România cheltuie de cinci ori mai puțin față de alte state pentru educația unui elev

România cheltuie de cinci ori mai puțin față de alte state  pentru educația unui elev
Publicat: 20/01/2017, 16:13

În ședința de guvern de miercuri s-a adoptat o hotărâre prin care costul standard per elev va crește, în anul 2017, de la 3.043 la 3.740, adică va ajunge la puțin peste 824 de euro. Potrivit hotărârii, vor fi alocate 13,9 miliarde de lei pe an pentru peste trei milioane de elevi beneficiari. Chiar dacă sumele au fost majorate, România oferă tot cei mai puțini bani elevilor. În Europa, Norvegia este fruntașă. Alocă anual aproximativ 4000 de euro pentru fiecare elev. Este urmată de Belgia și Marea Britanie, cu puțin peste 3.300 de euro. Franța și Germania au un cost standard de 2.870 de euro. Chiar dacă oferă mai puțin, 2.000 de euro, Polonia și Cehia tot sunt mult peste România. Chiar și vecinii bulgari înțeleg nevoile elevilor mai bine. Ei au un cost standard de aproximativ 1000 de euro, se arată într-un studiu Eurostat.

Întrebat ce ar trebui să facem pentru a urca în clasamentul european, ministrul Educației a declarat pentru MEDIAFAX că „dacă muncim mai mult, dacă sunt venituri mai ridicate și o bunăstare mai mare, atunci va mai crește și costul standard per elev”.

„Este foarte bine că s-a mărit costul standard per elev. Educația nu e la nivel european pentru că nici România nu este la nivelul celorlalt state din Europa. A ne compara cu alte țări este foarte bine și trebuie să vedem ce trebuie schimbat. Oricât de mulți bani ar fi, tot nu ar fi suficienți pentru educație”, a declarat Pavel Năstase pentru MEDIAFAX.

Costul standad per elev înseamnă banii pe care statul îi oferă pentru fiecare elev în parte. Acest cost este o finanțare de bază în care sunt incluse mai multe cheltuieli. Cea mai mare sumă este folosită pentru plata salariilor profesorilor. Din restul banilor se achiziționează bunuri materiale cum ar fi: cretă, bănci, manuale, scaune, necesarul pentru evaluările naționale ale elevilor. Asociațiile de elevi spun că în urma acestei împărțiri a banilor părinții tot sunt nevoiți să plătească anumite bunuri de care elevii ar trebui să beneficieze gratuit.

„Trebuie să ne uităm unde se duc banii aceștia. Din mai multe rapoarte, rezultă că 92% din acest cost standard merg pe cheltuieli salariale. Autoritățile locale au posibilitatea, nu obligația, să contribuie la cheltuielile materiale dintr-o școală, dar acest lucru nu se întămplă, astfel tot părinții și elevii cad la mijloc și trebuie să plătească ceea ce știm deja că se numește fondul școlii, fondul clasei” a declarat pentru MEDIAFAX, Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Pentru a scăpa de banii ceruți părinților prin fondul școlii și cel al clasei, este nevoie de o suplimentare a acestui cost standard.

„Pe lângă acești aproape 700 de lei puși la costul standard, ar mai fi nevoie de încă 300 de lei, așa se poate eluda fondul școlii. Astfel, să avem bani pentru bunuri și servicii în unitățile de învățământ”, mai spune Alexandru Manda.

Întrebat cu cât se măresc salariile profesorilor în urma creșterii costului standard, ministru a afirmat: „Ce treabă au salariile cu costul standard? Aceștia sunt niște bani pentru elevi”. Ulterior, Pavel Năstase a precizat că nu s-a făcut niciun calcul.

„În fiecare an se actualizează costul standard per elev pentru că este strâns legat de creșterile salariale deoarece din acest cost se plătesc salariile profesorilor, dar și alte chetuieli materiale. Din finanțarea de bază, creșterea salarială ajunge la 15 procente”, a explicat pentru MEDIAFAX Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Costul standard per elev/preșcolar se determină pentru fiecare nivel de învățământ, filieră, profil, specializare/domeniu, în funcție de mărimea și tipul unităților de învățământ, mediul urban/rural și coeficienții de temperatură din zone geografice.

„Rețeaua școlară este foarte diferențiată la noi în țară. Există școli izolate, în mediul rural, pentru care agentul termic costă mult mai mult” explică Liviu Pop.

Din septembrie 2016, cei 28.000 de elevi din învățământul particular au devenit beneficiari ai acestui cost standard însă măsura nu înseamnă scăderea taxei de școlarizare.

„Știm că din luna septembrie, și elevii din unitațile de învățământ privat beneficiază de acest cost standard. Nu pot să spun dacă acest lucru înseamnă scăderea taxelor de școlarizare pentru acești elevi. Fiecare unitate școlară particulară are propria politică și la nivelul ei se decide care este taxa”, susține Liviu Pop.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?