REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2014. „Dacă nu votăm azi, vor exista niște perdanți siguri: copiii noștri”

REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2014. „Dacă nu votăm azi, vor exista niște perdanți siguri: copiii noștri
Publicat: 30/11/2014, 22:58

REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2014. În duminica alegerilor, scrisoarea lui Igor Cobileanski, 40 de ani, un scenarist și regizor de teatru și film cunoscut românilor și moldovenilor cinefili, premiat la festivalurile de profil, s-ar putea viraliza devenind un manifest în care toți conaționalii săi care trăiesc dezamăgirea față de sistem, față de stat, de politicieni, de interese se regăsesc. La fel cum se regăsesc în rândurile sale toți cei care au „mimat viața în ultimii 20 de ani”, au dat șpăgi în școli pentru ca ai lor copii să fie tratați mai bine de dascăli, au mers la medici și în spitale rugându-se să scape cu viață, ori și-au vizitat părinții îmbătrâniți fără să știe ce înseamnă canalizare și apă în casă.

PRIMELE REZULTATE:

După un șir lung de nemulțumiri, după tot atâtea umilințe, după ani de dezamăgiri și discuții în contradictoriu cu frați de-ai săi de neam, Cobileanski a găsit „perdantul”. Nu este el sau „X” persoane care au decis să nu mai meargă la vot. „Nu sunt eu, și nici ea nu e! Atunci cine e? Sunt copii mei! Și nu doar ai mei! Cei care nu au astăzi încă dreptul la vot au dreptul la o viață normală. Mai bună decât cea pe care o „€œmimăm” de 20 de ani încoace! În care justiția să nu fie percepută de popor ca armă de pedeapsă a statului, ci ca un instrument de protecție a cetățeanului!”, spune regizorul pentru gândul.

„Dacă tot vrem să schimbăm ceva în țara asta, să ieșim la vot! O singură data la 4 ani “ avem puterea asta, de a fi stăpânii propriei țări! Fiți deștepți și ieșiți la vot! Altfel, în casa proștilor, mama e tot timpul gravidă!”, mai spune Cobileanski.

CITEȘTE SCRISOAREA INTEGRALĂ A LUI IGOR COBILEANSKI

„Zilele trecute am purtat o discuție cu o tipăƒ din Republica Moldova, care încerca să mă convingă că nu are niciun rost să mergi la votare. De ce? Pentru că, vezi Doamne, toți politicienii moldoveni sunt corupți, mincinoși, negri în cerul gurii și cu zâmbetul libidinos pe față. De parcă doar aia din Moldova arată așa!

Că a votat acu 5 ani cu democrații care au dezamăgit profund! Că Filat e contrabandist, Lupu – populist, Ghimpu – de cum a ajuns în parlament e antiunionist, etc, etc, etc.

Pe partea cealaltă, eu veneam cu argumente gen: Moldova e o țara săracă, dependentă economic și energetic de Rusia, că nu e deloc simplu să ridici o țara în care evaziunea fiscală este o normă, etc, etc, etc.

Avusesem impresia că terminasem discuția cu un scor de egalitate, că de, nu am reușit să ne convingem reciproc și, deci, la alegeri, fiecare va face cum vrea și cum și-a propus inițial.

Mai târziu însă, mi-am dat seamă că există totuși un perdant în confruntarea noastră.

Nu sunt eu, și nici ea nu e! Atunci cine e? Sunt copii mei! Și nu doar ai mei! Cei care nu au astăzi încă dreptul la vot au dreptul la o viață normală. Mai bună decât cea pe care o „€œmimăm” de 20 de ani încoace! Au dreptul la școli în care părinții să nu dea șpăgi profesorilor pentru că ale lor odrasle să fie tratate „mai cu atenție”! În care țăranii să aibă apa și canalizare în casă și nu în fundul curții!

În care justiția să nu fie percepută de popor ca armă de pedeapsă a statului, ci ca un instrument de protecție a cetățeanului! În care calitatea serviciilor medicale să fie la fel că cele din Europa!

Da, politicienii actuali sunt mult sub așteptările noastre, dar, dragi moldoveni, e bine să spunem că pe 30 noiembrie, nu vom vota neapărat partide sau politicieni – VOM VOTA VIITORUL VECTOR POLITIC AL MOLDOVEI! ÎNCOTRO MERGEM? SPRE EUROPA SAU ÎNDĂRĂT? – Vom vota direcția de mișcare, plutire, și zbor a statului tânăr și fragil numit Moldova.

Gândiți-vă bine pe cine favorizați atunci când decideți să stați acasă.

Dacă tot vrem să schimbăm ceva în țara asta, să ieșim la vot! O singură data la 4 ani “ avem puterea asta, de a fi stăpânii propriei țări! Fiți deștepți și ieșiți la vot! Altfel, în casa proștilor, mama e tot timpul gravidă!

Igor Cobileanski

film director

BRIO STUDIO.

Chișinau. Moldova”

Foto: arhiva personală Igor Cobileanski

REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2014. Pe 30 noiembrie, moldovenii își aleg viitorul. Alegerile parlamentare de duminică reprezintă un punct de cotitură în istoria țării, momentul în care Moldova va alege între a urma calea Uniunii Europene sau cea a Rusiei. În orele de dinaintea alegerilor, Gândul a prezentat o serie impresionantă de mesaje ale cetățenilor moldoveni care refuză să rămână pasivi și merg la vot. Pentru că le pasă de soarta țării în care s-au născut, în care trăiesc familiile și prietenii lor.

Primul mesaj a fost al Paulei Erizanu, o tânără de 22 de ani care studiază istoria la New College of the Humanities, la Londra. Pentru ea istoria este mai mult decât o abstracțiune, închisă între coperțile cărților. A trăit-o, în aprilie 2009, pe când avea doar 17 ani, în timpul revoltelor de la Chișinău, despre care a scris și o carte „Aceasta e prima mea revoluție. Furați-mi-o”, pentru care comuniștii moldoveni au numit-o „fascistă”. Duminică, Paula Erizanu, cetățean al Republicii Moldova, alege: „Voi alege între calea țărilor ale căror guverne încearcă să mențină pacea și cea a țărilor ale căror guverne pornesc războaie. Între țări care încearcă să le creeze cetățenilor condiții pentru a-și putea realiza potențialul și a se bucura și între țări ale căror guverne își fură și își bat propriii cetățeni în comisariate de poliție. Între țări în care în care se discută și se dezbate rațional pentru ca orice cetățean să poată înțelege adevărul și să poată lupta pentru el, și între țări în care minciuna e politică de stat și singura voce care poate fi auzită. Da, știu prea bine că viața din Uniunea Europeană nu e roz. Dar e mult mai sigură, pașnică, confortabilă și mai plină de bucurii decât viața din Rusia lui Putin”, a scris Paula Erizanu într-un mesaj impresionant adresat cetățenilor Republicii Moldova și publicat de Gândul.

A urmat scrisoarea Tanyei Solomitschi, sociolog și trainer, care trăiește de 12 ani în România și clipul cântărețului Cătălin Josan. Dacă Tanya Solomitschi spune: „Am dublă cetățenie. Am ales președintele României, iar duminică voi vota și pentru viitorul Moldovei. E vremea schimbărilor!”, Josan a tradus în moldovenească sloganul președintelui ales al României, Klaus Iohannis: „țara lucrului bine făcut”.

Tot duminică a mers la vot și Doni, Leonid Doni, actor, unul dintre cei pe care românii l-au „adoptat” odată cu apariția sa în serialul de comedie Las Fierbinți. Doni a lăsat Chișinăul pentru un trai mai bun și a ales România: „Duminică merg să votez, așa cum am făcut-o de fiecare dată, atât pentru România, cât și pentru Moldova. Merg să votez pentru că îmi pasă. Pentru că e dreptul meu și nu vreau ca altcineva să decidă în locul meu. Merg să votez pentru că votul meu contează”, spune actorul îndemnându-și semenii care și-au pierdut speranța să privească spre români: „Ieșirea masivă la vot a făcut schimbarea”.

Despre schimbare vorbește și Ecaterina Țugulea, actriță din Basarabia, cunoscută și în România. Într-o scrisoare deschisă publicată în Gândul, actrița vorbește despre motivele pentru care participă la turul de scrutin de duminică: „Nu merg la vot pentru plăcerea de a vota, nu merg la vot pentru a face prezența și, cel mai important la aceste alegeri, nu merg la vot pentru a simpatiza și a-mi pune speranța în cineva”. „Miza alegerilor nu este pro-Europa sau pro-Rusia, miza este puterea pentru bani. În Moldova, a vota e cum ar fi să scoți un leu din buzunar, un leu moldovenesc”, este convinsă actrița. „Dacă nu îl scoți tu la alegeri prin vot benevol, oricum au grijă ei să ți-l ia cumva. Asta e miza: cui îi dăm leul, și ce o să facă cu el”, a spus basarabeanca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață