Rucsacuri cu rechizite, dulciuri și scrisori „de curtuoazie” de la Chevron pentru 600 de elevi

Rucsacuri cu rechizite, dulciuri și scrisori de curtuoazie de la Chevron pentru 600 de elevi
Publicat: 15/12/2013, 10:24

Reprezentanții Chevron România au împărțit rucsacuri cu rechizite, dulciuri și scrisori „de curtuoazie” către 600 de elevi ai școlilor din comuna vasluiană Băcești, unde compania petrolieră a obținut acordul de mediu pentru explorarea gazelor de șist, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pe lângă o pungă cu dulciuri, rucsacurile împărțite elevilor conțin caiete de limba română, matematică și biologie, un penar și acuarele, precum și o scrisoare în care compania americană susține, printre altele, că „Chevron a fost întotdeauna un susținător al educației” și este plăcerea companiei să ofere „o mână de ajutor în realizarea activităților școlare de zi cu zi”.

În aceste condiții, reprezentanții Chevron susțin că această campanie derulată în școlile din Băcești nu are nicio legătură cu explorarea sau exploatarea gazelor de șist

Contactat, sâmbătă, de corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Chevron România, Răzvan Mitroi, a declarat că rucsacurile au cuprins rechizite și dulciuri pentru 600 de elevi și că această acțiune „nu poate fi tratată ca o propagandă în ceea ce privește gazele de șist”.

„Derularea acestui program nu poate fi tratată ca o propagandă în ceea ce privește gazele de șist, în condițiile în care în acele scrisori de curtuoazie nu vorbim despre așa ceva. Evident, distribuirea acelor rucsacuri cu rechizite și dulciuri s-a făcut cu acordul directorului de școală coordonatoare din comuna Băcești”, a declarat purtătorul de cuvânt al Chevron România.

De altfel, compania Chevron arată, într-un comunicat de presă, că își reiterează angajamentul de a avea relații constructive cu comunitățile unde își desfășoară activitatea.

„Chevron are o istorie vastă în ceea ce privește susținerea comunităților prin investiții de natură socială și prin activitățile de voluntariat ale angajaților noștri. Compania noastră construiește parteneriate pe termen lung cu comunitățile în care ne desfășurăm activitatea. Ne propunem să fim vecini buni pe întreaga durată a proiectelor noastre și să susținem activitățile care sunt importante pentru comunitățile în care operăm. Având în vedere acest angajament, Chevron investește în programele axate pe trei domenii strategice: sănătate, educație și dezvoltare economică. Compania noastră colaborează cu comunitățile vizate pentru a direcționa resurse către proiectele importante pentru localnici, în funcție de nevoile lor. În urma unor consultări cu comunitățile locale, Chevron susține accesul copiilor la educație, prin sprijinirea acestora cu rechizite necesare în activitățile școlare. Chevron își reiterează angajamentul de a avea relații constructive și pozitive cu comunitățile unde își desfășoară activitatea și de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitățile locale și autoritățile, despre proiectele sale”, se arată în comunicatul Chevron.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Vaslui nu au putut fi contactați pentru a-și exprima un punct de vedere legat de campania derulată de Chevron în unitățile de învățământ din comuna Băcești.

Chevron a obținut acordul de mediu pentru explorarea gazelor de șist în trei localități vasluiene – comuna Băcești, satul Păltiniș, comuna Pungești, sat Siliștea și comuna Găgești, sat Popeni.

Până în prezent, compania a început lucrările pentru amenajarea platformei petroliere pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gezelor de șist doar la Pungești.

În 19 decembrie, Chevron va organiza o dezbatere publică în localitatea Puiești, pentru obținerea unui nou acord de mediu pentru explorarea gazelor de șist și în această comună.

În comuna Pungești au avut loc mai multe acțiuni de protest ale localnicilor față de proiectul Chevron de explorare a gazelor de șist, ultimele acțiuni de protest fiind înregistrate în 7 decembrie. Atunci, aproape 400 de persoane au protestat pe drumul județean Vaslui-Gârceni, în zona în care se află terenul de 20.000 de metri pătrați luat în concesiune de către compania petrolieră. Inițial, protestul a fost pașnic, însă la un moment dat protestatarii au trecut drumul județean și au ajuns în poarta suprafeței îngrădite deținută de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere și aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron. Totodată, oamenii au început să tragă de gardurile împrejmuitoare, reușind să le dărâme aproape în totalitate. Câțiva dintre protestatari au fost ridicați și duși în mașinile Jandarmeriei pentru a da declarații, în timp ce alții s-au întins pe jos, pe șosea, pentru a nu permite acestor autovehicule să iasă din zonă, manifestanții îmbrâncindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au întins pe șosea au fost luați pe sus de către jadarmi și duși pe marginea șoselei.

În urma acestor incidente, Poliția a constituit o „zonă specială de siguranță” în localitățile Siliștea și Pungești, iar printr-o dispoziție a șefului Poliției Municipale Vaslui în cele două localități, precum și pe sectorul de drum județean care leagă cele două sate, a fost suplimentat considerabil numărul forțelor de ordine care patrulează, fiind vorba în special de jandarmi. De asemenea, Jandarmeria și Poliția au instituit filtre pe drumul județean Vaslui – Gârceni, la Siliștea și la Pungești, iar orice persoană care trece prin zonă este legitimată de către forțele de ordine. Totodată, jandarmii nu permit oprirea mașinilor sau a persoanelor care merg pe jos în dreptul perimetrului deținut de Chevron.

Într-un comunicat transmis sâmbătă, Avocatul Poporului anunță că s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația de la Pungești, unde reprezentanții instituției s-au deplasat pentru a discuta cu oficialitățile din cadrul primăriei, cu reprezentanții Jandarmeriei și cu participanții la proteste, verificările fiind în curs de desfășurare.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?