Românii pot deconta parțial tratamentele făcute în străinătate. Cum își vor recupera banii

Românii pot deconta parțial tratamentele făcute în străinătate. Cum își vor recupera banii
Publicat: 28/10/2013, 10:04
Actualizat: 29/07/2014, 17:34

Românii se pot trata de astăzi în spitalele din străinătate, iar tratamentele vor putea fi decontate de la stat. Nu integral, însă, afirmă pentru gândul președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Cristian Bușoi. „Serviciile vor fi decontate la prețurile din țară. În plus, rambursarea se va face numai dacă serviciul medical este inclus în pachetul de servicii de bază din România”, a precizat șeful CNAS.

Pentru a le fi decontate serviciile medicale suportate într-un spital dintr-o țară membră UE, românii trebuie să achite costurile tratamentului și să ceară factură, iar mai apoi, prin CNAS, își vor putea recupera o parte din bani.

Astăzi intră în vigoare Directiva Europeană 2011/24 care permite asiguraților europeni să se trateze în orice țară UE. „În calitate de deputat în Parlamentul European în perioada 2007-2012, am contribuit la îmbunătățirea textului directivei privind asistența medicală transfrontalieră și am susținut adoptarea acestui act legislativ, aceasta asigurând cadrul legal pentru a fi garantate drepturile cetățenilor europeni de a beneficia de servicii medicale în toate țările Uniunii Europene”, a menționat Bușoi.

Președintele CNAS a spus că, în practică, prevederile esențiale ale Directivei 24 sunt deja aplicate în România, conform Ordinului președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 729/17.07.2009, art.8. „În baza acestui Ordin, asigurații care se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical, fără aprobarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate unde sunt luați în evidență ca persoane asigurate, beneficiază de rambursarea contravalorii serviciilor medicale la nivelul tarifelor din România, fără a depăși contravaloarea în lei a serviciilor achitate de asigurat”, a precizat Cristian Bușoi.

Directiva le permite românilor să se trateze inclusiv la spitalele private din străinătate

Șeful de la Casă consideră că aplicarea acestei directive reprezintă un mare avantaj pentru românii care vor să se trateze în străinătate. „Marele avantaj este că nu va mai fi nevoie de autorizare prealabilă decât pentru tratamentele scumpe sau care implică o spitalizare pe timp mai îndelungat. Prin urmare, toate tratamentele medicale care se vor face în străinătate se vor putea face fără a fi nevoie de aprobarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sau a Ministerului Sănătății”, a spus Bușoi.

Odată cu intrarea în vigoare a acestei directive românii pot beneficia de tratament în străinătate în orice spital vor, indiferent dacă e de stat sau privat. „Se va aplica aceași regulă ca și la noi în țară în privința spitalelor private. Adică, vor fi decontate, tot la prețul de România, doar dacă serviciile medicale sunt decontate parțial sau total de către statul respectiv”, a punctat președintele CNAS.

Cine va putea beneficia de pe urma acestei directive

Directiva se adresează tuturor românilor. În practică însă nu toți vor putea beneficia de pe urma ei, ci doar cei care au venituri peste medie. „Această directivă nu are nimic în comun cu formularul E112, în cazul căruia toate costurile sunt acoperite de către stat și de care pot beneficia doar românii care suferă de afecțiuni care nu pot fi tratate la noi în țară”, a explicat Cristian Bușoi.

Costurile ridicate reprezintă motivul pentru care românii nu se vor înghesui să se trateze în străinătate. Mai concret, un român decide să se opereze de glaucom (nr. afecțiune oculară) la Spitalul General din Viena. În această unitate sanitară costul intervenției se ridică la peste 1.600 de euro. În România operația costă un pic peste 800 de euro. Astfel, statul îi va deconta doar cei 800 de euro, pentru că la atât este estimată intervenția la noi în țară.

„Consider că această directivă nu este discriminatorie. Întradevăr, există spitale în Europa unde costurile serviciilor medicale sunt destul de ridicate, dar prețurile țărilor din jurul României sunt asemănătoare cu cele practicate la noi în țară”, a precizat Bușoi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au...
Anxietatea și depresia, provocate de un obicei banal. Poate fi evitat zilnic
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?