Richard Branson, într-un interviu acordat Pro TV, către tinerii antreprenori români: ”Ce naiba, treci la fapte!”

Richard Branson, într-un interviu acordat Pro TV, către tinerii antreprenori români: ''Ce naiba, treci la fapte!''
Publicat: 28/05/2012, 17:52
Actualizat: 28/05/2012, 18:08

Miliardarul Richard Branson, proprietarul gigantului Virgin, recomandă antreprenorilor, într-un interviu acordat Andreei Esca, să nu se teamă să înceapă un business chiar dacă este criză, mai ales dacă domeniul ales este unul care îi pasionează.

În interviul difuzat de Știrile ProTV și acordat cu ocazia vizitei lui în România, Richard Branson dezvăluie câteva dintre tehnicile sale de a conduce afacerile imense pe care le patronează.

Magnatul britanic vorbește despre cum a pasiunea pentru muzică l-a făcut să înceapă primul business Virgin. Omul care trăiește pe o insulă în Caraibe și care folosește kite-ul atunci când merge din Europa acasă în Marea Britanie dă și câteva detalii despre viața de familie, despre soția și copiii lui și admite că nu este câtuși de puțin pasionat de modă.

Prezentăm integral interviul acordat de Richard Branson Știrilor ProTV:

Andreea Esca: Aceasta este prima dumneavoastră vizită în România?

Richard Branson: Așa este. E ciudat, am senzația că am fost peste tot în lume de mai multe ori, totuși e prima oară când sunt aici și îmi place foarte mult.

A.E: Nu v-ați gândit niciodată să veniți în concediu aici?

Branson: Nu, presupun că sunt un răsfățat. Trăiesc pe o insulă micuță în Caraibe, așa că în vacanțe nu mai călătoresc prea mult. Locuiesc acolo unde îmi petrec concediile. Dar mi s-a povestit ce frumoasă este România și mi-am propus să vin aici.

A.E: Ce știați despre România?

Branson: Știu de Dracula și știu că aveți peisajele rurale care sunt foarte frumoase.

A.E: Dar nu v-ați întâlnit niciodată cu Dracula…

Branson: Ba da, tatăl meu îl cunoștea foarte bine și…

A.E: V-ați gândit vreodată să investiți în România?

Branson: Nu chiar. Eu încep să investesc undeva când ajung să cunosc o țară sau o situație și dacă mi se spune că, dacă Virgin ar veni acolo, ar schimba viețile oamenilor. De când sunt în România, deja m-au „acostat” câțiva oameni. De exemplu, o fată care vrea să înființeze o firmă, să aducă turiști în România. Cine știe ce-o să iasă din călătoria asta? Dar eu sunt întotdeauna deschis la idei.

A.E: Ce sfaturi le-ați da tinerilor antreprenori români?

Branson: Cred că sfatul principal este să încerce. Am un slogan care sună cam așa: ”Ce naiba, treci la fapte!”. Așa că, dacă simți că poți schimba ceva în viețile altora, încearcă, mai întâi la scară mai mică, să vezi dacă schimbi într-adevăr ceva, și, dacă așa e, poți transforma ideea într-o companie internațională mare. Eu așa am început și cred că mulți oameni de afaceri încep așa. Urmați-vă visurile!

A.E: Să nu se teamă, asta e ideea.

Branson: Da. Important este, cred, să-ți urmezi pasiunea. Să te implici în ceva la care te pricepi și care schimbă in bine viețile oamenilor. Dacă poți să faci asta, ai ingredientele unei afaceri.

A.E: Iar afacerea trebuie să fie ceva ce te pasionează?

Branson: Așa ar fi ideal. Eu am început în industria muzicii, pentru că asta era pasiunea mea. Dacă te pricepi la un lucru și te frustrează modul cum te tratează alții, du-te și fă acel lucru mai bine decât îl fac ei.

A.E: Există, în acest moment, în România, amatori pentru o călătorie în spațiu?

Branson: Da, există o persoană minunată numită Sony Mordechai, care e primul „astronaut” român.

A.E. Locuiește în România, dar este grec, deci nu e chiar același lucru. Nu știți dacă există vreun român adevărat care vrea să facă asta?

Branson: Dacă el nu este un român adevărat, ne-ar plăcea sa avem unul. Virgin Galactic va fi gata să ducă oameni în spațiu cam peste un an. Suntem plini de entuziasm, proiectul e aproape gata și va fi prima companie de zboruri comerciale în spațiu. Îl căutăm în continuare pe primul nostru client român adevărat.

A.E Ce anume căutați atunci când lansați o companie nouă?

Branson: Căutăm oameni fantastici care să o conducă. Găsim un președinte căruia să-i pese într-adevăr de oameni și să scoată ce e mai bun din ei. Intrăm într-un parteneriat nou numai dacă suntem convinși că asta va dezvolta brandul Virgin, că ne va plăcea, că are potențialul de a se extinde în toata lumea și de a deveni o companie internațională.

A.E. Gândiți în stil mare.

Branson: Da, gândim în stil mare. N-a fost așa de la început. Când am început, gândeam la scară foarte mică, dar evident pe măsură ce Virgin s-a dezvoltat, am început să gândim la scară din ce în ce mai mare. Acum îmi petrec mare parte din timp construind noi organizații non-profit în toată lumea. Tocmai am fost la o reuniune a grupului The Elders, un grup de oameni minunați care merg în zone de conflict și încearcă găsească soluții. Evident, pe măsură ce ai succes, începi să gândești la scară tot mai mare.

A.E. În acest climat economic, credeți că este înțelept să investești în sectorul bancar?

Branson: Sper, pentru că tocmai am preluat o bancă falimentară din Marea Britanie, Northern Rock, și am transformat-o în Virgin Money. Cred că în vremuri dificile există oportunități extraordinare și poți obține clădiri, oameni, orice – mult mai ieftin decât în vremurile bune. Așa că acum e un moment bun să începi o afacere nouă și cred că sectorul bancar e total discreditat, deci ne-am gândit că, dacă Virgin poate intra pe această piață, cu o reputație bună și un nume curat, putem avea succes.

A.E. Există vreo decizie de afaceri pe care o regretați?

Branson: Nu regret nimic. Nu toate afacerile pe care le-am început au avut succes. Am încercat să ne batem cu cei de la Coca-Cola și o vreme chiar i-am bătut.

A.E. Iar acum beți Pepsi.

Branson: N-are importanță ce bem acum. Apoi, evident, Coca-Cola și-a trimis tancurile și ne-a făcut praf. Dar nu regret. Virgin e un brand care răspunde provocărilor. Când avem succes e bine, dar dacă dăm greș oamenii înțeleg că am încercat.

A.E. Sunteți în afaceri de mai bine de 40 de ani. Cum de nu v-ați implicat niciodată în politică?

Branson: Mă implic în campanii legate de probleme politice. De exemplu, în această seară mă duc în Spania, unde fac parte din Comisia mondială pentru politica privind drogurile. Sunt în ea zece foști președinți din America de Sud, președintele Greciei și alții. Comisia consideră că modul în care lumea îi tratează pe cei care iau droguri e greșit și că războiul împotriva drogurilor a eșuat. Consumatorii de droguri n-ar trebui trimiși la inchisoare, ci ajutați. Drogurile ar trebui să fie o problemă medicală, nu una infracțională. Așa că lucrăm intens la probleme de acest gen, încercăm să-i convingem pe politicieni să fie curajoși și să-și schimbe abordarea.

A.E: Dar nu v-ar plăcea sa fiți polician, să faceți din politică o meserie?

Branson: Nu, cred că poți să realizezi mai mult din afara arenei politice obișnuite, făcând campanie pe anumite probleme, decât dacă ești în politică. Îmi petrec cea mai mare parte a timpului cu probleme precum rezolvarea conflictelor, încălzirea globală sau controlul bolilor în Africa.

A.E: Care le sunt mai folositoare oamenilor în mod direct.

Branson: Cred că tocmai pentru că nu sunt implicat în politică…

A.E: Au încredere mai multă în dumneavoastră.

Branson: Cred că mă ascultă mai mult. Avem ceva numit Ocean Elders, prin care facem campanie pentru crearea mai multor rezervații marine în oceane, pentru protecția rechinilor și a unor specii pe cale de dispariție. Și sunt în măsură să influențez lucrurile.

