REZULTATE BAC 2013. Ministerul Educației: Corectarea lucrărilor de bacalaureat se desfășoară în condiții normale

REZULTATE BAC 2013. Ministerul Educației: Corectarea lucrărilor de bacalaureat se desfășoară în condiții normale
Publicat: 07/07/2013, 16:29
Actualizat: 20/05/2015, 15:14

REZULTATE BAC 2013 – EDU.RO. Corectarea lucrărilor de bacalaureat se desfășoară în condiții normale, urmând ca rezultatele să fie afișate luni, conform Calendarului privind examenele naționale de Bacalaureat 2013, aprobat de Ministerul Educației Naționale (MEN), informează instituția.

Ministerul Educației precizează că procesul de corectare a lucrărilor realizate de absolvenții de clasa a XII-a, din cadrul Bacalaureatului 2013, sesiunea iunie – iulie, se desfășoară în condiții normale, conform graficului anunțat, cu corectorii din centrele de evaluare stabilite la nivelul comisiilor județene/al municipiului București.

Absolvenții vor putea să afle rezultatele, în cursul zilei de luni, conform Calendarului privind examenele naționale de Bacalaureat 2013, aprobat de MEN.

Potrivit Metodologiei de bacalaureat, până la data de 1 octombrie, inspectoratele școlare vor alcătui un raport special despre examenul național de bacalaureat din anul în curs, ce va cuprinde informații despre monitorizarea desfășurării acestui examen, inclusiv date despre eșantioanele de lucrări reevaluate la decizia comisiei naționale sau județene. Comisia județeană va decide reevaluarea de lucrări la cel puțin trei discipline de examen, pentru examenul de bacalaureat. Numarul minim de lucrări reevaluate la o disciplină va fi de 50, iar criteriile de selectare a lucrărilor vor fi
stabilite de inspectoratul școlar. Inspectorii școlari de specialitate vor coordona evaluarea lucrărilor selectate și vor prezenta în scris inspectorului școlar general concluziile acestei reevaluări.

În prezent, sunt în desfășurare anchete privind fraudarea examenului de bacalureat la mai multe centre din țară.

Parchetul Tribunalului București anunța luni că a fost începută urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupție privind proba scrisă la limba română de la bacalaureat la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, fiind făcute percheziții la unitatea de învățământ cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei. În timpul perchezițiilor, s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori. Elevii au fost percheziționați de anchetatori la ieșirea din sală, la mulți dintre aceștia fiind găsite fițuici.

Cinci profesori din comisia de examen și 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiați luni la Poliția Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat.

Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, demisă luni din funcție, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marți, de Tribunalul București, fiind acuzată de trafic de influență în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Șapte candidați la bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminați din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuțe, cărți cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de limba și literatura română, a anunțat marți Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Vineri au început audierile elevilor care au susținut examenul de bacalaureat la Liceul Bolintineanu.

Și în Sibiu sunt suspiciuni de fraudă, președintele comisiei de bacalaureat de la Centrul zonal de evaluare Sibiu, un funcționar al unui colegiu din oraș și un candidat la bacalaureat fiind cercetați penal de procurorii DNA pentru trafic de influență, după ce ar fi primit 2.200 de lei de la un elev pentru a-l promova la Limba română.

Întreaga comisie de bacalaureat de la Centrul Zonal de evaluare din Sibiu a fost demisă, după învinuirile de trafic de influență aduse de către DNA președintelui acesteia, Sorin Joantă, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, Livia Crețulescu.

Totodată, mai mulți elevi și profesori de la Liceul „Lazăr Edeleanu” din Năvodari au fost audiați de ofițerii anticorupție, după ce a existat o plângere că unii elevi ar fi strâns bani pe care i-ar fi dat supravegetorilor ca să îi lase să copieze la bacalaureat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unor surse judiciare, zece persoane – cadre didactice și elevi de la Liceul „Lazăr Edeleanu” din Năvodari – au fost audiate, vineri seară, la DGA Constanța, după ce o elevă a depus o plângere penală la Poliție în care susținea că unii elevi ar fi strâns bani pe care i-ar fi dat supraveghetorilor ca să îi lase să copieze la bacalaureat.

Sursele citate spun că în plângerea depusă la Poliție eleva susținea că unii copii ar fi dat sume cuprinse între 50 și 100 de lei, banii fiind strânși de o elevă care urma apoi să îi dea supraveghetorilor, la toaleta unității de învățământ, unde nu există camere de supraveghere.

Ancheta în acest caz este coordonată de Parchetul Tribunalului Constanța, fiind făcute cercetări pentru dare și luare de mită, iar audierile vor continua, până în prezent nefiind începută urmărirea penală împotriva vreunei persoane.

Eleva care a depus plângerea la Poliție a fost eliminată de la proba scrisă la matematică a examenului de bacalaureat, pentru tentativă de fraudă, după ce asupra ei a fost găsit un telefon mobil. Fata a susținut apoi că a dat bani pentru a promova examenul.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Constanța, Cristina Ivan, a declarat, sâmbătă, că „instituțiile abilitate au fost sesizate în acest caz, iar ISJ va începe o anchetă internă”.

Vineri, la Liceul „George Călinescu” din Constanța au fost găsiți într-o clasă, în timpul ultimei probe a bacalaureatului, bani ascunși într-un pachet de șervețele, în timp ce la un liceu din Mangalia au fost găsite fotocopii cu subiecte rezolvate.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Constanța, la centrul de examen de la Liceul Teoretic „George Călinescu”, într-o sală de examen, un membru al comisiei și un inspector școlar care monitorizau desfășurarea examenului de bacalaureat au găsit un pachet de șervețele în care se aflau mai multe bancnote de 50 de lei.

În momentul în care a fost găsit pachetul de servețele cu bani, în clasa respectivă erau 23 de candidați, opt care susțineau examenul la fizică și 15 care dădeau proba la chimie, precum și cei doi supraveghetori.

„Ancheta Poliției este în desfășurare pentru stabilirea cu exactitate a tuturor aspectelor sesizate, urmând a fi făcute propuneri legale în consecință”, afirma purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța, Gelu Manolescu.

Liceul Teoretic „George Călinescu” a fost desemnat centru de examen, alături de absolvenții acestei unității de învățământ susținând examenul de bacalaureat și candidați de la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Bratescu” din Constanța și de la Liceul Tehnologic „Ion Podaru” din Ovidiu.

Totodată, la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia au fost găsite, tot în timpul desfășurării examenului, pe băncile a doi candidați, subiecte rezolvate și fotocopiate.

Și în acest caz Poliția a declanșat o anchetă pentru a stabili cine le-a dat celor doi elevi rezolvarea subiectelor de examen.

„Urmează să stabilim mai întâi despre ce este vorba exact, dacă este un caz penal ori va fi cercetat de o comisie a Inspectoratului Școlar”, au spus reprezentanți ai Poliției Mangalia.

La Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” au susținut probele de la bacalaureat și absolvenții Liceului Teoretic din Negru Vodă.

Laura Mitran,Elvira Gheorghita, [email protected],[email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
'Furnicuța' Laura Cosoi, însărcinată pentru a 4-a oară, așa cum nu ați mai văzut-o! Ce...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Elveția a câștigat Eurovision 2024, ediție controversată din cauza războiului din Gaza. Nemo a spart...
Cum și-a croit muza moștenitorului Alpin drumul până la lux și opulență. Bate orice scenariu...
Andreea Marin a SLĂBIT enorm! Acum arată la fel ca-n tinerețe, când a fost ofertată...
Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată. Tradiţii şi superstiții în prima duminică după Paşte
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
TAXA MAJORATĂ prin lege pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii vor plăti de 3 ori mai...
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Emilia Ghinescu, pe punctul de a cere ajutorul poliției! Artista de muzică populară, hărțuită de...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Rămășițele unei vaste așezări agricole veche de 7.000 de ani, găsite într-un „vid enorm” din...