România intră pe harta Europei nefumătoare. Ce schimbări aduce noua lege

România intră pe harta Europei nefumătoare. Ce schimbări aduce noua lege
Publicat: 16/03/2016, 01:53

Conform legii adoptate de Parlament și care are și avizul Curții Constituționale, fumatul este interzis în „orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spațiile de la locul de muncă și în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spațiu închis sau în aer liber.

Interdicția se aplică și în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private.

Fac excepție celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță. Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea următoarelor condiții: să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea și stingerea incendiilor și să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Cameră pentru fumat”, „Loc pentru fumat”.

Legea interzice și comercializarea produselor din tutun în unitățile sanitare și cele de învățământ, de stat și private, precum și vânzarea la bucată a țigaretelor, țigărilor de foi și cigarillos.

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității, la a doua abatere. Săvârșirea unei noi contravenții la prevăzută de legea antifumat se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

Legea Antifumat a fost inițiată de deputata PSD Aurelia Cristea, care a fost sprijinită de mai multe ONG-uri în promovarea acestui proiect. Cristea a spus că nu a făcut altceva decât să preia legea antifumat de la deputatul PSD Manuela Mitrea și să amendeze legea, în urma un demers de dezbatere publică inspirat din bunele practici ale statelor europene.

Europa nefumătoare

În prezent, 17 țări din UE dispun de numeroase reglementări care interzic fumatul. Cele mai stricte norme se aplică în Irlanda, Regatul Unit, Grecia, Bulgaria, Malta, Spania și Ungaria. Aceste țări au interzis total fumatul în spații publice închise, în mijloacele de transport în comun și la serviciu (cu doar câteva mici excepții).

Fumatul este interzis total în baruri și restaurante în Bulgaria, Cipru, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Spania, Marea Britanie și Croația.

VEZI AICI LISTA MĂSURILOR ANTIFUMAT DIN TOATE ȚĂRILE UE

Încă din anul 2006, fumatul a fost interzis în diferite țări ale UE. Prima țară care a luat măsura de a interzice fumatul a fost Irlanda.

Exemplul a fost urmat, la scurt timp, de Italia, Scoția și Suedia. De asemenea, în același an, fumatul a fost interzis în Grecia, Malta, Cipru, Liechtenstein, țările baltice (Letonia, Lituania, Estonia), Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia și Polonia. Însă, nu în toate țările, aplicarea normelor anti-fumat s-a putut desfășura corect. – See more at: http://www.sanatatea.com/pub/deprinderi-daunatoare/4156-in-ce-tari-ale-ue-este-interzis-fumatul-in-locuri-publice.html#sthash.TMSlF9On.dpuf

Statistică neagră

Potrivit datelor oficiale în România, la fiecare 16 minute un român moare din cauza fumatului. Statisticile pneumologilor arată că anual își pierd viața din cauza acestui viciu 33.000 de români, ceea ce înseamnă 89 în fiecare zi sau 4 în fiecare oră.

– Decese datorate fumatului la bărbat – 23.6%

– Decese datorate fumatului la femei – 6.2%

– Expunerea la fumatul pasiv la domiciliu a adolescenților – 90.4% una dintre cele mai mari din lume.

– Prevalența fumatului la bărbați – 45.5%; Prevalența fumatului la femei – 25.1%, populație peste 15 ani cu un total de 32.4% (2009).

– Prevalența fumatului la adolescenții de sex masculin 21.5% ; Prevalența fumatului la adolescenții de sex feminin 14,3% cu vârstă între 13-15 ani, cu un total 17.6%(2009).

– Consumul de țigări per capita – 1404.

Erată: Dintr-o eroare de interpretare, în material a apărut ca dată a intrării în vigoare a legii antifumat 16 martie. Facem rectificarea în sensul că actul normativ care interzice fumatul în spațiile publice închise intră în vigoare pe 17 martie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată