Regulamentul UE pentru protecția datelor personale intră în vigoare astăzi

Regulamentul UE pentru protecția datelor personale intră în vigoare astăzi
Publicat: 26/05/2018, 10:34
Actualizat: 26/03/2019, 02:13

Toate companiile sunt obligate să înștiințeze clienții în următoarele zile despre noile reguli privind utilizarea datelor private.

Potrivit Comisiei Europene, orice informație prin care o persoană poate fi identificată este considerată ca având caracter privat. Este vorba de informații precum numele, adresa, seria actelor de identitate, codurile de protocol Internet, date despre starea de sănătate. „Noile reglementări se aplică atunci când datele sunt colectate, utilizate ori stocate digital sau într-un sistem structurat tipărit”, precizează Comisia Europeană.

„În procesarea datelor, organizațiile trebuie să furnizeze informații clare referitoare la modul de utilizare: în ce scop sunt folosite datele, care este baza legală de procesare, cât timp vor fi stocate datele, ce entități le pot accesa, care sunt drepturile fundamentale de protecție a datelor, dacă datele vor fi transferate în afara Uniunii Europene, în ce condiții poate fi depusă plângere, cum poate fi anulat acordul privind procesarea datelor”, subliniază CE.

„Dacă datele unei persoane nu mai sunt procesate ori sunt utilizate ilegal, persoana respectivă poate cere ștergerea datelor sale. Cu toate acestea, trebuie garantate alte drepturi UE, precum libertatea de exprimare”, explică Executivul UE.

Un nou drept al cetățenilor europeni este de a cere unui furnizor de servicii să transmită datele personale altei companii, spre exemplu în momentul schimbării unui abonament de acces la date online.

În plus, în cazul în care date personale sunt pierdute ori sustrase, compania care le stoca este obligată să informeze fiecare persoană, fără întârziere, în caz contrar riscând să fie amendată.

Numeroase site-uri blochează accesul utilizatorilor europeni, de teama noilor reglementări UE

Numeroase companii online din afara Uniunii Europene au blocat accesul utilizatorilor europeni pentru a evita încălcarea Regulamentului general pentru protecția datelor (GDPR), informează cotidianul The Guardian.

Site-ul Instapaper, deținut de firma americană Pinterest, a anunțat joi deconectarea temporară a utilizatorilor europeni. „Ne cerem scuze pentru neplăceri, vom restabili accesul cât mai curând”, a comunicat compania.

Firma Unroll.me, specializată în structurarea conținutului în inbox-urile email-urilor, a anunțat suspendarea serviciilor pentru companiile europene, deoarece nu poate garanta respectarea noilor reglementări europene. „Ne pare foarte rău că nu mai putem oferi servicii”, le-a transmis firma clienților europeni.

Și unele site-uri de jocuri online, inclusiv Ragnarok, au oprit accesul utilizatorilor europeni.

Crowdpac, o organizație pentru lobby politic deținută de Steve Hilton, fost consilier al fostului premier britanic David Cameron, a anunțat închiderea filialei din Marea Britanie „din rațiuni operaționale”.

Regulamentul general pentru protecția datelor (GDPR) intră în vigoare vineri în Uniunea Europeană.

Salvați Copiii: 8% dintre părinți permit copiilor să afișeze pe internet informații personale

Aproximativ 20% dintre situațiile problematice întâmpinate de copii au fost relaționate cu folosirea abuzivă a datelor personale de către alți utilizatori din mediul online, iar 8% dintre părinți permit copiilor să afișeze pe internet informații personale, se arată într-un studiu recent.

Potrivit unui studiu realizat de Salvați Copiii, 20% dintre situațiile problematice întâmpinate de copii au fost legate de folosirea abuzivă a datelor personale de către alte persoane în mediul online.

„Datele cu caracter personal sunt un element sensibil în ceea ce privește accesul la Internet, iar Noul Regulament European vine să întărească acest aspect. În privința copiilor, responsabilitatea părinților este accentuată prin prevederea referitoare la necesitatea acordului explicit dat de aceștia pentru accesul copilului sub 16 ani la servicii. (…) Comunicarea datelor personale este permisă de 8% dintre părinți, astfel că accesul copiilor în acest context devine dependent de înțelegerea și asumarea rolului de mediator de către părinți”, a declarat reședinte executiv al Organizației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu.

Totodată, Salvați Copiii a organizat o competiție școlară în cadrul proiectului „Ora de Net” la care au participat aproape 150 de proiecte din 121 de școli.

Astfel, 12.000 de elevi, părinți și profesori s-au implicat în mediul local pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța participării copiilor în mediul online, păstrându-și în siguranță datele personale.

Școlile care s-au implicat cel mai mult în informarea elevilor despre siguranța datelor personale în mediul online au fost premiate cu diplome și echipamente IT.

Pentru a crește conștientizarea publicului, dar și a informa cât mai multe persoane despre noul Regulament European privind Datele Personale, care intră în vigoare începând cu 25 mai, Organizația Salvați Copiii România a organizat, joi, o conferință în acest sens.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Cât costă un prânz de 2 persoane, la o tavernă din Grecia! „Cei care vor...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
Obligație pentru românii care au copii. Justiția a dat verdictul. Ce nu pot face în...
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unii angajați au început să-și ia concediu fără să le mai spună șefilor
×