Românii riscă amendă de până la 5.000 de lei dacă au cumpărat acest produs, iar de pe etichetă lipsește un marcaj

Românii riscă amendă de până la 5.000 de lei dacă au cumpărat acest produs, iar de pe etichetă lipsește un marcaj
Publicat: 05/12/2016, 14:06
Actualizat: 05/12/2016, 17:49

„Ori de câte ori achiziționează un produs electronic (telefoane wireless de tip DECT, echipamente de supraveghere audio/video pentru copii, microfoane wireless, jucării teleghidate, stații de walkie-talkie, corpuri de iluminat cu LED-uri etc.), utilizatorii trebuie să verifice conformitatea acestui produs cu normele europene, certificate prin prezența marcajului CE, precum și prin intermediul detaliilor tehnice din manualul de funcționare și utilizare al produsului”, arată ANCOM. Acest lucru este cu precădere necesar în cazul în care produsul este achiziționat de pe o altă piață decât cea europeană.

„Dacă dețin astfel de echipamente, utilizatorii trebuie să le scoată imediat din uz. În cazul în care cei care dețin astfel de echipamente și continuă să le folosească, Autoritatea poate aplica amenzi contravenționale cu valori cuprinse între 500 și 5.000 de lei în baza Hotărârii Guvernului nr. 740/2016, care a intrat în vigoare data de 22 noiembrie 2016″, precizează ANCOM.

În urma acțiunilor de monitorizare și control al spectrului radio, echipele tehnice ale ANCOM au constatat că tot mai multe astfel de cazuri sunt provocate de utilizarea telefoanelor fixe wireless (DECT 6.0), care nu au marcaj CE.

„Un echipament electronic este considerat neconform atunci când nu îndeplinește un anumit set de cerințe esențiale, cum ar fi, spre exemplu, protecția sănătății și siguranței utilizatorului sau protecția privind compatibilitatea electromagnetică și nu asigură utilizarea eficientă a spectrului radio. În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcțiune pe teritoriul României, el afectează funcționarea echipamentelor de telefonie mobilă: numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup”, mai arată Autoritatea.

Potrivit ANCOM, telefoanele fixe de tip DECT 6.0 achiziționate din afara Uniunii Europene, în special din SUA, sunt printre cel mai des întâlnite echipamente care provoacă interferențe prejudiciabile. Standardul DECT European, standard universal pentru comunicațiile fără fir la distanțe scurte, are alocată banda de frecvențe 1880-1900 MHz, în timp ce standardul DECT 6.0 se utilizează numai în SUA, Canada și în unele zone din Asia, unde îi este alocată o bandă diferită de frecvențe, și anume 1920-1930 MHz. În România, în această bandă funcționează rețele de comunicații mobile.

Din această cauză, în prezent, orice folosire pe teritoriul Uniunii Europene a acestor modele de telefon, care nu sunt conforme cu standardul DECT european, produce interferențe prejudiciabile asupra altor servicii de radiocomunicații care operează legal în banda respectivă de frecvențe.

Mai mult, „cele mai importante interferențe prejudiciabile sunt cauzate benzilor de frecvențe 3G alocate la nivel european, folosirea telefoanelor DECT 6.0 fiind deci incompatibilă cu funcționarea serviciilor de telefonie mobilă de generația a treia”, precizează ANCOM.

Mai multe informații privind echipamentele electronice și electrocasnice neconforme, marcajul CE și obligațiile care le revin producătorilor, distribuitorilor și consumatorilor sunt disponibile pe website-ul Autorității, ancom.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului