RISCUL MESERIEI. Șase ani de închisoare pentru o jurnalistă din Filipine, după o greșeală de tehnoredactare. Președintele Duterte: „Un magazin de fake-news!”

RISCUL MESERIEI. Șase ani de închisoare pentru o jurnalistă din Filipine, după o greșeală de tehnoredactare. Președintele Duterte: „Un magazin de fake-news!”
RISCUL MESERIEI. Șase ani de închisoare pentru o jurnalistă din Filipine, după o greșeală de tehnoredactare. Președintele Duterte: „Un magazin de fake-news!”
Publicat: 15/06/2020, 07:17

Coordonatorul unui site de știri din Filipine, cunoscut pentru criticile aduse președintelui Rodrigo Duterte, riscă șase ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de calomnie în Manila.

„O să ne opunem oricăror atacuri împotriva libertății presei”, a declarat Maria Ressa, în fața colegilor jurnaliști, după acuzațiile de luni, scrie france24.com.

Verdictul de luni are legătură cu plângerea unui afacerist, înregistrată în 2017, cu privire la un articol din publicația Rappler din 2012. Acesta era acuzat că are legături cu un judecător al Curții Supreme.

Se invocă un „typo”. De la „evation” la „evasion”

Ressa, desemnată Personalitatea Anului de către Time în 2018, nu a scris articolul respectiv și anchetatorii guvernamentali au respins prima dată acuzațiile antreprenorului.

Ulterior, procurorii statali au acuzat-o pe Ressa și pe Reynaldo Santos, un fost jurnalist Rappler, cel care a scris materialul, sub incidența legii privind infracțiunile cibernetice. Procurorii au vizat acuzații grave, precum hărțuirea și pornografia infantilă.

Legea care îi pune sub acuzare a intrat în vigoare în septembrie 2012, la câteva luni de la publicarea articolului. Procurorii spun că o corectură a materialului Rappler, făcută în 2014, prin care cuvântul „evasion” a fost schimbat cu „evasion” (evaziune fiscală) a modificat substanțial conținutul și intră sub incidența legii.

„Am fost o pildă: taci din gură sau vei fi următoarea țintă… tocmai de aceea am fost vizată de ei”, a spus Ressa, cofondatorul Rappler și fost jurnalist CNN.

Guvernul lui Duterte a spus că acest caz nu are motivații politice și autoritățile trebuie să impună legea, chiar și în cazul jurnaliștilor.

Duterte, despre Rappler: „Magazin de fake news la reducere!”

Amnesty International a precizat că „atacurile” împotriva lui Rappler fac parte dintr-o misiune guvernamentală de intimidare a presei libere din Filipine.

Presa a scris în repetate rânduri despre războiul sângeros dus de președinte cu presupușii traficanți de droguri, în urma căruia au fost executate, în plină stradă, mai multe persoane, fără o acuzație sau un proces propriu-zis.

Un caz celebru este cel al senatoarei Leila de Lima, care a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru posesie de droguri, deși aceasta susține că acuzațiile reprezintă „o făcătură”. În 2018, Duterte a spus că Rappler reprezintă „un magazin de fake news la reduceri” și le-a interzis lui Ressa și colegilor ei să mai participe la întâlnirile sale publice.

Oamenii sunt amenințați cu moartea: „Există saci pentru trupurile celor care răspândesc fake-news”

Oamenii care răspândesc „fake news” despre coronavirus în Filipine au primit un avertisment îngrozitor – există „saci pentru trupuri” (saci în care sunt puse cadavrele) care vă așteaptă, spune senatorul din filipinez Bong Go, citat de publicația britanică Mirror.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului: Duterte are nevoie de evaluare psihiatrică

Zeid Ra’ad al-Hussein a catalogat drept „inacceptabile” afirmațiile făcute de către Duterte în legătură cu anumiți apărători ai drepturilor omului.

„Consiliul pentru Drepturile Omului trebuie să adopte o poziție fermă în privința acestui subiect; aceste atacuri nu pot să rămână fără răspuns”, a spus Al-Hussein.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York