A.E. V-am văzut și într-o campanie de promovare a Marii Britanii. Cum e să fii unul dintre simbolurile acestei campanii?

Branson: Evident că te simți flatat când Guvernul țării tale te alege să participi la o asemenea campanie și cred că dacă eram politician n-ar fi putut să-mi propună asta. Așa că ăsta e încă un motiv să nu intru în politică.

A.E: Nu v-am mai fi văzut în toate aeroporturile.

Branson: Am vrut să vă țin sub observație.

A.E. De ce n-ați investit în presă? Știu despre revista Student, dar apoi n-ați mai investit în televiziune, radio…

Branson: Suntem prezenți pe piața de televiziune. Avem principala companie de cablu din Marea Britanie, Virgin Media, dar cred că e greu să faci presă, dacă te bazezi pe ea ca să-ți promovezi companiile și în același timp ai un ziar.

A.E. Credeți că e un conflict de interese.

Branson: Așa cred. Și cred că s-a dovedit o decizie înțeleaptă, pentru că presa nu se descurcă tocmai bine. Dar televiziunea merge în continuare bine.

A.E. Și internetul.

Branson: Și internetul.

A.E. Aveți încredere în internet? Credeți că acesta este viitorul?

Branson: Cred că este o parte enormă din viitor, da. E trist că majoritatea companiilor noi din domeniu apar la San Francisco și nu în Europa. Să sperăm că vor apărea niște antreprenori români și britanici în domeniul internetului. E clar că internetul transformă lumea.

A.E. Cum v-ați protejat investițiile în această perioadă de criză?

Branson: Noi suntem o companie neobișnuită. Majoritatea brandurilor mari se specializează într-un domeniu. Nike în încălțăminte, Google în internet, Coca-Cola în băuturi răcoritoare. Dar Virgin e prezentă în 300 de companii diferite, noi suntem brandul unui stil de viață. Avem cel mai mare lanț de săli de fitness, chiar și oamenii care sunt la serviciu vor să se mențină sănătoși, să arate bine…

A.E. Deci mențineți un echilibru între companii, până la urmă.

Branson: Exact, menținem un echilibru. Unele urcă, altele coboară, dar ne-am clădit forța în mulți ani de zile.

A.E Ce fel de om de afaceri sunteți? Genul care deleagă responsabilități sau genul care ar vrea să facă el însuși totul?

Branson: Categoric sunt genul care deleagă. Sunt dislexic și nu mă pricep foarte bine la cifre. Așa că de la o vârstă foarte fragedă am învățat arta de a delega. Eu văd imaginea de ansamblu, dar detaliile le încredințez altor oameni pricepuți.

A.E Aveți încredere în femei, în afaceri?

Branson: Cred că femeile sunt o forță a naturii în orice aspect al vieții și mai ales în afaceri. Dacă nu avem grijă, femeile vor conduce lumea, așa că trebuie să…

A.E Și aveți grijă?

Branson: Nu. Unii dintre cei mai buni lideri de la Virgin sunt femei. Avem o fundație numită Virgin Unite, condusă de Gina Wang, care e strălucită. Dacă te ocupi de microîmprumuturi în Africa, s-a constatat că mai bine dai banii femeilor, pentru că bărbații îi beau, pe când femeile îi vor folosi ca să aibă grijă de copii. Există motive întemeiate pentru care oamenii investesc în femei.

A.E Pentru că o mulțime de femei vor vedea acest interviu, trebuie să vă întreb: cum ar trebui să fie o femeie ca să fie interesantă pentru Sir Richard Branson?

Branson: Să fie naturală, să fie ea însăși. Îmi plac oamenii cu umor, care se bucură de viață și zâmbesc mult. Toate acestea sunt de ajutor.

A.E. Dar și fizicul e de ajutor.

Branson: Sunt bărbat, normal că și fizicul ajută. Dacă o femeie se întâmplă să fie frumoasă, nu mă plâng. Pot să trăiesc cu asta.

A.E. Pe de altă parte, știu foarte bine că pentru dumneavoastră familia e foarte importantă. Ne puteți spune cum se păstrează o căsnicie, care e secretul să faci să meargă o căsnicie și o relație bună, în ziua de azi?

