Românii nu se mai înghesuie să lucreze pe litoral. Hotelierii români, obligați să caute angajați în Asia

Redactor:
Cătălin Legănel
Românii nu se mai înghesuie să lucreze pe litoral. Hotelierii români, obligați să caute angajați în Asia
Mai multe pe gandul.info

Președintele Asociației Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, i-a cerut, luni, ministrului Turismului, Mircea Titus Dobre, în timpul unei dezbateri publice privind proiectul Legii Turismului, înființarea unei agenții guvernamentale care să se ocupe de aducere a forței de muncă din afară.

„Probabil că la anul vom avea probleme și mai mari decât am avut anul acesta. Am propus domnului ministru înființarea unei agenții guvernamentale care să se ocupe de aducere a forței de muncă din afară. Așa cum noi avem patru milioane de români afară, probabil sunt zone în lume, și mă refer pe zona Asia, unde mulți își doresc să vină să lucreze în România, unde salariile pe care le oferim noi sunt mai mari decât au ei acolo. (…) Ar putea să vină din toată zona Asia, mai puțin din Europa unde sincer la ora asta nu putem face față salariilor din Uniunea Europeană”, a declarat Bucovală.

Aceștia ar urma să ia lecții de limba română, instruirea urmând să fie făcută pe cheltuiala agentului economic angajator.

„Fiecare agent economic poate și cred că își permite să facă un curs intensiv de limba română, o noțiune de bază. Depinde ce lucrează, dacă lucrează în bucătărie nu îi trebuie prea mult în limba română, dacă lucrează ca ospătar sau debarasator vor fi noțiuni de bază pe care eu cred că în două – trei luni de zile le învață. Dar aceasta intră pe cheltuiala agentului economic”, a explicat președintele Asociației Patronale Mamaia.

Acesta a mai spus că o modalitate mai simplă ca hotelierii să beneficieze de personal calificat ar fi reducerea fiscalității, fapt ce ar facilita angajarea românilor care acum muncesc peste hotare.

„Cea mai simplă modalitate mi se pare de a reduce fiscalitatea pe costul muncii. Dacă (…) statul ne va permite ca la un salariu de o mie de euro net în mână să plătim 200 de euro impozite, cred că asta este cea mai bună metodă, și agentul economic poate să își racoleze românii și să-i aducă înapoi în țară. Sigur că asta ar fi cea mai bună soluție pentru noi”, a mai spus Bucovală.

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a apreciat că pot fi realizate centre de instruire și pregătire profesională, care să remedieze lipsa personalului calificat, dar ar lipsi resursa umană.

„Ministerul, în general, și administrația publică centrală poate să intervină prin reglementări din acte normative, prin crearea de politici publice, atâta tot poate să facă. Într-adevăr, noi am spus în programul de guvernare că trebuie să realizăm și vrem să realizăm aceste centre de pregătire profesională. Mulți au spus că este de lăudat această acțiune, dar au spus pe ce ne calificăm, pentru că nu mai avem resursă umană în România pentru că foarte mulți cetățeni români sunt plecați și muncesc în afara României”, a declarat ministrul Turismului.

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
La noapte SE SCHIMBĂ TOT. Fenomenul care dă viața zodiilor peste cap
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide