Restricții la frontieră privind cantitățile de tutun, alcool, alimente ce pot fi aduse din afara UE

Restricții la frontieră privind cantitățile de tutun, alcool, alimente ce pot fi aduse din afara UE
Publicat: 15/11/2013, 15:02
Actualizat: 17/08/2014, 08:36

O persoană poate introduce în țară, din afara UE, țigări, alcool sau alimente o singură dată pe săptămână, potrivit unui ordin al președintelui ANAF care a intrat în vigoare vineri și care prevede că pot fi aduse două pachete de țigări, un litru de alcool, un litru de ulei sau un kilogram de zahăr.

Mãsurile sunt incluse într-un ordin al președintelui ANAF, cu circuit intern, privind aprobarea instrucțiunilor referitoare la anumite categorii de bunuri care pot fi introduse în țară de călători în bagajele personale, și au dus la o perioadă mai mare de așteptare la controlul vamal, întrucât presupun completarea unei declarații.

La frontierele externe ale comunității europene (Serbia, Ucraina și Republica Moldova) se vor aplica instrucțiuni speciale de control vamal asupra mai multor bunuri introduse de către călători pe teritoriul României, în bagajele personale, pe lista de 22 de produse aflându-se produse din tutun, băuturi alcoolice, carburant, flori și plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâțe, fructe și legume proaspete.

Astfel, începând de vineri o persoană poate introduce, o singură dată la șapte zile, cel mult două pachete de țigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr și 15 kilograme de făină.

Potrivit inspectorului vamal Daniela Dragomir de la Biroul Vamal Porțile de Fier I, de la granița cu Serbia, călătorii trebuie să declare în scris bunurile conținute în bagajele personale la intrarea în țară prin completarea „Declarației de bunuri fără caracter comercial”.

„Această declarație se completează de către călători la intrarea pe teritoriul României. Cuprinde trei rubrici importante. Una dintre rubrici include 22 de produse care trebuie declarate la intrarea pe teritoriul țării, tipurile de produse, dar și limitele cantitative. Pe teritorul țării pot fi introduce o singură dată la șapte zile bunuri din această declarație. În momentul în care într-o anumită zi se introduc în țară doar țigări, spre exemplu, iar a doua zi același cetățean va dori să introducă în țară ulei, care este prevăzut în declarație, nu va mai avea această posibilitate”, a explicat Dragomir, citată de corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanți ai Biroului Vamal Porțile de Fier I spun că pentru completarea formularului este nevoie de aproximativ 5 – 6 minute, astfel încât timpii de așteptare la control au crescut, fiind suplimentat la opt numărul inspectorilor vamali.

Totodată, și numărul polițiștilor de frontieră din vămi ar urma să fie suplimentat ca urmare a noilor reglementări.

„Având în vedere că fiecare cetățean în parte trebuie să declare în scris bunurile pe care le transportă, timpii de așteptare cresc considerabil la intrarea în țară, la controlul de frontieră, iar Poliția de Frontieră acționează pentru fluidizarea traficului de călători și dacă este nevoie va fi suplimentat numărul polițiștilor pentru controlul la intrarea în țară”, a declarat șeful Poliției de Frontieră din Vama Porțile de Fier I, Irinel Coman.

Potrivit autorităților vamale, măsurile restrictive au fost elaborate de Direcția Generală a Vămilor și aprobate de președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală ca urmare a constatărilor făcute cu privire la mărfurile introduse în țară de călători, în luna septembrie, care prin valorificarea lor pe piața neagră conduc la evaziune fiscală și, indirect, la afectarea producției interne de astfel de mărfuri.

În Vama de la Porțile de Fier I autoritățile vamale au monitorizat aproximativ 1.300 de persoane care până la intrarea în vigoare a ordinului restrictiv au tranzitat zilnic vama, chiar și de două-trei ori într-o zi și au adus în țară câte două pachete de țigări și un litru de alcool de persoană, atât cât permitea legea.

ANAF a anunțat modificările la finele lunii octombrie, precizând atunci că vor fi considerate importuri de bunuri cu caracter comercial cantitățile care depășesc limitele prevăzute de noua legislație.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
TAXA obligatorie de care șoferii nu au auzit. NU poți circula dacă nu plătești
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×