REZULTATE BACALAUREAT 2012. GENERAȚIA PIERDUTĂ: În căutarea celor 140.000 de elevi care nu au dat BAC-ul în 2012. Andronescu, pentru Gândul: „Datele brute ne-au înspăimântat”

REZULTATE BACALAUREAT 2012. GENERAȚIA PIERDUTĂ: În căutarea celor 140.000 de elevi care nu au dat BAC-ul în 2012. Andronescu, pentru Gândul: „Datele brute ne-au înspăimântat
Publicat: 10/07/2012, 09:09
Actualizat: 05/07/2013, 10:41

REZULTATELE LA BACALAUREAT 2012 publicate de EDU.RO au scos la iveală o absență. Ea echivalează cu o generație întreagă de elevi care a lăsat baltă școala: aproape 140.000 de tineri care erau eligibili să se înscrie la examenul de Bacalaureat nu au făcut acest lucru. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru gândul că este o cifră „care ne îngrijorează” și că va dispune o anchetă asupra acestei situații.

Înainte de începerea sesiunii de BACALAUREAT 2012, fostul ministru interimar al Educației, Liviu Marian Pop, declara că peste 338.000 de elevi se pot înscrie la examene. Fostul ministru includea în această cifră atât absolvenții ciclului liceal 2008-2012, cât și elevii picați la cele două sesiuni de Bacalaureat din 2011, precum și absolvenții școlilor profesionale sau vocaționale unde ciclul liceal durează 5 ani.

Rezultatele finale de la BACALAUREAT 2012 au scos însă la iveală o cifră mult mai mică: puțin peste 200.000 de elevi au participat efectiv la sesiunea de vară a BAC-ului, această cifră incluzându-i și pe cei care au fost excluși din examen sau care nu s-au prezentat la toate probele.

„Datele brute, așa cum sunt prezentate ele, ne-au înspăimântat. Primul lucru pe care vreau să-l fac este să vedem dacă statistic se verifică aceste cifre. Am făcut și eu o primă verificare, nu este ceva solid, pentru că asta urmează să facem”, a declarat pentru gândul Ecaterina Andronescu, ministrul Educației.

Ministrul spune că în cifra de 338.000 de elevi care ar fi trebuit să dea examenul de Bacalaureat au fost luați în calcul și cei înscriși la școli profesionale, cu profile speciale, care fac un an în plus, adică 5 în loc de 4 ani de liceu. „Aceștia, cam 46.000 de elevi, ar trebui să iasă din calcul”, a explicat Andronescu.

Totuși, fostul ministru interimar al Educației, Liviu Marian Pop, cel care a avansat cifra de 338.000 de elevi eligibili pentru examenul de Bacalaureat, exclude o eroare matematică.

„Imposibil să fie o eroare la cifre. Toate centralizările s-au făcut la nivelul liceelor, ei știau cel mai bine”, a explicat pentru gândul Liviu Marian Pop.

Este incredibil! Discutăm de aproape o generație, 140.000 de elevi sunt lipsă. Au terminat liceul în România și nu au dorit să se înscrie la Bacalaureat„, a mai spus Pop, pentru gândul.

Fostul ministru consideră că această cifră ridică „un mare semn de întrebare”, iar situația ar trebui anchetată, lucru pe care Ecaterina Andronescu a anunțat că îl va face. Pop spune că își poate explica o lipsă de aproape 25.000 de elevi care au rămas corigenți în clasa a XII-a și astfel nu au putut intra în Bac, precum și cei care au picat Bac-ul în 2011 și s-au lăsat păgubași. Numărul lor nu se apropie însă nici pe departe de 140.000.

Liviu Marian Pop consideră că cei mai mulți dintre acești elevi care au ales să nu mai dea piept cu Bac-ul s-au dus să muncească: „Poate și-au luat calificările pe specializări tehnice și au considerat că nu mai au nevoie de Bac„.

REZULTATE BACALAUREAT 2012. MEDITAȚII pentru BAC. Cum vrea Ministerul Educației să-i ajute pe elevii care au picat examenul de maturitate

Care sunt soluțiile Ecaterinei Andronescu

În opinia lui Pop, dacă acest ritm de abandon la Bac se menține și în anii următori, putem ajunge la cifre care să depășească 200.000 de elevi care abandonează finalizarea cu diplomă a studiilor liceale.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, a declarat pentru gândul că are trei soluții imediate pentru începerea remedierii acestei situații.

Prima este înființarea de școli postliceale, în care „cei care doresc să obțină o calificare practică să fie primiți fără Bacalaureat”. A doua soluție propusă de Andronescu este ca inspectoratele școlare județene să comunice cu angajatorii locali, „pentru a-i aduce în câmpul muncii” pe elevii care renunță la Bac. Cea de-a treia măsură propusă este verificarea absolvenților de licee industriale, pentru a vedea dacă au obținut certificate de calificare profesională, „de care s-ar putea folosi pentru a se angaja”.

Pe de altă parte, surse familiarizate cu domeniul educației au explicat pentru gândul că cifra elevilor care nu s-au prezentat la Bac ar fi mult mai mică. La sesiunea de vară a Bacalaureatului 2012, s-au înscris 84.404 de elevi de la licee teoretice, din care s-au prezentat la examene 82.280. Din cei 104.863 de elevi înscriși la Bac de la licee tehnice s-au prezentat la examene doar 93.994, iar din cei 10.919 elevi înscriși la Bac de la școli vocaționale s-au prezentat la examene 10.702.

Astfel, cifra celor care au abandonat Bac-ul ar fi de doar 13.210 elevi. Acest calcul nu ia însă în seamă elevii picați în anii trecuți și nici pe cei de la școlile cu cicluri speciale de învățământ, care aveau dreptul să se înscrie la Bac.

REZULTATE BACALAUREAT 2012 JUDEȚE și REZULTATE BAC 2012 BUCUREȘTI pe EDU.RO – MINISTRUL EDUCAȚIEI: Notele sunt comparabile cu cele de anul trecut

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Povestea emoționantă a câțelului care își aștepta stăpânul în ploaie la stația de metrou Unirii
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l...