Risc maxim de avalanșă în Făgăraș. Ce înseamnă o alertă de Grad 5

Redactor:
Adrian Macarie
Risc maxim de avalanșă în Făgăraș. Ce înseamnă o alertă de Grad 5
Risc maxim de avalanșă în Făgăraș. Ce înseamnă o alertă de Grad 5

Riscul de avalanșă este de gradul 5, grad maxim posibil, la altitudini peste 1800 de metri, și de gradul 3, sub această altitudine, astfel că toate traseele montane din județul Argeș, sunt și vor rămâne închise. De asemenea, riscul se va menține și în perioada următoare, informează Serviciul Public Salvamont Argeș, potrivit Radio Romania.

Peste structurile de placă existente s-a depus zăpadă proaspată, umedă, ceea ce sporeste riscul dinamizării zăpezii, expunerea fiind și la altitudini joase, aparent sigure, din cauza eventualelor avalanșe care pot veni de la altitudini superioare, precizează aceeași sursă.

Schiorii de free ride și cei care practică schiul de tură sunt avertizați că, în următoarele zile, riscul de avalanșă va fi foarte mare, pentru că cei 60 cm depuși la altitudinea de 2000 de metri sunt acumulați în troiene și plăci de vânt pe alocuri, formațiuni instabile, care se pot desprinde chiar și la încărcări ușoare sau chiar spontan.

Sfatul Salvamont Argeș pentru cei care doresc să își petreacă timpul liber în zona montană argeșeană este să nu încerce să urce pe traseele închise și să ceară informații salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Național Salvamont, formând 0SALVAMONT.

De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în așa fel încât, să existe o marjă de siguranță de o ora de lumină, după terminarea acesteia, tinând cont că la ora 19:30 este deja întuneric. În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălțăminte și îmbrăcăminte adecvată, colțari, piolet etc.) trebuie să existe în permanență în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situații neplăcute.

Chiar și în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveți încălțări și îmbrăcăminte de iarnă, de asemenea o lanternă, pentru situațiile în care sunteți nevoiți să vă deplasați pe jos. Nu parcați mașinile la baza pantelor mari, fără pădure, încărcate cu zăpadă! În perioada de iarna, care la altitudini mari durează până la sfârsitul lunii mai, este necesară o prudență mărită, pentru a evita situațiile nedorite.

Inchide