S-a deschis primul complex din Capitală cu servicii sociale, spălătorie și magazin gratuit

S-a deschis primul complex din Capitală cu servicii sociale, spălătorie și magazin gratuit
Publicat: 31/05/2014, 18:00
Actualizat: 09/02/2019, 16:54

Complexul de servicii sociale integrate Ominis, aflat pe strada Turnu Măgurele din Sectorul 4, are o suprafață de 3.800 de metri pătrați și va deservi, zilnic, 300 de persoane, în urma unei investiții de aproximativ opt milioane de lei, suportați integral de Consiliul General al Municipiului București, Direcția Generală de Asistență Socială (DGAS) și Administrația Fondului Imobiliar.

În cadrul complexului de servicii funcționează un centru de zi pentru persoane vârstnice, un centru de îngrijire și educație timpurie „Steluțe zâmbitoare”, un centru de zi pentru copii preșcolari, o spălătorie socială, o bibliotecă, un centru de pregătire profesională, o cantină socială, un centru de zi pentru adolescenți cu tulburări de spectru autist, un centru de zi pentru copii cu dizabilități, o policlinică socială, un magazin comunitar și un birou de informare cu privire la drepturile consumatorilor și drepturile de asistență socială.

„Important este conceptul, dar el a fost îmbunătățit. Acum patru ani de zile, aici erau ruine, era un fost complex care căzuse în uitare și în degradare continuă. Faptul că aici își găsesc locul bătrânii care sunt mai puțin îngrijiți sau deloc și care pot să vină aici, spălătoria socială, cantina socială, creșă, cabinetul medical, tratamentul clinic care poate fi făcut unor copii care suferă de afecțiuni necunoscute de familie, copiii cu dizabilități, cu sindroame care îi fac să fie izolați de ceilalți copii, ne fac să credem că nu am greșit cu nimic. Doresc din tot sufletul, în funcție de resursele financiare disponibile, să ne întindem și în celelalte sectoare”, a spus primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, care a vizitat, sâmbătă, complexul de servicii.

Edilul a mai precizat că magazinul social din incinta complexului nu trebuie confundat cu vechile economate. „Dacă cetățeanul prestează o oră în folosul complexului sau în folosul comunității, primește gratuit o serie de alimente. A nu se confunda cu vechile economate. Nu e vorba de așa ceva. Sunt principii noi, pe modele întâlnite în străinătate”, a explicat Oprescu.

Directorul general al DGAS, Cosmina Simean-Nicolescu, a declarat că ideea complexului de servicii grupate în același loc pentru mai multe categorii de persoane defavorizate a venit în urmă cu patru ani, după o vizită de studiu în Turcia, unde serviciile sociale s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani.

„În urma acestei vizite de studiu, am rămas în contact cu experții din țara respectivă și ne-au consiliat pentru a reuși să avem, și în România, un complex de o asemenea anvergură. Centrul se adresează unor categorii extrem de diverse de persoane, fie că vorbim de cei mai mici copii, de 0-3 ani, care pot beneficia de servicii de tip creșă, copii de până la șase ani, care vor beneficia de servicii de tip grădiniță ori centru de zi, copiilor cu dizabilități – sindrom Dravet și alte epilepsii rare, autism -, pentru care vom efectua terapii individuale și terapii de grup, persoanelor vârstnice care nu pot fi lăsate acasă în condiții de siguranță pe timpul zilei și care nu doresc să intre în centrele rezidențiale, persoanelor care nu își permit infrastructura necesară igienizării hainelor personale, astfel încât avem și o spălătorie socială. Avem și o cantină socială care se adresează, printre altele, pensionarilor, tinerilor care au împlinit 18 ani și care nu se mai află în sistemul de protecție a copilului, urmașilor revoluționarilor decedați în Revoluția din 1989”, a precizat directorul DGAS.

Cosmina Simean-Nicolescu a adăugat că în cadrul complexului a fost gândit și un punct care deservește și personalul din asistență socială, pentru acesta urmând să fie organizate, săptămânal, workshopuri și seminarii.

De asemenea, a fost amenajată o seră, în care persoane defavorizate vor învăța, în acest an, să fie florari decoratori sau peisagiști floricultori și care, după ce se va încheia sezonul florilor, se vor apuca să cultive legume.

„Ne dorim astfel să le putem oferi copiilor din creșă și din grădiniță o alimentație sănătoasă”, a mai spus directorul DGAS.

Ea a mai vorbit și despre faptul că în cadrul cabinetului medical se vor pune pentru prima oară la dispoziție, în mod gratuit, servcii de diagnosticare a fibrozei chistice la copii, boală care, dacă este depistată la timp, poate crește speranța de viață.

„Este o problemă destul de des întâlnită: 1 la 1.000 de copii face această boală. Metoda de diagnosticare pe care o propunem părinților, pe bază de trimitere de la medicul pediatru sau pneumolog, este neinvazivă. Ea nu presupune tăierea sau înțeparea corpulului copilului. Este o procedură care durează cel mult 15 minute și se realizează sub control specializat”, a explicat Cosmina Simean-Nicolescu.

Centrul de îngrijire și educație timpurie pentru copii 0-3 ani are o capacitate de 30 de locuri și oferă o alternativă modernă de puericultură pentru părinții care doresc să se întoarcă la serviciu.

Centrul de zi pentru copii 3-6 ani are cu o capacitate de 20 locuri, va funcționa în regim de grădiniță cu program scurt și program prelungit, iar în centrul de zi pentru adolescenți cu tulburări de spectru autist, personalul specializat va lucra cu 20 de beneficiari.

Centrul de zi pentru copiii cu dizabilități are o capacitate de 23 locuri și este destinat acelor copii care, din cauza nevoilor speciale, nu pot fi înscriși în sistemul public de învățământ, iar centrul de zi pentru persoane vârstnice, cu o capacitate de 18 locuri, reprezintă prima inițiativă a Primăriei în vederea prevenirii instituționalizării persoanelor vârstnice. Bătrânii vor beneficia de asistență medicală primară, trei mese pe zi și diverse activități de socializare, precum și activități în aer liber.

Biblioteca și punctul de comunicare informatică din complex vor fi dotate cu calculatoare și internet, unde persoanele vârstnice și copiii ale căror rude sunt plecate în străinătate vor fi instruiți și încurajați să comunice prin mijloace moderne, spălătoria are 10 mașini de spălat și 10 uscătoare, iar cantina socială va deservi 120 de persoane/zi, copii și adulți care nu realizează venituri timp de 90 de zile consecutiv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Tulburătoare și Înălțătoare discuția dintre Ana Blandiana și Adrian Artene | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE