România REALĂ. Patru milioane de români nu au văzut niciodată Marea Neagră

România REALĂ. Patru milioane de români nu au văzut niciodată  Marea Neagră
Publicat: 18/07/2014, 16:49
Actualizat: 29/09/2018, 03:20

Potrivit studiului realizat de IRES pe un eșantion de 1.473 de repondenți, circa 22% dintre români nu au fost vreodată pe litoralul românesc, iar 37% spun că au fost înainte de anul 2000. În același timp, 14% dintre participanți afirmă că au fost la Marea Neagră anul trecut.

O treime dintre cei chestionați au indicat că își vor lua concediu. Aproape jumătate dintre ei au, în acest an, între 21 și 30 de zile de concediu, 22% au între 11 și 20 de zile, 15% au mai puțin de 10 zile, iar 15% peste 31 de zile.

Circa 12% dintre respondenții care au în acest an concediu și-au luat deja zile de concediu: 44% între 1 și 10 zile, 25% între 11 și 20 de zile, 17% între 21 și 30 de zile și 6% între 31 și 40 de zile.

Mai mult de 1 din 5 români obișnuiesc să își ia concediu numai vara, 15% dintre ei împart perioada concediului atât vara, cât și iarna, 12% nu țin cont de anotimp atunci când își programează vacanța, iar 4% își programează concediul în funcție de ofertele de vacanță pe care le găsesc.

Dintre cei cu copii sub 18 ani, 81% afirmă că merg în vacanțe împreună cu aceștia.

Un procentaj mare, de 42% dintre cei chestionați, optează pentru sejururile all inclusive, iar dintre aceștia 64% ar prefera ca aceste vacanțe să fie în România.

Dintre cei 31% respondenții care preferă sejururi all inclusive în străinătate, cei mai mulți se îndreaptă spre Turcia (22%), Grecia (14%), Spania (12%).

Gradul de satisfacție față de serviciile hoteliere din România este unul moderat, mai puțin de jumătate declarându-se satisfăcuți, 41% dintre respondenți sunt destul de mulțumiți, în timp ce doar 7% spun că sunt foarte mulțumiți.

Aproape 1 din 5 români au fost în ultimii 10 ani în fiecare an, în vacanță pe perioada verii. Procentajul celor care își iau vacanță pe perioada verii este în ușoară creșere în ultimii patru ani.

Cei mai mulți români (26%) au pe perioada verii între 1 și 10 zile de vacanță, 19% au între 11 și 20 de zile , iar 9% peste 21 de zile.

Două treimi dintre cei chestionați și-au petrecut vacanțele de vară din ultimii 10 ani, cel mai des, în România, 18% au fost plecați atât în străinătate, cât și în țară, iar 16% doar în străinătate.

Peste jumătate dintre respondenți spun că anul trecut nu au fost plecați nicăieri pe perioada verii, 32% au rămas în România, iar 10% au fost plecați în străinătate.

Dintre cei care au fost plecați în concediu anul trecut pe perioada verii (46%), o treime au fost la mare, un sfert au fost la munte, 16% au fost și la mare și la multe, 16% au avut o vacanță în care au vizitat orașe și locuri diferite, iar 13% au vizitat un oraș sau un loc anume.

Marea este destinația preferată și pentru vacanța de vară din acest an: 41% dintre respondenții care vor pleca în vacanță în această vară aleg marea, 29% aleg muntele, 9% vor merge și la mare, și la munte. Stațiunile balneare sunt preferate de 6% dintre respondenți, la fel ca și vizitele într-un oraș

Dintre cei care au fost anul trecut pe litoralul românesc, 84% se declară mulțumiți și foarte mulțumiți de vacanța petrecută la Marea Neagră

În timp ce o treime dintre respondenți ar alege destinații din străinătate pentru petrecerea vacanței de vară, 59% dintre ei spun că preferă România. Dintre țările în care românii ar dori să-și petreacă vacanța de vară, pe primele locuri se află Grecia (21%), Spania (15%), Italia (12%) și Turcia (9%)

Aproape trei sferturi (73%) dintre participanții la studiul IRES care vor mai pleca anul acesta în vacanța de vară declară că aleg România, ca destinație. Alte țări spre care se îndreaptă românii în această vară sunt Italia, Grecia, Bulgaria, Germania, Spania sau Turcia

Pentru vacanța de vară de anul trecut, cei mai mulți respondenți spun că au cheltuit sub 2.000 de lei și doar 10% au cheltuit peste 6.000 de lei.

Aproape jumătate (45%) dintre respondenții care vor merge anul acesta în vacanța de vară vor cheltui cel mult 2.000 de lei, 16% vor aloca între 2001 și 3000 de lei, iar 10% între 4.001 și 5.000 de lei.

Doar 8% spun că bugetul pentru vacanța de vară din acest an este mai mare decât anul trecut. Pentru o treime a rămas la fel, iar pentru aproape unul din cinci respondenți este mai mic decât anul trecut.

Cheltuielile pentru vacanța de vară sunt influențate direct de starea generală financiară a familiei. La acest capitol, 47% dintre respondenți spun că în ultimii 5 ani situația lor financiară a rămas la fel, în timp ce 37% consideră că s-a înrăutățit. Totuși, 15% dintre participanții la studiu spun că în ultimii 5 ani situația lor financiară s-a îmbunătățit.

O treime dintre respondenți spun că obișnuiesc să se cazeze, în vacanța de vară, la hoteluri, 22% aleg pensiunile, 7% locuiesc la prieteni sau rude, 6% închiriază un apartament, 5% închiriază o casă sau o vilă.

Peste jumătate dintre cei care aleg hotelurile (53%) preferă un hotel de trei stele, 20% aleg unul de două stele, iar 17% unul de patru stele. Pensiunile cel mai des căutate sunt cele de trei margarete (45%).

Cei mai mulți români aleg să plece în concediu cu propriul autotusim (64%), 13% aleg trenul, 10% avionul, iar 8% autocarul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
România devine LIDERUL EUROPEI. Anunțul anului de la Guvern. Vom fi o FORȚĂ
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european