REȚEAUA „BANI PENTRU PARTID”. Cum se face o licitație trucată în România. SCHEMA ȘPĂGII

REȚEAUA „BANI PENTRU PARTID. Cum se face o licitație trucată în România. SCHEMA ȘPĂGII
Publicat: 06/02/2015, 10:33
Actualizat: 13/02/2015, 21:59

Pe 9 octombrie, Răzvan Alexe a anunțat instanța că își recunoaște faptele din dosar și că dorește să fie judecat în procedură accelerată. Asta înseamnă că el a admis acuzațiile DNA despre trucarea licitațiilor. Odată cu recunoașterea faptelor, Alexe a povestit cu lux de amănunte, în fața instanței, cum au fost trucate licitațiile și cum erau drenați banii publici în conturile sale, dar și în ale lui Vlad Cosma, despre care a povestit că i-a fost prieten. Răzvan Alexe a povestit că l-a cunoscut pe Vlad Cosma în 2008 în timpul campaniei electorale, ambii făcând propagandă electorală pentru PSD. „Tot în acea perioadă, întrucât aveam probleme cu spațiul închiriat inițial, tot prin Cosma Vlad am cunocut-o pe Elena Cosma, mama sa, care era acționar la o firmă de la care am închiriat biroul din localitatea Tătărai”, a declarat Răzvan Alexe în fața judecătorilor

Amicul lui Vlad Cosma a explicat și metoda prin care erau trucate achizițiile publice. Din relatarea sa rezultă că firmele participante la licitațiile din Prahova nu erau în concurență, ci aveau o înțelegere, astfel că rezultatul licitației era cunoscut înainte ca ea să fie demarată.

„Eu am luat legătura cu Palada Costin de la Cast SRL. Au avut loc apoi discuții în sediul Consiliului Județean Prahova într-un birou de la etajul 1, în apropierea biroului președintelui Consiliului Județean. La această discuție s-a stabilit cum să se meargă la licitații, respectiv una dintre societăți să depună o ofertă foarte mică, una cu un preț foarte mare, una cu un preț mediu pentru a contracara o eventuală participare a unei alte societăți străine din alt județ. La această discuție au fost de față Dumitru Ion, Palada Gimi, Alixandrescu Dabuel. Cosma Vlad a trecut pe acolo dar nu a a stat la discuție dar știa scopul pentru care ne-am întâlnit”, a relatat Răzvan Alexe

Prețul pentru trucarea licitațiilor era de 10% din contract pentru conducerea CJ Prahova, adică pentru Mircea Cosma. Aceasta nu era, însă, toată șpaga. „În urma unei discuții pe care am avut-o cu Vlad Cosma la mine în birou și la care nu a mai participat altcineva, am înțeles că societatea câștigătoare trebuie să plătească 10% din valoarea contractului către conducerea Consiliului Județean pentru a avea acces la Alixandru Daniel. De asemenea, trebuiau plătiți câte 20.000 lei de două ori, în total 40.000 lei – o dată la atribuirea contractului, a doua oară la sfârșitul lucrării către Alixandrescu Daniel”, le-a spus judecătorilor Alexe, adăugând că mita era dată în plic în birou.

În fața instanței, Alexe a rememorat și episoadele în care i-a dat mita direct lui Vlad Cosma. „Eu personal i-am dat banii lui Vlad Cosma – înțeles că sunt destinați conducerii Consiliului Județean Prahova, dar nu pot preciza dacă Mircea Cosma cunoștea aceste chestiuni. În mod direct banii erau puși în plic și apoi dați lui Alixandrescu. S-a întâmplat o dată la mine la birou, o dată la dânsul, la etajul 7 al Consiliului Județean. „

Odată câștigat contractul, se punea problema modului în care șpăgile să fie extrase din valoarea totală. Pentru asta, Alexe și coinculpații din dosar au construit o schemă simplă. O parte din contract era subcontractată de o firmă, care la rândul ei subcontracta către o altă companie, din conturile căreia se scoteau banii cash. Aceste sume erau aduse la biroul lui Alexe, unde Vlad Cosma venea și îi primea în mână. Contractele erau supraevaluate pentru ca să existe un fond de șpăgi.

Un exemplu elocvent pentru licitațiile trucate au fost contractele pentru deszăpezire. Răzvan Alexe a povestit că, în 2012, companiile Cast SRL, Star T&D SRL și Coni SRL și-au împărțit contractele de deszăpezire aproape frățește. „Conform înțelegerii, Cast a luat două sectoare, Star T&D – tot două sectoare și Coni a luat un sector. Celelalte sectoare au fost contractate de alte firme. Au împărțit 3 luni în trei și în fiecare lună decontau 1/3 din contract. Pentru aceste lucrări, Alixandrescu urma să primească 50.000 de lei, respectiv 10000/sector. Banii au fost dați la mine în birou”, a povestit Alexe

Profit de 20%, șpagă de 20%

Tot din dosarul baronului de la Prahova aflăm că, atunci când vine vorba de un contract public, 40% din bani nu ajung în construcția șoselei sau pentru o clădire. În cazul dezăpezirilor 20% din banii din bugetul de stat erau deturnați. „De asemenea, din valoarea lucrării 60% erau cheltuieli, iar restul 40% se împărțea astfel: 10% din valoarea lucrării pentru fiecare sector i-am plătit-o lui Vlad Cosma, 30% reveneau constructorului, 20% fiind profitul său, iar 10% se împărțeau jumătate/jumătate între mine și Vlad Cosma. Cu alte cuvinte Vlad Cosma primea 10%, care nu știu cui îi erau destinați, plus jumătate din 10% pe care îi împărțea cu mine”, a mai declarat Răzvan Alexe.

Vlad Cosma ar fi colectat 10% pentru partid

În acest dosar, unii dintre denunțători au fost chiar constructorii, care făceau parte din rețeaua de mită. Astfel că unul dintre ei a povestit că i-a dat mită direct lui Vlad Cosma, iar de la Răzvan Alexe a aflat că banii erau destinați partidului. Palada Costin a relatat că, la un moment dat, avea probleme în a recupera banii datorați de Consiliul Județean pentru lucrările efectuate de compania sa. L-a întâlnit pe Vlad Cosma, căruia i-a relatat situația. În replică, fiul baronlui Cosma i-a spus că îl ajută, dar comisionul său este de 10%.

„A promis că încearcă să mă ajute, însă o să mă coste, respectiv 10% din ce urma să încasez. Eu am fost de acord. Ulterior, am fost căutat de Răzvan Alexe, care mi-a spus că în baza înțelegerii cu Vlad Cosma trebuie să închei un contract fictiv de prestări servicii. De la Alexe Răzvan am aflat că acest comision ar fi pentru partid”, a relatat Palada Costin. El a explicat că mita era ascunsă în spatele contractului fictiv dintre firma sa și o altă firmă, din conturile căreia banii erau scoși și ajungeau la Alexe și Vlad Cosma.

Sebastian Ghiță, dorit ca martor al apărării

Fostul deputat PSD Sebastian Ghiță a fost solicitat ca martor în favoarea lui Mircea Cosma. Chiar baronul de Prahova a cerut instanței să îi citeze pe Ghiță ca martor. În cererea sa, Cosma nu a precizat de ce l-a vrut în fața judecătorilor pe Ghiță. De asemenea, Mircea Cosma și fiul său au cerut să mai fie audiat și Costin Cazanciuc, fratele ministrului Justiției, Robert Cazanciuc. Instanța nu a admis audierea celor doi.

Totuși, Sebastian Ghiță este pomenit în dosar într-o stenogramă, dar și într-o depoziție luată de instanță. Daniel Alixandrescu, angajat al Consiliului Județean Prahova, a povestit instanței că, pe 9 decembrie 2012, Sebastian Ghiță l-a sunat pentru că în Prahova a căzut multă zăpadă, iar el era candidat la alegerile parlamentare. În rechizitoriu se regăsește și o stenogramă referitoare la această conversație.

