Reportajul Sky News, făcut praf chiar de Agenția britanică pentru combaterea criminalității

Reportajul Sky News, făcut praf chiar de Agenția britanică pentru combaterea criminalității
Publicat: 10/08/2016, 19:49
Actualizat: 10/08/2016, 19:52

Răspunzând unor întrebări adresate de agenția Mediafax referitoare la mențiunile făcute despre NCA în reportajul realizat de postul Sky News, Biroul de presă al Agenției Naționale britanice pentru Combaterea Criminalității a confirmat că, într-adevăr, o filmare i-a fost prezentată unui ofițer al instituției.

„Sky News i-a arătat o filmare unui agent NCA, iar noi am oferit comentarii generale despre traficul ilegal cu arme la nivel european din perspectiva autorităților britanice”, a transmis, pentru Mediafax, un reprezentant al Biroului de presă al NCA.

La întrebarea dacă NCA menține comunicatul din reportajul Sky News privind existența unor informații despre un presupus trafic ilegal cu arme de foc în România, NCA a precizat: „Agenția nu a fost rugată (de către Sky News – n.red.) să facă vreun comentariu specific despre situația din România și nu a comentat situația din România. NCA a oferit o perspectivă generală despre comerțul ilegal cu arme în Europa. Țara la care NCA a făcut referire în mod specific a fost Ucraina, în contextul conflictului din acest stat și al realității că multe arme provin din zone geografice instabile”.

Postul tv britanic Sky News a difuzat un reportaj despre presupuși traficanți de arme din România. Filmarea difuzată de Sky News arată întâlnirea dintre doi traficanți de arme, care ar fi români, și echipa de jurnaliști. După luni de negocieri, echipa Sky News spune că a fost direcționată către o zonă izolată din România pentru a se întâlni cu membrii unui grup de traficanți de arme.

Sky News precizat, în materialul postat pe site-ului postului tv, că, „la Londra, filmarea a fost prezentată unor ofițeri ai Agenției Naționale pentru combaterea Infracționalității (NCA). Au confirmat că tipurile de arme, zona întâlnirii noastre (cu traficanții – n.red.) și prețurile discutate corespund cu informațiile pe care le are NCA”.

„Armele provin de obicei din zone de conflict precum Ucraina, unde a avut loc și întâlnirea dumneavoastră”, afirma, pentru Sky News, Ian Cruxton, director pentru combaterea infracționalității organizate în cadrul NCA.

Jurnalistul Sky News Stuart Ramsay, realizatorul reportajului despre presupusul trafic ilegal cu arme de foc din România, a explicat miercuri că materialul video difuzat este real, precizând că nimeni nu a fost plătit. „Ha! Să se calmeze toată lumea. Reportajul este real. Nu a fost nimeni plătit. Nu a făcut nimeni nicio înscenare. Armele erau reale. Au loc arestări. Instituțiile guvernamentale sunt stânjenite. Faceți față realității!, a transmis, prin Twitter, Stuart Ramsay, șeful Departamentului Corespondenți de la Sky News.

Procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat miercuri că, în cadrul anchetei, se confirmă existența unui scenariu în legătură cu materialul difuzat de Sky News. „La acestă oră se efectuează câteva percheziții în Mureș și Bistrița. Au fost identificate persoanele mascate și alte persoane cu care au colaborat. Au fost identificate și ridicate și armele și s-a descoperit autoturismul. Se va face o conducere în teren. Se confirmă ceea ce am preconizat, un scenariu care cred că a fost pus la cale de jurnaliștii britanici”, a declarat procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Surse judiciare au declarat că legătura dintre jurnaliștii britanici și cei care apar în filmarea Sky News ar fi fost intermediată de Szanto Aurelian Mihai, un freelancer român în vârstă de 40 de ani care s-ar fi stabilit în Marea Britanie în urmă cu șapte ani, bărbatul fiind în prezent audiat la DIICOT. Aceleași surse precizează că totul ar fi fost un scenariu pus la cale de jurnaliștii britanici, românii care apar în imagini fiind plătiți și instruiți în legătură cu replicile pe care să le spună. De asemenea, acestora li s-ar fi cerut să poarte haine de tip militar. Suspiciunile procurorilor ar fi fost confirmate de intermediar la audieri. Surse din cadrul anchetei susțin că, la jumătatea lunii iulie, intermediarul Szanto Aurelian Mihai ar fi fost contactat de jurnaliști Sky News care i-au spus că vor să facă un material despre traficul de arme în Europa. Ulterior, la data de 29 iulie, acesta, împreună cu mai mulți angajați ai postului Sky News au ajuns Târgu Mureș. La data de 1 august au ajuns la Cluj, unde au închiriat o mașină care a fost condusă de Szanto Aurelian Mihai, acesta fiind și translator în cadrul materialului dar și unul dintre figuranți. La înregistrare au luat parte și alți bărbați, unul dintre ei fiind finul intermediarului. Aceleași surse precizează că patru dintre arme i-ar aparține lui Szanto Aurelian Mihai, acestea fiind deținute legal. Alte două arme i-ar aparține finului intermediarului, fiind deținute și acestea în mod legal. Sumele pe care le-ar fi primit participanții sunt cuprinse între 500 și 1.000 de euro. Sursele menționate spun că jurnaliștii ar fi solicitat să filmeze într-o zonă de munte, finul intermediarului alegând un deal din localitatea Mărișelu din Bistrița Năsăud. Procurorii DIICOT au efectuat miercuri dimineață șapte percheziții la Bistrița Năsăud și Tîrgu Mureș, în urma cazului difuzat de Sky News alte patru persoane urmând să fie aduse la DIICOT.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Schimbarea care urmează pentru MILIOANE de români. Marcel Ciolacu, anunț astăzi, 27 APRILIE: Se va...
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator