Relu Fenechiu, acuzat că a primit 4,3 milioane de euro „comision” pe un contract la Ministerul Educației

Relu Fenechiu, acuzat că a primit 4,3 milioane de euro „comision pe un contract la Ministerul Educației

Relu Fenechiu este acuzat de procurorii DNA că în perioada 2008 – 2014, în calitate de deputat, „a pretins și a primit de la reprezentanții unei societăți comerciale suma de circa 4.300.000 de euro pentru a asigura finanțarea de către Ministerul Educației Naționale a etapei a V-a a Programului „Sistem Educațional Informatizat” (SEI), atribuirea contractului către firma respectivă și derularea acestuia în bune condiții”.

Mai exact, spun procurorii DNA, Fenechiu ar fi intervenit la persoane cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Educației Naționale, asupra cărora avea influență la acel moment.

Fenechiu ar fi primit o parte din bani, respectiv suma de 2,5 milioane de euro, în două tranșe printr-un intermediar. Mai departe, arată procurorii DNA, Fenechiu ar fi cerut ca restul de bani „să fie virați în conturile a două societăți comerciale în baza unor contracte de consultanță ce atestau operațiuni comerciale fictive”.

Procurorii DNA precizează faptul că „semnatarii documentelor nu au avut cunoștință de înțelegerea dintre suspect și reprezentanții societății beneficiare a contractului anterior menționat, întocmind actele la solicitarea acestuia din urmă”.

Firma care a implementat proiectul „Sistem Educațional Informatizat” pentru Ministerul Educației a fost Siveco România, a cărei fostă directoare generală Irina Socol a fost condamnată la închisoare pentru evaziune fiscală. Etapa a V-a a proiectului SEI, la care fac referire procurorii DNA,a fost însă câștigată de firma grecească de IT Intrarom, Siveco fiind subconctractori în cadrul acestui contract, cu 46%, conform anunțului de licitație publică remis Gândul de către Siveco.

Această etapă a presupus, conform unei prezentări a Siveco România, dotarea cu laboratoare informatizate a 1.974 de școli, achiziția a 33.813 calculatoare de tip desktop, laptop și server, dotate cu platforma Windows Vista, AeL, Office 2007, Windows Server 2003, SQL Server 2005 și aplicație antivirus, precum și instruirea a 16.500 de profesori în vederea folosirii lor.

Contractul a fost câștigat în august 2008 de firma grecească de IT Intrarom, valoarea acestuia ridicându-se la peste 432 de milioane de lei (peste 117 milioane de euro la cursul din 2008). Conform anunțului de achiziție publică, Ministerul Educației urma să primească „laboratoare IT ce conțin stații de lucru, servere, laptop-uri, multifuncționale, videoproiectoare, softwarede bază, software antivirus, software didactic, servicii de instalare și instruire pentru un număr de 8.191unități școlare”.

Contractul câștigat de Intrarom a fost subcontractat către Siveco România în proporție de 46%, contra aproape 200 de milioane de lei, conform anunțului de atribuire a contractului.

Grecii care dețin Intrarom sunt implicați și într-o altă afacere anchetată în România – contractele cu Loteria Română privind „păcănelele” instalate în sediile companiei de stat, procurorii stabilind un prejudiciu de 130 de milioane de euro, conform Rise Project.

Relu Fenechiu a mai fost condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul „Transformatorul”, pentru complicitate la abuz în serviciu, fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare și întrerupătoare uzate și vechi la prețuri de produse noi către Sucursala de Întreținere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?