În ziua de 09.12.2012, la ora 09:52:58, inculpatul ALEXE RĂZVAN este contactat de inculpatul ALIXANDRESCU DANIEL ADRIAN, cu care poartă următorul dialog relevant pentru cauză:

ALEXE RĂZVAN – Sunteți în comandament cu deszăpezirea?
ALIXANDRESCU DANIEL ADRIAN – Sunt la servici, da.
A.R. – Auziți, n-aveți cumva pe… harta care mi-ați dat-o mie cu deszăpezirea n-o aveți cumva în sistem electronic să mi-o trimiteți și mie pe mail?
A.D.A.- Nu, nu am sistem electronic.
A.R. – N-o avem, nu? Nici eu n-am scanat-o… m-am ținut…
A.D.A.- Nu, n-o am și…
A.R. – Dar dați-i un telefon lui REBELIS, țipă GHIȚĂ, la Ștefești-Bertea e nenorocire! Am trimis eu două mașini d-ale lui CONI acolo.
A.D.A.- Am înțeles. Nu le mai trimiteți că le încurcați! Stați puțin să…
A.R. – Nu e problemă! Ascultați-mă ce vă spun eu!
A.D.A.- Ascultați-mă, că am vorbit cu președintele (n.a. Cosma Mircea) și am dispus ca DUMITRU de pe sectorul 3 să meargă pe sectorul 5. Lăsați-i, nu-i mai încurcați, că-i zăpăciți de cap după aceea!
A.R. – Păi, merge pe sectorul 5, ăsta e pe sectorul 6.
A.D.A.- Știu, dar REBELIS are mașinile acolo.
A.R. – Păi, dacă mi-a dat telefon GHIȚĂ mie, personal, să zic chestia asta, ce vrei să fac acuma, să-i zic lu” ăla nu-ți trimit?
A.D.A.- Eu v-am spus ce a zis președintele.
A.R. – Deci eu am un eșalon, separat, de 5 mașini, cu greder, cu absolut tot, care nu intră la deszăpezire. Ăla e de rezervă, înțelegi tu? Și în clipa în care e nevoie undeva, acționăm cu câte o mașină două acolo.
A.D.A.- Bine, bine, domnu”… Am înțeles.
A.R. – Da?
A.D.A.- Bine.

Marile dosare din Prahova: Rețeaua Cosma-Alexe-Păvălean

În Prahova, procurorii au trimis în judecată două rețele infracționale care se întrepătrund. Prima rețea este una de evaziune fiscală, în care sunt implicați oameni de afaceri, funcționari și fiica șefului Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma. A doua rețea este una de trafic de influență, care a avut ca obiect trucarea licitațiilor și drenarea fondurilor publice în conturile familiei Cosma. În acest al doilea dosa,r Mircea Cosma, șeful CJ Prahova, și fiul său au fost trimiși în judecată pentru corupție.

În prima rețea, cea de evaziunea fiscală, procurorii au constatat că peste 130 de firme au păgubit statul de 35 milioane euro printr-un circuit complex de evaziune fiscală și spălare de bani. În acestă rețea, a fost urmărită penal fiica lui Mircea Cosma, care nu a mai fost trimisă în judecată. Totodată, au fost arestați și trimiși în judecată Marcel Păvăleanu, fost angajat al Secretariatului General al Guvernului, membru PSD Prahova, și Răzvan Alexe, partener de afaceri și prieten cu Vlad Cosma, fiul șefului CJ Prahova, deputat PSD de Mizil.

În cea de-a doua rețea, procurorii au constatat că Vlad Cosma și Răzvan Alexe au cerut și primit în decurs de un an 1 milion de euro pentru a truca licitații publice ale Consiliului Județean Prahova condus de Mircea Cosma. Procurorii spun că au date care arată că și Mircea Cosma era implicat în această rețea. Scopul rețelei era ca prin metoda „subcontractării” până la 50% din banii alocați pentru un contract public să ajungă în conturile suspecților Vlad Cosma sau Răzvan Alexe.

Personajele-cheie ale rețelei de trafic de influență

Mircea Cosma este președintele Consiliului Județean Prahova, cu un buget total de aproape 400 milioane lei la dispoziție. Este la al treilea mandat de președinte al Consiliului Județean Prahova. Cosma este membru PSD din 1992 și vicepreședinte al partidului. El este și președintele PSD Prahova, filială din care face parte și deputatul PSD Sebastian Ghiță, unul dintre cei mai influenți politicieni ai partidului condus de Victor Ponta.

DNA a cerut înainte de trimiterea în judecată arestarea lui Cosma pentru trafic de influență. Curtea Supremă a dispus arest la domiciliu pentru șeful Consiliului Județean Prahova. Procurorii spun că Mircea Cosma făcea parte dintr-o rețea de fraudare a licitațiilor publice în care activa și fiul său, Vlad Cosma, deputat PSD.

Din datele prezentate de procurori, rezultă următoarea stare de fapt descrisă de DNA: Consiliul Județean acorda contracte publice unor companii, iar în prealabil fiul său, Vlad Cosma, solicita acestor firme ca, după câștigarea licitațiilor, să subcontracteze lucrările, fiind vorba în special de deszăpezire, asfaltări sau întreținere de drumuri, altor companii pe care le controla el sau apropiatul său, Răzvan Alexe.

Vlad Cosma este deputat PSD ales în colegiul Mizil, colegiu lăsat liber de Adrian Năstase după prima arestare din dosarul Trofeul Calității, în 2012. Vlad Cosma a fost și el trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență. Practic, procurorii spun că Vlad Cosma era cel care în baza influenței pe care o avea pe lângă tatăl său a solicitat și primit în decurs de un an 1 milion de euro de la o serie de fime private. Vlad Cosma solicita aceste sume de bani pentru ca firmele în cauză să câștige licitațiile organizate de Consiliul Județean Prahova. DNA a cerut arestarea lui Vlad Cosma. Pentru că este parlamentar el beneficiază de imunitate astfel că mai întâi cererea de arestare alui Cosma va fi „judecătă” de Camera Deputaților.

Răzvan Alexe este, potrivit descrierilor din presa locală, un individ apropiat lumii interlope locale. În anchetele procurorilor DNA, el are rolul de colector, el fiind cel care colecta fizic banii solicitați de Vlad Cosma. Mecanismul prin care erau adunați banii este descris de procurori astfel: Vlad Cosma și Alexe negociau procentul spăgilor cu firmele care se înscriau la licitațiile CJ Prahova, Consiliul Județean majora valoarea lucrărilor în mod nejustificat, astfel încât spăgile să fie acoperite din aceste majorări, companiile câștigătoare erau obligate să subcontracteze o parte din lucrări către firmele lui Răzvan Alexe sau unor firme controlate prin interpuși de către Vlad Cosma

Cine sunt denunțătorii din dosar

Cei care l-au denunțat pe Vlad Cosma și pe Mircea Cosma la DNA sunt oamenii de afaceri Ion Dumitru, Costin Giani Palada și Nicolae Onea. Cei trei dețin companiile – SC Star T&D Blejoi, SC Cast SRL, SC Coni SRL care au fost trimise în judecată și în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, dosar instrumentat de Parchetul Curții de Apel Ploiești. Potrivit Mediafax, dosarul instrumentat de DNA în care Mircea Cosma este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu a pornit de la un denunț al lui Ion Dumitru, care a reclamat la DNA că Răzvan Alexe a primit de la el peste cinci milioane de lei. „În perioada 2012-2013, lăsând să se creadă că are influență asupra unui funcționar public, respectiv președintele Consiliului Județean Prahova, Cosma Mircea, a pretins și primit de la denunțător sume de bani disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate de către firma S.C. Star T & D S.R.L. Marconstruct Company S.R.L., lucrări pe care aceasta din urmă nu le-a executat, în sumă totală de 5.204.005 lei ( sumă ce reprezintă totalul celor virate prin cont bancar de S.C. Star T & D S.R.L. către S.C. Marconstruct Company S.R.L. în perioada 2012 – 2013 )”, anunțau procurorii DNA Ploiești în momentul în care a fost deschis acest dosar, iar Răzvan Alexe a fost arestat preventiv.

Două dintre cele trei companii ai căror proprietari au făcut denunț la DNA au fost implicate și în „Afacerea Pasarela” despre care gândul a relatat în 2013. Companiile Cast S.R.L. și Coni S.R.L au fost cele care alături de alte societăți au construit pasarelele pietonale de pe DN 1.

Gândul a relatat că în august 2013 CNANDR a dat undă verde pentru ca patru firme printre care Cast S.R.L. și Coni S.R.L să ridice patru pasarele pentru pietoni pe DN1 în localitățile din Azuga, Bușteni și Comarnic înainte de a finaliza procedura legală de achiziție publică și a semna contractele cu acestea. Societățile au început lucrările exact în ziua în care a început procedura de încredințare directă și a fost publicată invitația de participare, respectiv pe 6 august, deși în documentație se preciza că ofertele au termen de depunere pe 7 august la ora 8:30.

Dosarul de evaziune – conexiunea Păvăleanu – Alexe – Cosma

Răzvan Alexe este pivotul între rețeaua de evaziunea fiscală din Prahova, trimisă în judecată de procurori, și cea de trafic de influență. El a fost trimis în judecată atât în dosarul de trafic de influență pentru contracte publice, cât și în cel de evaziune fiscală. Companiile Cast S.R.L. și Coni S.R.L sunt trimise în judecată în dosarul de evaziune fiscală, dar proprietarii lor au denunțat la DNA traficul de influență și mita solicitată de deputatul Vlad Cosma.

Cum funcționa rețeau de evaziune fiscală: În 2013, în noiembrie, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au deschis un dosar privind o rețea compusă din peste 130 de firme fantomă și opt persoane care sunt acuzate de evaziune fiscală în valoare de 35 milioane euro. Procurorii au descris în felul următor mecanismul de funcționare al rețelei: „societăți comerciale de pe raza județului Prahova și municipiului București, din care o parte aveau comportament tip «fantomă», au simulat operațiuni comerciale de achiziție/livrare mărfuri și servicii, ce au avut ca rezultat diminuarea bazelor impozabile fiscale, pentru ca ulterior sumele de bani rezultate din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală să fie retrase în numerar din conturile bancare ale societăților comerciale, prin simularea unor operațiuni contabile nereale de creditare a propriilor firme. Până în prezent, prejudiciul estimat este în cuantum de 149.800.000 lei”

Marcel Păvăleanu: Unul dintre cei care au fost arestați în acest dosar este Marcel Păvăleanu, care la începutul lui 2013 a fost angajat al Secretariatului General al Guvernului. Marcel Cristian Păvăleanu este membru al PSD Prahova și a condus filiala PSD Plopeni, fiind cunoscut drept un apropiat al conducerii acestei organizații județene și implicându-se activ în campania electorală a USL din 2012.

Președintele PSD Prahova, Mircea Cosma, declara pentru MEDIAFAX că organizația l-a propus pe Păvăleanu să lucreze la Secretariatul General al Guvernului.

Andreea Cosma: În același dosar de evaziune fiscală, procurorii au decis să înceapă urmărirea penală împotriva Andreei Cosma, fiica lui Mircea Cosma și sora deputatului PSD Vlad Cosma. Dar ea nu a mai fost trimisă în judecată în acest dosar. Procurorii spun că Andreea Cosma deține un birou notarial. Prin biroul ei notarial și sub semnătura ei, firmele împlicate în rețeau de evaziune fiscală și spălare de bani companiile fantomă decontau TVA fără o bază legală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Apple ar urma să lanseze noi iPad-uri, după un an de pauză
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid