România trebuie să plătească despăgubiri de 196.400 euro din cauza condițiilor din închisori

România trebuie să plătească despăgubiri de 196.400 euro din cauza condițiilor din închisori
Publicat: 04/02/2015, 08:54
Actualizat: 23/02/2016, 11:24

România a fost condamnată, anul trecut, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), să plătească 196.400 de euro unor condamnați, ca despăgubiri pentru condițiile din închisori, se arată în bilanțul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Potrivit ANP, „supraaglomerarea reprezintă o provocare majoră a sistemului penitenciar românesc”, deficitul de locuri de cazare fiind în prezent de 11.170 de locuri.

Oficiali ai ANP au explicat că, potrivit legislației europene, fiecare deținut are dreptul la un spațiu de patru metri pătrați, obligație pe care sistemul penitenciar românesc nu poate să o respecte.

Astfel, pentru limitarea efectelor supraaglomerării, în 2014, ANP „s-a axat pe dezvoltarea infrastructurii”.

Mai exact, anul trecut, la Penitenciarul Găești, au fost demarate lucrări de transformare a pavilionului școală în pavilion de detenție, la Penitenciarului Codlea au continuat lucrările la un nou pavilion pentru detenție, bloc alimentar și centrală termică, și au fost realizate proiectele pentru pentrut transformarea a două pavilioane administrative auxiliare în spații de detenție la Penitenciarul Giurgiu, pentru transformarea unor grajduri în spații de detenție la Secția Ișalnița din cadrul Penitenciarului Craiova și pentru amenajarea unuor celule în locul atelierului de producție la Penitenciarului Satu Mare.

Tot anul trecut au fost obținute fonduri norvegiene pentru modernizarea secției de tineri din Penitenciarul Bacău și înființarea unui centru terapeutic pentru femei în Penitenciarul Gherla, unde lucrările urmează să înceapă în 2015.

În același timp, conform bilanțului, se are în vedere reabilitarea unui număr de 1.380 locuri de cazare prin finalizarea obiectivelor de reparații capitale la Penitenciarul Codlea (100), Penitenciarul Mărgineni (200), Penitenciarul Aiud (80), Penitenciarul Baia Mare (200) și Penitenciarul Iași (800).

În 2014, ANP a transmis Ministerului Afacerilor Externe 148 de puncte de vedere pentru formularea apărărilor în cauzele aflate pe rolul CEDO care privesc condițiile de detenție în care România este parte.

Statul român a fost condamnat anul trecut în 29 de cazuri vizând condițiile din penitenciare, față de 32 în 2013, și a fost obligat la plata unor despăgubiri în cuantum de 196.400 euro, comparativ cu suma de 221.819 euro în 2013.

Directorul ANP, Cătălin Bejan, a declarat că în România ar fi nevoie de un penitenciar nou, care, deși nu ar rezolva complet deficitul de peste 11.000 de locuri, ar reprezenta un început. Reprezentanții ANP au identificat și două locuri unde ar putea fi construită o închisoare nouă: orașul Caracal și localitatea prahoveană Berceni.

Bejan a subliniat că o astfel de construcție implică niște costuri foarte mari, dând exemplu construirea unui penitenciar modern la Madrid, pentru care statul spaniol a plătit 110 milioane de euro.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
Acuzat de Becali că e swinger, Răzvan Lucescu rupe tăcerea: `Dacă sexul e bine făcut...
Cum scazi febra de la COVID natural. Remedii pe care să le aplici acasă
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Indonezia îşi mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta. Cum se va numi noua...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
INTERSECȚIA de la DELFINARIU va fi RESISTEMATIZATĂ!
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Schimbare istorică la pensii! Anunț major despre talonul de pensie din România
Fenomenul bizar care a șocat România. Nu s-a mai văzut așa ceva. FOTO
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...