Branson: Cred că și norocul are un rol aici. Eu sunt norocos, suntem împreună de 34 de ani și ne înțelegem de minune. Suntem încă îndrăgostiți după 34 de ani, ceea ce este remarcabil. Nu ne sufocăm unul pe celălalt, nu suntem geloși când suntem departe unul de celălalt. Cred că e important să-i acorzi celuilalt libertate, dar e important ca și el să știe cât de departe să se meargă. Încredere, dragoste și familie. Avem norocul să avem niște copii încântători și cred că asta ajută, întărește o relație. Și prieteni.

A.E. Știu că trăiți foarte sănătos. Urmați o dietă specială sau un regim de viață deosebit?

Branson: Ca familie, ne-am propus o mulțime de aventuri. Săptămâna aceasta vom face kitesurfing peste Canalul Mânecii. Acesta e modul în care mă întorc acasă din Europa, împreună cu copiii mei: mergem din Franța în Anglia trași de zmee. În august vom escalada muntele Matterhorn. Chiar acum fiul meu călătorește cu bicicleta din Italia spre Franța.

A.E. Deci toată lumea face sport în familia dumneavoastră?

Branson: Încercăm să ne menținem sănătoși făcând lucruri care ne plac. Întotdeauna am făcut asta și mi-a plăcut. Deci cred foarte mult în a te menține în formă.

A.E.: Imaginea dumneavoastră e foarte cunoscută. Aveți anumiți designeri vestimentari? Cum vă îmbrăcați? Cine vă cumpără hainele, de exemplu?

Branson: Port aceeași pereche de blugi în fiecare zi și același sacou…

A.E. Nu vă cred.

Branson: E adevărat, puteți să o întrebați pe secretara mea, e în spatele dumneavoastră.

A.E.: Același gen de blugi.

Branson (râde): Poate îi mai schimb când și când. Nu iau moda în serios.

A.E: Vă cumpărați singur hainele sau altcineva se ocupă de asta pentru dumneavoastră?

Branson: Ăsta e unul dintre avantajele căsniciei. Am o soție care îmi alege hainele în locul meu. Nu mă interesează prea mult hainele, în ceea ce mă privește. Îmi plac femeile îmbrăcate frumos, dar eu sunt bărbat, nu e așa de important.

A.E: Sunteți interesat de Twitter sau Facebook? Le folosiți în mod regulat?

Branson: Pe Twitter și Google am cinci milioane de oameni care mă urmăresc zilnic, așa că le iau în serios și îmi plac. Încerc să răspund la mesaje pe Twitter și să împărtășesc cu oamenii viața aceasta incredibilă pe care o trăiesc. Îmi sunt și utile, dacă fac campanie împotriva drogurilor, sunt o armă foarte puternică. Așa că le iau foarte în serios.

A.E. Văd că e foarte important pentru dumneavoastră să luptați cu aceste probleme cu drogurile și să schimbați modul în care le privește lumea…

Branson: Dacă luați ca exemplu Rusia, de care dumneavoastră sunteți foarte aproape… Ei îi tratează pe cei care au probleme cu drogurile într-un mod absolut îngrozitor. Să-i trimiți la închisoare nu e o soluție. Portugalia, în ultimii zece ani, n-a trimis pe nimeni la închisoare pentru consum de droguri. Ei au mutat problema din domeniul penal în cel medical. Și o țin sub control. Numărul celor care iau heroină a scăzut la jumătate. Și numărul celor care iau alte droguri a scăzut substanțial. Numărul celor care comit spargeri ca să facă rost de droguri se apropie de zero, pentru că nu mai au nevoie să facă asta. Statul le dă ace curate, le dă metadonă, ca să se poată lăsa de droguri. În America, un milion și jumătate de oameni de culoare sunt în închisoare pentru că se droghează. Sunt mai mulți decât atunci când a fost abolită sclavia în America. E îngrozitor ce se întâmplă acolo. Dacă văd ceva atât de greșit, e important să o spun răspicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Se schimbă regulile în FOTBAL. Decizia finală a venit azi, 3 mai. România e obligată...
Vești foarte proaste de la ANM. Vremea se schimbă în rău
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice