Românul răpit acum 2 ani de o filială al Qaeda în Burkina Faso apare într-o nouă înregistrare a teroriștilor

Românul răpit acum 2 ani de o filială al Qaeda în Burkina Faso apare într-o nouă înregistrare a teroriștilor
Publicat: 02/07/2017, 12:54

UPDATE:„Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea, la data de 02 iulie 2017, a unui material video cu cetățeanul român Iulian Gherguț. Lansarea unui astfel de mesaj în spațiul public se înscrie în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen. Celula de criză interinstituțională lucrează în regim de permanență pentru gestionarea situației”, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe mai precizează că este în legătură permanentă și cu autoritățile celorlalte state ai căror cetățeni au fost luați ostatici și recomandă ca tratarea în spațiul public a informațiilor cu privire la acest caz „să fie tratate cu precauție”.

Gruparea teroristă din Mali, afiliată al Qaeda, a dat publicității sâmbătă un clip video de peste 16 minute, în care îi prezintă pe cei 6 ostatici străini pe care îi deține, inclusiv pe românul Iulian Gherguț, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, în apropiere de granițele cu Mali și Niger. Înregistrarea a fost verificată și tradusă de organizația americană de monitorizare a grupărilor teroriste SITE.

„Salut, numele meu este Iulian Gherguț. Sunt din România. Am fost capturat în Burkina Faso pe 4 aprilie.

Naratorul: Capturat în Burkina Faso, el cere guvernului său și oricărei organizații sau fundații să ajute la eliberarea sa. Îi e dor de familie și speră să se întoarcă acasă în curând.

Gherguț: Sper ca președintele României să ajute în încercarea unei modalități directe sau indirecte de negociere a eliberării mele. Mai sper că guvernul din Burkina Faso va încerca să ajute. Le spun părinților mei, fraților și surorilor mele: vă mulțumesc pentru toate rugăciunile, vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru mine. Mă gândesc la ei și mă rog pentru ei”, arată fragmentul din videoclip dedicat românului Iulian Gherguț, în traducerea SITE.

Alături de român, mai sunt prezentați ostatici din Australia, Columbia, Franța, Africa de Sud și Elveția. Trei dintre ostatici sunt femei misionare venite în Africa pentru a populariza creștinismul.

„Adresăm un mesaj către toate guvernele celor aflați sub prinsoarea noastră. Vă spunem: soarta copiilor și cetățenilor voștri este în mâinile voastre. Cererile mujahedinilor sunt simple și legitime. Pentru familiile ostaticilor, vă spunem: dacă vă doriți o soluție reală și cinstită pentru copiii voștri, atunci luptați-vă voi ca ei să fie eliberați. Vă mai informăm că până în acest moment, nu au început negocieri reale pentru eliberarea copiilor voștri. Vă informăm în caz că terțe părți vă păcălesc că lucrurile merg conform planului și că totul este ok.”, arată vocea naratorului, pe înregistrarea video.

Ostaticul din Africa de Sud, Stephen McGowan, susține că se află în captivitatea acestei grupări teroriste de 5 ani și că nu mai are ce să spună nou, pentru că a spus totul în înregistrările precedente.

Ostaticul din Australia, Elliot Kenneth Arthur, are 82 de ani și a fost răpit în Burkina Faso alături de soția sa, care a fost eliberată între timp.

Cele trei femei care au venit în Mali, țară majoritar musulmană, să răspândească religia creștină sunt Beatrice Stockly (Elveția), Sophie Petronin (Franța) și Gloria Cecilia Narvaez (Columbia). Columbianca a fost răpită în februarie 2017, iar franțuzoaica este o lucrătoare a unui ONG, care are vârsta de 72 de ani.

Iulian Gherguț, responsabil cu securitatea minei de mangan din Tambao, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali și Niger, a fost răpit la 4 aprilie de cinci persoane înarmate, care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare. Un jandarm și un șofer au fost răniți în atacul comis în apropierea minei exploatate de Pan African Minerals, o filială a Timiș Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiș.

Răpirea cetățeanului român a fost revendicată la jumătatea lunii mai 2015 de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune, într-o înregistrare audio difuzată de agenția mauritană Al-Akhbar, în care a îndemnat „Guvernul român să acorde atenție serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”. Liderul grupării, algerianul Mokhtar Belmokhtar, ar fi fost ucis în Libia, în timpul unui raid al armatei SUA, în 2015. Între timp, gruparea teroristă Al Mourabitoune și altele din Africa s-au reunit sub numele deNusrat al-Islam wal Muslimeen și au jurat credință al Qaeda și liderului Ayman al-Zawahiri.

La nivelul Ministerului Afacerilor Externe funcționează o celulă de criză care se ocupă de cazul românului răpit în Burkina Faso, însă până acum nu au fost date publicității detalii despre activitatea sau demersurile în vederea rezolvării acestui caz. De asemenea, procurorii DIICOT au deschis o anchetă în acest caz, despre care nu există însă detalii cu privire la evoluția ei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația