REȚEAUA SEVERIN. DNA pune sub acuzare doi asistenți ai europarlamentarului, în dosarul contractelor fictive de 436.000 euro. Cine se află în spatele celor 6 firme favorizate de Severin

Publicat: 19/07/2012, 19:11
Actualizat: 19/07/2012, 19:11

Procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe doi asistenți parlamentari ai eurodeputatului Adrian Severin și pe administratorul unei firme, în dosarul în care Severin este cercetat pentru acordarea a 20 de contracte fictive de consultanță către 6 firme deținute de apropiați de-ai săi, prejudiciul provocat bugetului Parlamentului European fiind de 436.000 de euro.

Anne Marie Jugănaru, membră PSD, director executiv al Institutului Social Democrat „Ovidiu Șincai” și asistentă parlamentară a lui Adrian Severin, împreună cu soțul ei, Mihail-Răducu Jugănaru, și cu George Vadim Tiugea, asistent parlamentar al lui Severin sunt urmăriți penal pentru folosirea de documente sau declarații false, care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea. Infracțiunea a avut formă continuată, spun procurorii.

Mihail Jugănaru era asociat sau administrator la firmele care au primit contractele, respectiv SC A&A SOCIAL CONSULTING CENTER SRL, SC ALFA COMMUNICATIONS and CONSULTING SRL, SC PROFESSIONAL CONSULTING SYSTEM SRL, SC PRINCEPS CONSULTING TEAM SRL, SC PERFECT SOLUTIONS NETWORK SRL.

George Tiuga deține firma Head Hunting Professional, înființată în 2008, care a beneficiat și ea de contracte de la cabinetul de la Bruxelles al lui Adrian Severin.

Procurorii anticorupție susțin că în perioada martie 2007 – noiembrie 2010, Adrian Severin a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanță cu firmele menționate, create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii.

Firmele respective erau controlate de Adrian Severin prin intermediul asistenților săi Jugănaru Anne-Rose-Marie, Tiugea George-Vadim și o altă persoană, iar contractele de consultanță au fost încheiate la puțin timp după ce firmele au fost înființate, de exemplu cu SC PROFESSIONAL CONSULTING SYSTEM SRL la trei zile după înființarea acesteia. Trei dintre firme au facturat o serie de contracte în prima luna de la înființare, alte doua – în cea de-a doua luna de la înființare, arată procurorii DNA.

Firma A&A SOCIAL CONSULTING CENTER este deținută în proporție de 90% de Mihail Jugănaru, restul de 10% aparținând Mariei Rosin, în vârstă de 80 de ani. Firma și-a suspendat activitatea la 1 septembrie 2009, la doi ani de la înființare, conform Ministerului Finanțelor. În 2007, firma a avut venituri de aproximativ 32.000 de euro, iar în 2008 a declarat un profit de aproximativ 28.000 de euro.

Firma PROFESSIONAL CONSULTING SYSTEM a fost vândută de Mihail Jugănaru în 2011, către jurnalista de cancan Cristina Herea, 26 de ani. Ea deține acum 50% din firmă, alături de Maria Rosin, cu 50% din firmă. Cristina Herea are o relație cu politicianul PSD Codrin Ștefănescu. Ea deține și un salon de înfrumusețare numit „De Vinci”, lucru care nu a împiedicat-o să susțină prelegeri la Institutul Social Democrat „Ovidiu Șincai”. Cristinei Herea i s-a publicat un articol intitulat „Influența Media asupra politicii”, în anuarul Școlii Europene „Ovidiu Șincai”, din 2011.

Cristina Herea

Firma ALFA – COMMUNICATIONS AND CONSULTING a fost înființată în 2007 și desființată în 2010, având ca obiect de activitate studiile și sondajele de piață. Firma a fost deținută în mod egal de Mihail Jugănaru, Florin Leontin Abraham (asistent parlamentar al lui Adrian Severin) și Marius Lazăr-Iosip. Lazăr-Iosip a fost membru PSD, a candidat pentru un mandat de europarlamentar în 2007, apoi pentru unul de deputat în 2008, dar a pierdut cursa. El a fost consilierul lui Mircea Geoană și conduce aripa politică Prodemo a mișcării politice inițiate de Geoană după excluderea din PSD.

Marius Lazăr-Iosip

Firma PRINCEPS CONSULTING TEAM a fost înființată în 2007 și se află în stare de funcțiune. În prezent, este deținută în proporții egale de un regizor de emisie din Televiziunea Română, Constantin Ovidiu Stoica, și de aceeași doamnă Maria Rosin, 80 de ani.

Constantin Ovidiu Stoica

Același acționariat îl are și firma PERFECT SOLUTIONS NETWORK, înființată tot în 2007 și aflată în funcțiune.

Ambele firme i-au fost vândute lui Stoica de către Mihail Jugănaru, în 2011. Și Stoica, asemenea jurnalistei de cancan Herea, a frecventat cursurile Școlii Europene a Institutului Social Democrat „Ovidiu Șincai”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice