Remus Truică a fost pus sub control judiciar, iar procurorii i-au pus sechestru pe avere, în dosarul creditelor BRD

Remus Truică a fost pus sub control judiciar, iar procurorii i-au pus sechestru pe avere, în dosarul creditelor BRD
Publicat: 19/05/2015, 12:41
Actualizat: 09/04/2019, 04:22

Remus Truică a fost pus sub control judiciar în dosarul în care este urmărit penal pentru înșelăciune, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani, omul de afaceri spunând, marți, la ieșirea de la DIICOT, că a luat legal creditele de la BRD și că va încerca să lămurească această situație.

Omul de afaceri Remus Truică a spus că dorește să clarifice această situație, astfel că va reveni la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), arătând că nu înțelege acuzațiile, întrucât creditul pe care l-a luat a fost legal.

Avocatul omului de afaceri a precizat că Remus Truică va reveni în iunie în fața procurorului DIICOT, pentru a oferi lămuriri în legătură cu probele și acuzațiile anchetatorilor. Acesta a spus că s-a cerut un termen procurorilor pentru a fi studiate și analizate probele.

Întrebat dacă s-a pus sechestru asigurător pe bunuri mobile sau imobile ale lui Truică, avocatul Bogdan Cimbru a spus că s-a luat această măsură, fiind puse sub sechestru bunuri imobile până la concurența sumei considerate prejudiciu în dosar. Avocatul nu a dorit să precizece despre câte imobile este vorba sau care este prejudiciul reținut în sarcina clientului său.

Surse judiciare au declarat că sechestrul a fost instituit de procurori pe terenuri și imobile, inclusiv pe casa de la Snagov a omului de afaceri, precum și pe conturi bancare din România și din străinătate, în cazul conturilor din străinătate fiind formate comisii rogatorii pentru luarea măsurilor cerute de procurori.

Aceleași surse spun că procurorii DIICOT i-au adus la cunoștință lui Remus Truică, în dosarul creditelor care ar fi fost contractate ilegal de la BRD, că este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, instigare la înșelăciune, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani.

Conform surselor citate, în cazul lui Truică anchetatorii au luat măsura controlului judiciar. În timpul controlului judiciar, Remus Truică trebuie să respecte o serie de măsuri, printre care și aceea de a se prezenta periodic la secția de poliție desemnată cu supravegherea sa judiciară.

La DIICOT au fost audiați, marți, și Gabriela Gavrilescu, membru în Comitetul de Credit din Centrala BRD-Group Societe Generale la data presupuselor fapte și Lucian Cojocaru, director comercial al rețelei BRD în perioada 2009-2010.

Surse judiciare au declarat că lui Lucian Cojocaru i s-a adus la cunoștință că ar fi fost începută urmărirea penală pe numele său pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu și complicitate la spălare de bani. De asemenea, și Gabrielei Gavrilescu i s-a adus la cunoștință că este urmărită penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la spălare de bani.

De asemenea, marți s-a prezentat la DIICOT și Alexandru Claudiu Cercel-Duca, membru în Comitetul de Credit din Centrala BRD-Group Societe Generale la data presupuselor fapte, care a fost anunțat de procurori că este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la spălare de bani, au precizat sursele citate.

Claudiu Cercel-Duca a declarat, la ieșirea de la DIICOT, că nu dorește să comenteze situația în care se află și că vrea ca această anchetă să continue.

La rândul său, avocatul lui Claudiu Cercel-Duca a spus că ancheta este în fază incipientă și că probele în cazul clientului său nu sunt lămuritoare, în contextul în care nu acesta a acordat în mod direct credite. Avocatul a mai arătat că prejudiciul general nu îi poate fi pus în sarcină lui Cercel-Duca, pe motiv că este vorba despre un prejudiciu cumulat, context în care anchetatorii trebuie să lămurească care este prejudiciul reținut în sarcina clientului său.

În același dosar au fost audiați, vineri, Adrian Sârbu și Sorin Roșca Stănescu. Adrian Sârbu, cercetat în arest preventiv într-un alt dosar, și Sorin Roșca Stănescu, aflat în Penitenciarul Jilava, unde execută pedeapsa primită în dosarul Rompetrol, sunt în atenția anchetatorilor pentru contractarea de credite în valoare de câteva milioane de euro de la BRD, în urmă cu mai mulți ani.

În dosarul de la DIICOT a fost în atenția anchetatorilor și Elena Udrea, pentru un credit de aproximativ trei milioane de euro pe care l-a luat de la BRD în urmă cu mai mulți ani. În cazul fostului ministru al Turismului, DIICOT și-a declinat competența în 4 martie și a trimis dosarul la DNA, care continuă cercetările.

Potrivit unor surse judiciare, în acest dosar se fac cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, abuz în serviciu, constituire a unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și spălare de bani.

Procurorii DIICOT au început, în octombrie 2014, urmărirea penală in rem în această cauză, având suspiciuni că, la sfârșitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD – Group Societe Generale a fost inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne cât și cele emise de Banca Națională a României, unor persoane fizice și societăți comerciale. Astfel, susțin anchetatorii, ar fi fost acordate ilegal credite, fiind cauzat un prejudiciu de 43,5 milioane de euro în dauna BRD – Group Societe Generale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice