Renumitele cireșe de Comarna au fost compromise de vreme – GALERIE FOTO

Renumitele cireșe de Comarna au fost compromise de vreme - GALERIE FOTO
Cireșele, produse de lux
Publicat: 09/06/2019, 14:25

Cireșele de Comarna sunt printre cele mai căutate în piețele din toată țara. Iar la început de vară sute de tone de cireșe sunt trimise an de an din localitatea ieșeană către fabrici din Uniunea Europeană. Doar că anul acesta, cireșele sunt foarte puține. După ploile de acum două săptămâni, cireșele au început să mucegăiască, sunt umflate cu apă, iar căldura din ultimele zile le-au făcut să crape. Din cinci fructe de pe o ramură, trei sunt stricate și una este crăpată.

„E perioada recoltării și în momentul recoltării, dacă vremea nu este prielnică, automat ele se depreciază. Anul ăsta au fost mai puține din prima fază, de la polenizare. Tot din cauza curenților, din cauza vremii. Nici în zonele în care au rămas, că am în mai multe zone livezi, cu diferite înclinații, cu expunere spre sud, spre vest nu ne putem bucura, nu putem încheia bucuroși un ciclu de producție”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Nițucă, unul dintre producătorii din Comarna, județul Iași.

Anul trecut din Comarna au fost livrate către fabrici din toată Uniunea Europeană aproximativ 200 de tone de cireșe. Asta pe lângă ce s-a vândut în piețe și la târguri.

„Fermierii au mare supărare pentru că în timpul polenizării au fost precipitațiile foarte reci, ceea ce a afectat floarea, inclusiv producția. Apreciem noi că în jur de 50 la sută s-ar fi pierdut cu
ocazia polenizării. Însă, acum când suntem în perioada de coacere a ceea ce a rămas, uite că din nou ploile și-au făcut apariția și ne mai ia din jumătatea care a rămas, ne mai ia un 20 la sută din producție. Cireșele au început să putrezească, crapă”, a declarat Costică Archire, secretarul comunei Comarna.

Despre profit nici nu poate fi vorba anul acesta. În Comarna fiecare gospodar are cireș în grădină.

„O facem din plăcere, dar trebuie să fie și un profit cât de mic, ca să avem cu ce să începem anul agricol următor. Până acum nici măcar jumătate din cheltuieli nu le-am scos. Sunt câteva soiuri care sunt mai tărzii, și dacă cumva vremea se mai îndreaptă, sperăm acolo cumva să mai recuperăm din cheltuielile pe care le-am făcut”, a declarat Mihai Nițucă.

Probleme nu au fost doar în localitatea ieșeană Comarna. Și la Hilița, la câțiva kilometri distanță, producția de cireșe a fost distrusă.

Doina Herea are trei hectare de livadă și abia dacă are ce să vândă la târguri și în piețele din Iași, unde vine în fiecare sfârșit de săptămână.

„La început se arăta producția foarte bună, dar având în vedere că au fost multe ploi, cam ne-au dat peste cap producția. Au început să se strice, nu știu dacă mai avem două trei zile de cules. Cireașa se duce. A dat o boală exact cum dă la vie și nu ai ce să îi faci. De stropit nu am vrut să stropim pentru că lumea caută totuși să mănânce cât mai sănătos și să nu fie stropit”, a explicat Doina Herea, producător de cireșe din localitatea ieșeană Hilița.

Femeia spune că a aruncat foarte multe cireșe și altele le-au lăsat în copaci din cauză că erau prea stricate: „Prețul e același ca anul trecut: 10 lei kilogramul. Lumea caută acum să nu fie stropit. Și acum am pe masă un pic stricate, dar omul ia astea, pentru că nu sunt stropite. Omul vrea cireașa naturală din copac și nu se uită, ar da cât de mult, numai să fie cireașa nestropită, dar fiindcă e puțină, omul nu se lăfăie în cireșe. Anul trecut se lăfăia lumea în cireșe, anul ăsta nu”.

Potrivit estimărilor Direcției Județene Agricole, dacă anul trecut producătorii de cireșe din Iași au avut o medie de 8000 de kg la hectar, anul acesta abia dacă vor ajunge la o producție de 2000 de kg la hectar.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Prezentatoarea știrilor sportive, gafă la TV! Ce s-a văzut în direct
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
Câţi bani au românii în Pilonul II de pensii. Suma e de 3 ori mai...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Câți copii are Florin Piersic. Cel mai tânăr are 48 de ani
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Uniunea Europeană critică EBU pentru modul în care a organizat Eurovision 2024: un cadou pentru...
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Decizie pentru cei cu venituri SUB 2.000 DE LEI. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar...
GRU recrutează extremiști pentru atacuri teroriste în Europa. Vizată ar fi și România
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Mesajul lui Florin Piersic Jr. care i-a revoltat pe admiratorii tatălui său, maestrul Florin Piersic
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Câți ani de viață câștigăm dacă avem obiceiuri sănătoase?
×