unor persoane fără un nivel educațional ridicat și fără a avea cunoștințe în domeniul media și care în fapt nu și-au exercitat niciodată mandatul de asociat si administrator al acestora, fiind în fapt folosite de angajații MEDIAFAX GRUP S.A. (caz în care pentru identificarea unor astfel de firme se apela la avocatul Chis Dragoș și la directorul financiar al companiei MEDIAFAX GRUP S.A. inculpatul Sorin Dinu), sau folosirea unor societăți aparținand unor angajați la firmele din grup (ex: S.C. EASTFIELD PROD SRL și S.C. PERSONA HUMAN RESOURCES S.R.L. , RETAIL EURPE CONSULT S.R.L.), care erau schimbate la un an și jumatate cu altele noi, fapt ce le permitea un control direct și strict asupra acestora, persoanele respective având cunoștințe în domeniul media și putând astfel să le asigure reprezentarea aparenței de legalitate a circuitelor frauduloase în fața autorităților în eventualitatea realizării unor verificări”.

În cazul PRODUCTIV COMPLET MANAGEMENT S.R.L, procurorii susțin în referat că reprezentantul legal al acestei firme era persoana care se ocupa de secretariatul și menajul lui Dragoș Chiș și care a rezultat în timpul cercetărilor că figura ca asociat și/sau administrator în alte 14 societăți. Aceasta „a declarat că toate societățile au fost înființate la propunerea lui Sorin Dinu, de înființare ocupandu-se avocatul Chiș Dragoș, ea neavând cunoștință despre activitățile derulate de aceste societăți, persoana care le ținea contabilitatea”, se arată în document.

Al doilea aspect reținut de procurori este că persoanele beneficiare ale drepturilor de autor, erau angajate, în mare parte și la societățile din grup cu contracte individuale de muncă, semnarea contractelor de cesiune drepturi de autor făcându-se fără a intra in contact direct cu reprezentanții legali.

„Practica semnării contractelor de cesiune drepturi de autor, între persoanele angajate ale MEDIAFAX GRUP SA și societățile controlate de persoanele cercetate se perpetua de la o luna la alta prin semnarea de acte adiționale la aceste contracte (în cadrul cărora se modifica doar suma remunerației), angajații fiind puși în fața faptului împlinit ori de cate opri erau chemați la departamentul resurse umane al MEDIAFAX, unde le erau prezentate spre semnare respectivele înscrisuri, cei mai mulți dintre angajați semnându-le fără a le mai citi, activitatea fiind o pură formalitate”, se arată în referat.

Procurorii susțin, totodată, că „persoanele cercetate care controlau societățile S.C. DIGITAL AGE INVESTMENT S.R.L., S.C. PRODUCTIV COMPLET MANAGEMENT S.R.L., S.C. EASTFIELD PROD S.R.L.; PERSONA HUMAN RESORCES S.R.L., RETAIL EUROPE CONSULT S.R.L, facturau lunar sume cu TVA reprezentând prestări servicii către societățile MEDIAFAX GROUP S.A., MEDIAFAX S.A. si APROPO MEDIA S.R.L., creând aparența unor circuite comerciale reale și posibilitatea acestora din urma, sa-și deducă TVA -ul aferent facturilor emise de acestea”. În acest fel, adaugă ei, societățile din grupul Mediafax „beneficiau de deductibilitatea taxei pe valoare adăugată și diminuarea bazei impozabile cu sumele înregistrate ca și cheltuieli aferente facturilor emise de cele 5 societăți, reușind să-ți echilibreze balanța de TVA prin diminuarea TVA colectat, cu TVA -ul dedus din facturile de cheltuieli la care am făcut referire anterior”.

„Astfel, datoriile către bugetul de stat (TVA -ul colectat aferent facturilor emise) se transferau, în baza unor operațiuni comerciale fictive, către cele 5 societăți, care invocând lipsa disponibilităților bănești (lipsă provocată tocmai de MEDIAFAX GRUP SA, MEDIAFAX SA si APROPO MEDIA SRL ca urmare a neplății facturilor care le erau emise) nu le mai achitau către bugetul de stat, intrând în procedură de insolvență și ulterior fiind radiate (vezi cazul EASTFIELD PROD SRL, DIGITAL AGE SRL; PRODUCTIV MANAGEMENT SRL)”, se mai arată în referat.

Prejudiciul total reținut de procurori ca urmare a relațiilor comerciale dintre grupul MEDIAFAX și cele cinci societăți este în sumă de 16.094.362 lei, din care taxa pe valoare adaugată dedusă nejustificat în sumă de 9.656.617 lei și impozit pe profit în sumă de 6.437.745 lei. De asemenea, prejudiciul în cazul bugetului general consolidat al statului ca urmare a evidențierii în actele contabile de cheltuieli de la cele cinsi societăți este de 16.809.964 lei.

Mediafax Group: „Procurorii încadrează drepturile de autor la evaziune fiscală; am câștigat împotriva ANAF și vom continua demersurile în justiție împotriva acestui abuz”

Mediafax Group a precizat, într-un comunicat, că își va promova cu vigoare în justiție punctul de vedere diferit de cel al procurorilor și inspectorilor antifraudă care încadrează drepturile de autor la evaziune fiscală.

„În fapt, procurorii și inspectorii antifraudă califică activitățile de drept de autor independente ca dependente și le încadrează la evaziune fiscală. Avem un punct de vedere diferit asupra faptelor și îl vom promova cu vigoare în justiție”, se arată în comunicat.

Raportul inspectorilor antifraudă făcut la cererea procurorilor și sechestrul asigurator au fost desființate de instanță în data de 25 noiembrie 2014. Procurorii au impus imediat un nou sechestru făcând imposibilă plata salariilor jurnaliștilor, se spune în comunicat.

„Acțiunea în forță a procurorilor împotriva Mediafax Group a fost determinată de soluția pronunțată de Judecătoria Sector 2 prin care au fost desființate măsurile asiguratorii instituite de inspectorii antifraudă față de Mediafax Group în urmă cu aproximativ trei luni și jumătate. Pretinsul prejudiciu estimat de inspectorii antifraudă s-a bazat pe recalificarea veniturilor din drepturi de autor în venituri din activități dependente, deși legea interzice expres acest lucru”, precizează Mediafax Group.

Decizia pronunțată de Judecătoria Sectorului 2 are autoritate de lucru judecat relativă și în fața procurorilor.

La două ore după deblocarea conturilor bancare de catre ANAF ca urmare a sentinței pronunțate de Judecătoria Sector 2, procurorii au instituit din nou măsurile asiguratorii față de Mediafax Group, într-un dosar penal având ca obiect o presupusă evaziune fiscală rezultată din recalificarea veniturilor din drepturi de autor. Potrivit companiei, acțiunea procurorilor decredibilizează nejustificat Mediafax în fața clienților și a furnizorilor, creând premisele rapide pentru lichidarea forțată a societății. „Și aceasta se întâmplă într-o țară a Uniunii Europene în 2014″, precizează comunicatul citat.

Comunicatul mai precizează că „persoanele din management anchetate, femei, au fost hărțuite fizic și psihic, fiind ținute peste 12 ore pe holurile Parchetului pentru o declarație formală, de 10 minute, înainte de a primi ordonanțe de reținere”.

„În ultima săptămână, persoane din management s-au prezentat în fața procurorilor și au motivat decizia externalizării drepturilor de autor. Ele s-au declarat permanent la dispoziția procurorilor. În urma perchezițiilor de joi dimineață, au fost duse la parchet, cu mandate de aducere cu însoțitor, deși acestea se emit numai împotriva celor care se sustrag convocărilor Parchetului. Aici au fost ținute peste 12 ore pe holuri, hărțuite psihic și fizic, pentru o declarație formală, de 10 minute. Tratamentul umilitor a continuat în special pentru persoanele de gen feminin, care au fost ținute în arest în condiții improprii”, precizează Mediafax Group.

Surprinzător, în presă au apărut informații încă de la ora 17.00 privind reținerea acestor persoane, cu nume, anticipând o decizie pe care procurorii au luat-o șapte ore mai târziu.

Mediafax Group va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii asupra acestor practici.

Persoanelor anchetate li s-a schimbat calitatea din suspecți în inculpați în doar câteva ore fără administrarea vreunei probe decisive care să justifice agravarea calității inițiale.

„Schimbarea la interval de ore a calității anchetaților din suspecți în inculpați, fără ca în răstimpul scurs să se fi administrat vreo probă decisivă care să justifice agravarea calității inițiale este de natură să creeze suspiciunea că asistăm la soluții prestabilite în afara dosarului”, se mai arată în comunicat.

Presupusul prejudiciu nu poate să fie stabilit decât de o expertiză financiar contabilă independentă, apreciază Mediafax Group, menționând că avocaților nu li s-a permis accesul la dosar, deși au depus o cerere încă din data de 4 decembrie 2014.

„Singura metodologie de stabilire a cuantumului unui prejudiciu este expertiza financiar contabilă făcută de un expert imparțial. Constatăm că procurorii mai întâi arestează, anunțând prejudicii nefondate și impun sechestre în condițiile în care celor anchetați și apăratorilor lor nu li se permite să consulte dosarul, încălcându-se dispozițiile codului de procedură penală care prevăd imperativ acest drept”, consideră Mediafax Group.

Utilizarea drepturilor de autor este larg răspândită în industria media.

De la declanșarea crizei economice în România, Mediafax Group, una dintre puținele instituții media independente față de politic, a fost obligată, ca și alte organizații similare, să își reducă drastic numărul de angajați, compensațiile, doar pentru a se menține în operare și a-și îndeplini misiunea de informare obiectivă și de promovare a libertății de opinie.

Mediafax Group menționează că pentru a-și proteja activitatea a fost obligată să aleagă calea insolvenței temporare.

„În această perioadă vom continua să tratăm relațiile cu furnizorii în spiritul bunei credințe pentru a ne lichida debitele acumulate în ultimele luni din cauza sechestrului impus de inspectorii antifraudă și mai apoi de procurori”, asigură Mediafax Group.
Mediafax Group mai anunță că nu va face comentarii jurnalistice în acest caz, dar că absența acestora nu trebuie interpretată ca o recunoaștere a acuzelor procurorilor.

„Acest lucru nu trebuie interpretat drept o recunoaștere a acuzelor procurorilor, asupra cărora pot decide doar instanțele de judecată. Activitatea jurnaliștilor din Mediafax Group va continua, condusă de aceleași principii deontologice”, se mai arată în finalul comunicatului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului