RETROSPECTIVA Cazul care a cutremurat Romania. Caracal sau cum a eșuat România în salvarea Alexandrei

RETROSPECTIVA Cazul care a cutremurat Romania. Caracal sau cum a eșuat România în salvarea Alexandrei
Publicat: 28/12/2019, 08:35

Modernizări de milioane de euro la Serviciul de Telecomunicații, inclusiv pentru localizarea rapidă a apelurilor și cu toate acestea a fost nevoie de 19 ore pentru ca autoritățile să ajungă, într-un oraș de 30.000 de oameni, la Alexandra, fata de 15 ani, care a sunat să ceară ajutorul, spunând că a fost răpită și violată. Când autoritățile statului au intervenit, pentru Alexandra era prea târziu. „Călăul” său, Gheorghe Dincă, le-a spus anchetatorilor că a omorât-o pe fată și i-a ars trupul într-un butoi de tablă, în curtea casei din Caracal, așa cum făcuse, în aprilie, și cu Luiza Melencu, o tânără de 19 ani, pe care, la fel ca și pe Alexandra, o luase la ocazie.

Alexandra Măceșanu a dispărut în data de 24 iulie, miercurea. Familia a anunțat imediat, dar nimeni din Poliție nu a băgat în seamă cazul decât atunci când a fost prea târziu. Joi, în 25 iulie, Alexandra reușește să îl convingă pe Gheorghe Dincă să plece de acasă, la farmacie, și în acest timp sună la 112, de trei ori, oferă detalii cu privire la locul unde este sechestrată și cu privire la agresor. Cu toate acestea, Poliția a transmis că STS a dat trei locații greșite, iar pentru a patra a fost cerut mandat de percheziție noaptea la 3 și s-a acționat abia la 6 dimineața, vineri, în 26 iulie.

Convorbirile Alexandrei la 112 sunt de-a dreptul șocante. Agentul de Poliție îi spune la un moment dat: „Nu mai ține linia ocupată”. A doua oară când sună, Alexandra este preluată de un alt operator STS, care o întreabă din nou cine ea, iar ea spune „Sunt fata răpită”. Schimbul de replici este greu de relatat, cu întrebări deloc pregătite, care nu duceau niciunde și care nu ajutau deloc victima. Mai mult, Alexandra nu este sfătuită cum să se comporte față de agresor sau ce să facă până la sosirea echipajelor.

Cazul scoate la iveală probleme grave ale sistemului: modul în care grupurile infracționale acționau „sub umbrela” poliției, legăturile dintre clanuri interlope și oamenii legii, legături strânse între numirile din Poliție, politicieni și corupția generalizată a sistemului din județul Olt, ceea ce a dus la perpetuarea unei stări de teroare în Caracal, unde toți știau ce se întâmplă dar toată lumea a tăcut „de teamă”.

Abia după izbucnirea „cazului Caracal” și curajul Alexandrei, care pare că a luptat singură pentru ca alte fete să nu mai pățească ce a pățit ea, oamenii au început să vorbească despre ceea ce se întâmplă în micuțul oraș de la Dunăre.
În timpul anchetei presupusei morți a Alexandrei, un procuror de la DIICOT Craiova vede mașina cu care, la acel moment, doar exista bănuiala că a fost răpită fata din Dobrosloveni și își dă seama că are același vehicul în dosarul în care ancheta o altă dispariție, cea a Luizei Melencu, fata de 19 ani, care plecase din Dioști, la Caracal, să scoată banii trimiși de mama sa, din Anglia, și nu s-a mai întors, după ce fusese luată la ocazie, de aceeași mașină, în 14 aprilie.

Astfel, „cazul Caracal” este preluat de DIICOT, iar Gheorghe Dincă mărturisește, duminică, în 27 iulie, că a omorât-o și pe Luiza și a ars-o la fel ca și pe Alexandra.
Urmează demiteri în lanț: șeful Poliției Județene Olt, șeful Poliției Caracal și soția sa, care era șefa Postului Osica de Sus, la care se înregistrase prima dată dispariția Alexandrei, a fost demis prefectul și subprefectul de Olt, iar ministrul de Interne, numit în funcție de doar câteva ore, își dă demisia, nu înainte de a-l demite pe șeful Poliției Române, pentru modul defectuos în care s-a intervenit în cazul dispariției celor două fete.

Procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, cel care le-a spus polițiștilor să aștepte să se facă ora 6 în fața porții lui Gheorghe Dincă fără să intervină este cercetat de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție, la fel ca și superiorul săi, prim-procurorul Parchetului Caracal, Cătălin Zăvoianu.
Au urmat zile întregi de proteste în toată țara, iar oamenii au spus într-un glas „Și eu sunt Alexandra” sau „Alexandra este și copilul meu”, sugerând faptul că în țara în care un copil nu a putut fi salvat deși a sunat la 112 de trei ori, nimeni nu este în siguranță.

Oameni din mai multe localități din țară au venit câteva zile la Caracal și au depus candele în fața casei lui Gheorghe Dincă, unde a fost ucisă Alexandra Măceșanu. Pelerinii au spus că sunt cutremurați de modul în care a murit fata de 15 ani.

În 2 august, Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei, declara că ADN-ul din oasele găsite de la domiciliul lui Gheorghe Dincă și analizate de INML este al fetei. Ministrul Justiției din acea vreme, Ana Birchall, a anunțat familia și părea că Dincă va fi trimis rapid în judecată. Doar că nu exista nicio probă despre moartea Luizei Melencu, în afara mărturisirii lui Gheorghe Dincă, iar părinții Alexandrei Măceșanu au refuzat să creadă că raportul INML este adevărat, au refuzat să ridice certificatul de deces și au cerut expertiză internațională.

Când totul părea să se schimbă și că România încearcă să repună sistemul eșuat pe calea cea dreaptă, ancheta a început să bată pasul pe loc.

Cu excepția intervenției FBI, pentru a face o expertiză în acest caz, timp de cinci luni aproape că nu s-a întâmplat nimic notabil, cu excepția candidaturii la prezidențiale a celui de la care a început mediatizarea cazului, Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei. Și-a axat campania pe „cazul Caracal” și a spus că vrea să desființeze crima organizată, însă nu a reușit să atingă nici măcar pragul electoral, mulți afirmând că „s-a cocoțat pe cadavrul Alexandrei”.

În ziua când se împlineau patru luni de la reținerea și apoi arestarea preventivă a lui Gheorghe Dincă, adjunctul DIICOT, Giorgiana Hosu, a anunțat, că a fost reținut un bărbat în vârstă de 46 de ani, vecinul și prietenul lui Gheorghe Dincă, Ștefan Risipițeanu, pentru că a violat-o pe Luiza Melencu atunci când fata era în casa lui Dincă. Atât cel reținut, cât și Dincă, au violat-o pe tânără, au arătat reprezentanții DIICOT.

„Inculpatul, 46 de ani, a intrat în atenția DIICOT încă de la începutul preluării cauzei la structura centrală, iar acum confirm că au fost administrate probe suficiente, științifice și testimoniale, pentru a formula acuzații oficiale. La 14 aprilie, în jurul orei 12, după ce Gheorghe Dincă a răpit-o prin constrângere cu acte de violență pe Melencu Luiza, care aștepta la ocazie, a dus-o la domiciliul acestuia pentru exploatare sexuală în interes personal și a fost surprins de inculpatul reținut”, transmite Giorgiana Hosu, adjunctul DIICOT.

Acesta i-a cerut lui Dincă să îl lase și pe el să întrețină relații sexuale cu fata, iar Dincă ar fi acceptat, arată probele adunate de DIICOT.
În aceeași intervenție, Giorgiana Hosu a spus că Gheorghe Dincă va fi trimis în judecată până la sfârșitul anului, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Mai mult, raportul FBI, despre care mama Luizei Melencu a vorbit, în 11 decembrie, este „neconcludent” în privința oaselor găsite la liziera pădurii și despre care Gheorghe Dincă a spus că sunt ale Luizei. Monica Melecu a spus că „raportul FBI este neconcludent pentru că oasele erau prea distruse. Deduc că Luiza trăiește”.

Crimele din Caracal au pus o umbră peste tot orașul și a lăsat pată a neputinței unei țări de a-și apăra cetățenii. Pe de altă parte, românii au primit o lecție de curaj de la un copil, Alexandra, copila care a visat să devină polițist.

Ce este cel mai trist este acest caz, care a cutremurat România, s-ar putea repeta.

A spus-o un om din sistem, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă: „Nu s-a schimbat nimic. (…) Astăzi, dacă ar mai sună Alexandra, dacă folosim metoda absurdului și reducem totul la absurd, da, se poate repeta, poate fi identic”, a spus Coarnă.

În mai puțin de o lună, dacă DIICOT nu trimite dosarul „Caracal” în judecată, Gheorghe Dincă va fi liber. Potrivit art. 246 , alin (4) CPP, „Durata totală a arestării preventive a inculpatului în cursul urmăririi penale nu poate depăși un termen rezonabil și nu poate fi mai mare de 180 de zile”. În timpul protestelor din țară, unul dintre cei prezenți a făcut „rezumatul cazului Caracal”: „La Caracal, România a eșuat”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?